Wyświetl # 
  Przełącz wprowadzenia Zwiń wprowadzenia
Tytuł artykułu Utworzony Autor
Zdrowe grillowanie – jak wygląda w praktyce?

Zdrowe grillowanie – jak wygląda w praktyce?

Pierwsze promienie wiosennego słońca i słupek rtęci rwący się do góry to sygnał, że można już wyciągnąć ruszt, by otworzyć sezon grillowy z pełną celebracją. Skwiercząca karkówka, aromatyczne skrzydełka, chrupiące warzywa, kufel czegoś zimnego – czego tam nie będzie! Jak to się ma do wartościowego odżywiania? Sprawdzamy, co można zrobić, aby grillowanie było zdrowsze niż zazwyczaj.

16 Kwi 2021 S.Z.
Śmietana a śmietanka – czy wiesz, co tak naprawdę je różni?

Śmietana a śmietanka – czy wiesz, co tak naprawdę je różni?

Do kawy, do ciasta, do zupy, a może do sałatki? Możliwości jest wiele, bo zarówno śmietana, jak i śmietanka stanowią perfekcyjne uzupełnienie wielu potraw. Jednak czy zawsze wiemy, którą wybrać? I czym tak naprawdę różnią się między sobą? Najprościej mówiąc, śmietana jest kwaśna, a śmietanka słodka. A w jakich daniach sprawdzą się najlepiej? Podpowiadamy.

13 Kwi 2021 S.Z.
Jak urozmaicić codzienne menu? Pyszne inspiracje na sałatki z całego świata

Jak urozmaicić codzienne menu? Pyszne inspiracje na sałatki z całego świata

Coraz cieplejsze dni sprawiają, że mamy większą ochotę na lżejsze posiłki, a spragniony witamin organizm domaga się warzyw i owoców. Świetnym sposobem na ich przemycenie do swojej diety są sałatki, które mogą być zarówno samodzielnym posiłkiem, jak i dodatkiem do głównego dania. Nie masz na nie pomysłu? Przedstawiamy inspiracje na pyszne sałatki z całego świata, dzięki którym na Twoim talerzu nigdy nie zagości nuda.

03 Kwi 2021 S.Z.
Staropolska Wielkanoc: Jak ucztowano w szlacheckim dworze?

Staropolska Wielkanoc: Jak ucztowano w szlacheckim dworze?

Należąca do grona najbardziej radosnych dni w roku Wielkanoc łączy w sobie zarówno przepełniony nadzieją aspekt religijny, jak i optymizm związany z początkiem wiosny. Biorąc pod uwagę charakterystyczne dla tego dnia wystawne biesiadowanie, warto przyjrzeć się bliżej zwyczajom polskiej szlachty, którzy sztukę biesiady doprowadzili do perfekcji. O tym, że polscy szlachcice nie mieli sobie równych, jeśli chodzi o ucztowanie, przeczytać można nawet w polskiej epopei narodowej.

30 Mar 2021 S.Z.
Kanapka z pomysłem – 5 szybkich sposobów na kromkę chleba

Kanapka z pomysłem – 5 szybkich sposobów na kromkę chleba

Pyszne, świeże pieczywo nie wymaga wielu dodatków. Jednak aby zamieniło się w pożywną kanapkę niezbędne jest choć minimum. Czy istnieje sposób na kanapkę w kilka sekund? Oczywiście! Wystarczy zawsze mieć w domu kilka składników, z których każdy stanowi wyśmienite dopełnienie kromki chleba oraz odwagę, by w nieoczywisty sposób je połączyć. Oto 5 sprawdzonych sposobów na wyśmienitą kanapkę, która składa się jedynie z kilku podstawowych elementów – chleba, przepysznego dodatku oraz szczypty wyobraźni.

15 Mar 2021 S.Z.
Pyszna kawa i... koniecznie coś słodkiego!

Pyszna kawa i... koniecznie coś słodkiego!

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Swoich miłośników znajduje zarówno „mała czarna”, cappuccino, kawa z dodatkiem mleka, jak i jej mrożona wersja. Wielbiciele kawy bardzo często wzbogacają jej wyjątkowy smak słodkimi przekąskami, które pozwalają na chwilę przyjemności podczas codziennego zabiegania. Polacy chętnie poszukują również alternatywnych słodkości (np. dla czekolady), wśród których ważne miejsce zajmuje chałwa.

10 Mar 2021 S.Z.
Szkolne śniadanie od ręki: Jakie produkty warto zawsze mieć w domu?

Szkolne śniadanie od ręki: Jakie produkty warto zawsze mieć w domu?

Domowa szkoła dla większości rodziców nie stanowi już takiego wyzwania, jak kilka miesięcy temu. Jednak sytuacja, by w ciągu kilku dni przestawić się ponownie na tryb nauki szkolnej, może niejednej mamie przysporzyć dodatkowych zmartwień. Na szczęście sprawdzona lista zakupów sprawi, że w mgnieniu oka przygotujemy pożywne śniadanie do szkoły dla naszego malucha. Jakie produkty warto zawsze mieć pod ręką?

03 Mar 2021 S.Z.
Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy, czyli ulubione święto kulinarne Polaków

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy, czyli ulubione święto kulinarne Polaków

Polacy są pasjonatami kuchni włoskiej. Kochamy zarówno desery, risotto jak i makarony, czy pizzę. To właśnie ten najpopularniejszy na świecie przysmak rodem ze słonecznej Italii, obchodzi swoje święto 9 lutego. Jakie smaki pizzy królują w Polsce? Czy Polacy preferują pizzę z popularnych sieciówek, czy może lokalnych pizzerii? Odpowiedź znajdziecie poniżej!

09 Lut 2021 S.Z.
Domowe masło orzechowe z nerkowców z dodatkiem chilli

Domowe masło orzechowe z nerkowców z dodatkiem chilli

Czy wiedzieliście, że sami w domu za pomocą blendera, z orzechów nerkowca możecie przygotować pyszne, kremowe masło o niepowtarzalnym smaku?

30 Sty 2021 S.Z.
Co będziemy jeść w 2021 roku? Trendy, które zagoszczą w naszej kuchni

Co będziemy jeść w 2021 roku? Trendy, które zagoszczą w naszej kuchni

Początek roku to czas, kiedy zwykle pojawiają się prognozy na nadchodzące miesiące. I choć obecnie mamy świadomość, że przewidywanie przyszłości niesie za sobą dużą dozę niepewności, obserwacje zachowań konsumentów i liczne badania wskazują na kilka wyraźnych trendów żywieniowych na rok 2021. Co zatem zagości na naszych talerzach?

16 Sty 2021 S.Z.
Wege ambasadorka i zielona rewolucja w branży HoReCa

Wege ambasadorka i zielona rewolucja w branży HoReCa

Wegański gyros, roślinny kebab i kilka smaków wege serów – tak poszerzy się wege oferta największego dystrybutora żywności dla branży HoReCa. Diet coach Katarzyna Gubała została wege ambasadorką Bidfood Farutex. Na efekty nie trzeba było długo czekać.

06 Sty 2021 S.Z.
Szkoła gotowania, czyli co robić z dziećmi w domu

Szkoła gotowania, czyli co robić z dziećmi w domu

Zdalna nauka, ograniczenia związane z wychodzeniem z domu, brak możliwości spotkań z rówieśnikami - wszystko to sprawia, że ciężar organizacji dnia dzieciom spada na rodziców. Jednym z pomysłów na kreatywne spędzanie czasu jest wspólne gotowanie. Rozwija manualnie, pobudza wyobraźnię i wzmacnia więzi rodzinne.

25 Gru 2020 S.Z.
Jajo z proszku, czyli niedoceniany bliźniak świeżego jaja.

Jajo z proszku, czyli niedoceniany bliźniak świeżego jaja.

Dlaczego jajo z proszku, tak popularne w FMCG, jest nielubiane przez konsumenta końcowego?

25 Gru 2020 S.Z.
Świąteczne zwyczaje i ciekawostki, czyli Wigilia na przestrzeni wieków

Świąteczne zwyczaje i ciekawostki, czyli Wigilia na przestrzeni wieków

Choć w znaczenie słowa „tradycja” wpisana jest niezmienność, to z roku na rok każda z nich ulega subtelnym modyfikacjom, pod wpływem zmian zachodzących w nas samych i we współczesnym świecie. Niespodzianką mogłaby okazać się Wigilia sprzed zaledwie kilku dekad, jeśli mielibyśmy szansę w niej uczestniczyć. Które aspekty świętowania bożonarodzeniowego są zupełnie nowe, a które przetrwały kilkanaście wieków, aż do dziś? Z pewnością jest wiele rzeczy, których o tym wyjątkowym święcie jeszcze nie wiemy.

16 Gru 2020 S.Z.
Z karpiem czy bez? Czyli przedświąteczna batalia kulinarna

Z karpiem czy bez? Czyli przedświąteczna batalia kulinarna

Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia to dla wielu z nas spore wyzwanie. Porządki, prezenty, czy wreszcie wigilijna kolacja – niejedna pani domu od tygodni zastanawia się jak zadowolić podniebienia domowników. Niemal 90% polskich rodzin zamierza podać przynajmniej jedną potrawę rybną podczas Świąt Bożego Narodzenia – wynika z ogólnopolskiego badania konsumentów. Czy jednak tą rybą musi być karp? To pytanie zadają sobie ci, którzy nie przepadają za tą dość tłustą i ościstą rybą. Może warto wrócić do regionalnej tradycji, zgodnie z którą na polskich stołach królowały dorsze, sandacze czy szczupaki?

14 Gru 2020 S.Z.
Współczesna margaryna - jak się zmieniła? Jak powstaje? Przygotujesz ją w domu!

Współczesna margaryna - jak się zmieniła? Jak powstaje? Przygotujesz ją w domu!

Istnieje powszechny mit, że margaryna to produkt wysoko przetworzony, szkodliwy, którego należy się wystrzegać. Przekonanie to jest jednak dość zaskakujące, gdy spojrzy się na to, jak aktualnie produkuje się margarynę, a także co znajduje się w jej składzie. Współczesna margaryna to bowiem produkt wysokiej jakości, powstały na bazie olejów roślinnych, dzięki czemu stanowi źródło niezastąpionych kwasów Omega-3 i Omega-6 w diecie. Jest świetną alternatywą dla zwierzęcego masła, które zawiera bardzo dużą ilość niekorzystnych tłuszczów nasyconych. Zwiększają one ryzyko zawału, miażdżycy i chorób serca. Zgodnie z zaleceniami wszystkich instytucji żywieniowych na świecie, powinniśmy je w naszej diecie ograniczać.

22 Lis 2020 S.Z.
3 kulinarne DIY - przepisy na wzmocnienie odporności z bakaliami

3 kulinarne DIY - przepisy na wzmocnienie odporności z bakaliami

Bakalie są skarbnicą witamin i mikroelementów. Według Harvard Health Letter zawierają więcej białka i antyoksydantów niż świeże owoce, a ponadto wspomagają pracę układu pokarmowego oraz wpływają na zapobieganie wielu chorób nowotworowych. Warto zaznaczyć, że mają również doskonały smak i można z powodzeniem dodawać je do ciast, sałatek oraz deserów. Świetnie spisują się również jako samodzielna przekąska. Sprawdź 3 kulinarne przepisy z nimi w roli głównej!

09 Lis 2020 S.Z.
Wybieraj zdrowe i lokalne produkty, jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność

Wybieraj zdrowe i lokalne produkty, jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność

Jesienią nasz organizm narażony jest na różnego rodzaju infekcje wirusowe. W tym okresie powinniśmy szczególnie zadbać o swoje zdrowie np. poprzez zbilansowaną dietę. Dlatego już teraz warto wybierać lokalne i nieprzetworzone produkty, które są synonimem świeżości, witamin i przede wszystkim zdrowia. Dla zdecydowanej większości Polaków (77 proc.) pochodzenie produktu stanowi ważne kryterium zakupowe. Co trzeci z badanych wybierając lokalne produkty sięga po warzywa, a co czwarty sięga po owoce – wynika z badania Agencji SW Research .

17 Paź 2020 S.Z.
Herbaciane antidotum na jesień – sposoby na wzmocnienie odporności

Herbaciane antidotum na jesień – sposoby na wzmocnienie odporności

Jesień to malowniczy czas barwnych drzew oraz darów leśnych – owoców i grzybów – które aż proszą się o zebranie. Niestety, to także pora roku obfitująca w chłodny wiatr, deszcze i spadek odporności, co często niweczy plan spacerów wśród złotej natury. To właśnie jesienią najczęściej chorujemy, jesteśmy przemarznięci i zmęczeni. Na ratunek przychodzi nieocenione wsparcie dla odporności: gorąca herbata! Wzbogacenie naparu o naturalne zioła, przyprawy czy owoce to prosty sposób na rozgrzanie i pokonanie przeziębienia.

14 Paź 2020 S.Z.
Herbata zero waste, czyli drugie życie herbacianych listków

Herbata zero waste, czyli drugie życie herbacianych listków

Coraz więcej z nas próbuje życia w zdobywającym popularność ruchu zero waste. Przestawiamy nasze nawyki na jak największe ograniczenie produkowanych przez nas odpadów. Korzystamy z opakowań wielokrotnego użytku, rezygnujemy z plastikowych woreczków w sklepach oraz kupujemy napoje w szklanych butelkach. Ta sama zasada dotyczy żywności: z resztek po obiedzie przygotowujemy danie na następny dzień, obierki i skorupki jajka wykorzystujemy jako nawóz, a z fusów kawy robimy peeling do ciała. Co ciekawe – także herbaciane listki mogą zyskać drugie życie i posłużyć nam nie tylko do przygotowania jednego kubka naparu.

04 Paź 2020 S.Z.