Przełącz wprowadzenia Zwiń wprowadzenia
Tytuł artykułu Utworzony Autor
Pomysł na wieczór - zimowa przekąska w orientalnym stylu - przepis

Pomysł na wieczór - zimowa przekąska w orientalnym stylu

Nie każdy wie, że przebywanie na mrozie pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. O tej porze roku sporą część wolnego czasu spędzamy jednak w domu, np. oglądając filmy. Częściej niż latem łapie nas także ochota na małe co nieco. Aby zachować szczupłą sylwetkę do wiosny, warto zamiast po słodycze sięgać po zdrowe przekąski własnej roboty, na przykład z orientalną nutą.

25 Gru 2017 S.Z.
Sałatka w orientalnym stylu...

Sałatka w orientalnym stylu w sam raz na letnie dni

Pogoda na zewnątrz wciąż nas rozpieszcza, a wysokie temperatury nie pozwalają o sobie zapomnieć. W ciepłe, letnie dni nie mamy ochoty na ciężkie, gorące posiłki, dlatego warto wprowadzić do swojej codziennej diety lekkie sałatki. Te z nutą orientu są nie tylko smaczne, ale też sycące.

25 Wrz 2017 S.Z.
Gruzja na talerzu - Chaczapuri - przepis

Gruzja na talerzu

Smaczna, różnorodna i aromatyczna? Taka jest właśnie kuchnia gruzińska. Zachwyca swoją prostotą i niecodziennym połączeniem smaków. W Gruzji kuchnia zajmuje szczególne miejsce w tradycji. Doceniana przez turystów z całego świata, jest coraz bardziej popularna również w Polsce.

20 Wrz 2017 S.Z.
Dania jednogarnkowe, czyli sposób na prosty i szybki obiad

Dania jednogarnkowe, czyli sposób na prosty i szybki obiad

Spośród dań jednogarnkowych zdecydowany prym w kuchni wiodą zupy. Pichcenie z wykorzystaniem zaledwie jednego naczynia coraz częściej dotyczy również dań obiadowych, takich jak gulasz, leczo, risotto, a nawet kaszotto. Poszukując pomysłu na mało skomplikowany i apetyczny obiad szybko odkryjemy, że tradycja przyrządzania sycących i aromatycznych dań w jednym naczyniu ma znacznie dłuższą tradycję i sięga najdalszych zakątków świata. Jakich specjałów jednogarnkowych warto spróbować?

08 Wrz 2017 S.Z.
Polenta, czyli pomysł na kaszkę kukurydzianą - przepis

Złocisty przedsmak jesieni: Polenta, czyli pomysł na kaszkę kukurydzianą

Zdawać by się mogło, że historia polenty ma swój początek w wieku XVI, kiedy to przywieziona z Ameryki przez Kolumba kukurydza zaczęła być uprawiana w Europie na szeroką skalę. Tymczasem już w starożytności Rzymianie raczyli się bardzo podobną potrawą, której postawę stanowiły ziarna pszenicy. Kilka tysiącleci temu powstała nie tylko sama receptura, ale i nazwa tego prostego, lecz sycącego dnia. Polenta w języku łacińskim oznacza bowiem nic innego jak drobną kaszkę lub wyłuskane i rozgniecione ziarno.

01 Wrz 2017 S.Z.
Cucina italiana: Najpopularniejsze specjały kuchni włoskiej

Cucina italiana: Najpopularniejsze specjały kuchni włoskiej 

Nazwa „kuchnia włoska” na przestrzeni lat straciła nieco ze swego prestiżu. Wszystko za sprawą europejskich lokali, których menu bliższe jest przydrożnej restauracji z fast foodami, niż karcie dań w wykwintnej i klimatycznej ristorante. Czy włoska kuchnia to rzeczywiście tylko pizza, pesto i spaghetti? Wybierając się w kulinarną podróż po krainie słynącej z aromatycznych i prostych dań dowiemy się, że nasze dotychczasowe pojęcie o cucina italiana to zaledwie wierzchołek góry lodowej nieodkrytych dotychczas kompozycji smakowych.

 

01 Wrz 2017 S.Z.
Quiche z kurkami - przepis

Imprezowy rarytas: Quiche z kurkami i świeżym cząbrem 

Wywodzące się z północno-wschodniej Francji kruche ciasto z apetycznym, wytrawnym nadzieniem, to idealny smakołyk na letnie przyjęcia. Choć z wyglądu przypomina nieco tartę, różni się od niej tym, że nigdy nie występuje w wersji słodkiej. Ponadto quiche zawsze powinien zawierać nadzienie bazujące na śmietanowo-jajecznej masie.

13 Sie 2017 S.Z.
Wytrawne naleśnikowe wariacje - przepisy

Wytrawne naleśnikowe wariacje – w sam raz na śniadanie, obiad oraz kolację

Naleśniki to pomysł na szybki i prosty w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się o każdej porze dnia. Warto spróbować tych w wersji wytrwanej z dodatkiem orientalnych składników, takich jak hummus czy cieciorka. Dzięki nim na długo pozostaniemy syci i dostarczymy naszemu organizmowi wartościowych składników, takich jak białko czy błonnik pokarmowy.

12 Sie 2017 S.Z.
Kanapki z hummusem z bobu - przepis

KANAPKI Z HUMMUSEM Z BOBU – IDEALNA PRZEKĄSKA NA LATO!

Na straganach pojawił się już bób. Podajemy jeden ze sposobów na jego przyrządzenie

21 Cze 2017 S.Z.
Karnawał na okrągło - czyli Zakręcona pizza

Karnawał na okrągło – czyli Zakręcona pizza

Zakręcona pizza (1 pizza, o średnicy ok. 27 cm)

05 Cze 2017 S.Z.
Tagliolini z pistacjowym pesto i czerwoną pomarańczą

TAGLIOLINI Z PISTACJOWYM PESTO I CZERWONĄ POMARAŃCZĄ

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, ma dla Was propozycję na pierwszy Dzień Wiosny! Delikatny makaron z pesto pistacjowym i soczystą czerwoną pomarańczą!

22 Maj 2017 S.Z.
Spaghetti aglio olio z omułkami - przepis

SPAGHETTI AGLIO OLIO Z OMUŁKAMI

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej, ma propozycję na wyjątkowo proste, ale i pyszne danie. Na majowe chłodne dni zachęca do przygotowania spaghetti aglio olio z omułkami. Smacznego !

11 Maj 2017 S.Z.
Cantuccini z kawałkami czekolady - przepis

CANTUCCINI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej, ma wyjątkowo słodką propozycję na deser. Jest nią tradycyjna włoska przekąska – chrupiące cantuccini z kawałkami czekolady. Smacznego !

08 Maj 2017 S.Z.
Konigsdag! Świętujemy holenderski dzień Króla! - przepis

Koningsdag! Świętujemy holenderski dzień Króla!

27 kwietnia, na holenderskie ulice wylewa się radosny, pomarańczowy tłum. Skwery Amsterdamu zapełniają się straganami, a na miejskich kanałach pływają łódki z rozśpiewanymi pasażerami. Wszystko to w związku z obchodzonym w tym dniu Koningsdag - Dniem Króla. Ponieważ bliskie jest nam wszystko co królewskie, naszą propozycją na świętowanie tego dnia, jest typowy holenderski przysmak – appelbeignets, czyli słodkie racuszki z jabłkami!

05 Maj 2017 S.Z.
Intrygujący jak imbir - przepis

Intrygujący jak imbir

Odrobina Azji w kuchni czy powrót do staropolskich przepisów? W obu przypadkach niezbędny będzie imbir. Ten od Galeo sprawdzi się w daniach słodkich i na ostro, a także w rozgrzewających napojach.

15 Kwi 2017 S.Z.
Dzień z hummusem, czyli menu w orientalnym stylu

Dzień z hummusem, czyli menu w orientalnym stylu

Niezwykle popularną przystawką kuchni Bliskiego Wschodu jest hummus. To delikatna i aksamitna w smaku pasta przygotowana z ciecierzycy oraz nasion sezamu. Zawiera duże ilości błonnika oraz białka roślinnego, dlatego bardzo dobrze sprawdza się w diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej. To idealny dodatek do śniadania, kolacji czy dania głównego.

14 Kwi 2017 S.Z.
Ravioli z jelenia - przepis

Ravioli z jelenia

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej, zachęca Was do przyrządzenia dzikiej uczty. Proponuje Wam obiad w postaci smakowitych i aromatycznych ravioli z jelenia.

10 Kwi 2017 S.Z.
5-cio dniowe menu śniadaniowe w stylu orientalnym

5-dniowe menu śniadaniowe w stylu orientalnym

Najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia jest śniadanie. To ono dostarcza nam siły i energii od rana oraz wpływa pozytywnie na nasz nastrój i koncentrację. Prawidłowo skomponowane śniadanie powinno składać się przede wszystkim z produktów bogatych w węglowodany oraz białka, a w mniejszej ilości w tłuszcze. Te wywodzące się z kuchni orientalnej zawierają duże ilości błonnika roślinnego, dlatego warto pamiętać o nich podczas komponowania porannego posiłku. Eksperci marki Jasmeen przygotowali specjalne 5-dniowe menu śniadaniowe w stylu orientalnym dla całej rodziny.

23 Mar 2017 S.Z.
Dzien Kobiet za nami ale...

Dzień kobiet za nami ale... – zdrowie Pań świętujmy z pomysłem nie tylko w tym dniu


Każdy miesiąc ma swój wyjątkowy dzień. Nie inaczej jest w przypadku marca, który bezdyskusyjnie należy do płci pięknej. Z racji, iż obchodzony 8 marca Dzień Kobiet to święto międzynarodowe, niemożliwe aby nie było o nim głośno. Właśnie w ten miły dzień wszystkie kobiety bez wyjątku mogą pozwolić sobie na więcej, a Panowie... no cóż, powinni postarać się jak mogą, aby „uchylić nieba” płci pięknej, a najlepiej nie tylko w tym dniu. Są jescze imieniny, urodziny, rocznice...

13 Mar 2017 S.Z.
Jak jeść, by być szczęśliwą i zdrową?

Jak jeść, by być szczęśliwą i zdrową?

Dzień Kobiet z Akademią Kulinarną Whirlpool.

Ósmego marca dwie kobiety związane z Akademią Kulinarną Whirlpool dzielą się swoimi sekretami – jak jeść by być szczęśliwą i zdrową? Cristina Catese i Maia Sobczak zdradzają tajemnice kobiecej kuchni.

08 Mar 2017 S.Z.
Śniadanie - wykorzystaj kulinarną moc

Śniadanie – wykorzystaj kulinarną moc


Twoje śniadanie nie musi być monotonne. Jeżeli ugotowałeś dzień wcześniej za dużo makaronu, możesz wykorzystać go do przygotowania pożywnego śniadania. Dodając aromatyczne przyprawy zaskoczysz domowników poranną frittatą. Produkty „śniadaniowe” takie jak jaja możesz połączyć z warzywami: cebulą, bakłażanem i pomidorami i przygotować przepyszną shakshukę – jajka sadzone w sosie warzywnym. Pomysłowe przepisy na śniadanie poleca ekspert programu „Kulinarnie Mocni”, Szef Kuchni Kamis, Maciej Wawryniuk. Tak, jak edukatorom Banków Żywności podpowiada, jak przygotować smaczne i proste śniadanie.

14 Lut 2017 S.Z.
Domowa pizza na trzy sposoby

Domowa pizza na trzy sposoby


Nie jesteśmy fanami fast foodów, jednak uśmiech na twarzach domowników, kiedy proponujemy na obiad pizze jest bezcenny. Taki posiłek najlepiej przygotować samodzielnie, korzystając jedynie z pomocy bliskich. Domowa pizza będzie zdecydowanie zdrowsza, a wspólnie spędzony czas przy jej przygotowaniu może okazać się dobrą zabawą.

07 Lut 2017 S.Z.
Empanadas - argentyńskie pierożki - przepis

Empanadas - argentyńskie pierożki, których musisz spróbować!


Empanada. Ten mały pierożek nadziewany przeróżnym farszem w zależności od regionu, to w Argentynie przysmak obowiązkowy! Przypominające znane polskie pierogi, kryją w sobie jednak zupełnie inny smak. Tajemnicą jest tutaj sposób ich przygotowania, a także pyszne nadzienie. Poczuj smak Ameryki Południowej i spróbuj naszej propozycji na argentyńskie empanadas z mięsem, warzywami i serem żółtym!

06 Lut 2017 S.Z.
Święto zakochanych, czyli afrodyzjak na talerzu

Święto zakochanych, czyli afrodyzjak na talerzu


Drugi miesiąc roku to bez wątpienia czas zakochanych! Popularne Walentynki obchodzone 14 lutego, to dzień potocznie zwany świętem miłości. To właśnie ten moment kiedy jeszcze bardziej chcemy pokazać drugiej osobie, co do niej czujemy i ile dla nas znaczy. Co więc zrobić, aby tym razem zaskoczyć swoją połówkę i sprawić jej nietuzinkową niespodziankę?

05 Lut 2017 S.Z.
Bruschetta z gorgonzolą i podsmażoną gruszką - przepis

Bruschetta z gorgonzolą i podsmażaoną gruszką

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej, zachęca Was do pysznego rozpoczęcia dnia. Na śniadanie proponuje chrupiącą bruschettę z wyrazistą gorgonzolą i słodką gruszką. Niech poranna rozpusta trwa!

05 Lut 2017 S.Z.
Focaccia - przepis

Focaccia

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej, zachęca Was do przyrządzenia smacznej przekąski. Chcecie zrobić wrażenie na Waszych gościach i zaskoczyć ich wyjątkową przekąską? Sprawdźcie przepis na włoską focaccie!

04 Lut 2017 S.Z.
Idealne sushi? Nic trudnego!

Idealne sushi? Nic trudnego!

Co zrobić kiedy na wieczór zapowiedzą się znajomi a nam znudziło się serwowanie im kanapek lub zamawianie fast foodów? Możemy przygotować coś, co zaskoczy gości i sprawi, że nie będą chcieli uwierzyć, że przygotowaliśmy to samodzielnie. Jak wykonać idealne sushi?

24 Sty 2017 S.Z.
Rozgrzej się! 4 pomysły na rozgrzewające napoje z różnych stron świata

Rozgrzej się! 4 pomysły na rozgrzewające napoje z różnych stron świata


Pomysłów na rozgrzewające napoje jest mnóstwo! Jednak co wybrać, aby było nie tylko smacznie, ale i zdrowo? Proponujemy sięgnąć po tradycyjne napoje z różnych stron świata, które rozgrzewają ich mieszkańców od pokoleń. Większość z nich nie wyobraża sobie dnia bez herbaty z bakaliami, czy naparu z suszonej żurawiny. Przygotuj z nami 4 rozgrzewające napoje, które skutecznie rozproszą największe zimowe mrozy i staną się doskonałą propozycją na wieczory spędzone z przyjaciółmi lub z ulubioną książką, czy filmem.

23 Sty 2017 S.Z.
Makaron all'Americiana

MAKARON ALL' AMATRICIANA

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej, podpowiada jak prosto i szybko rozgrzać się w chłodne, zimowe dni. Wystarczy kilka podstawowych składników, dużo uśmiechu i pyszne danie gotowe!

23 Sty 2017 S.Z.
Karnawałowa sałatka Taco w miseczce z Tortilli - przepis

Karnawałowa sałatka TACO w miseczce z  TORTILLI

Karnawał trwa. Zawsze jest problem co podać? Jakie przekąski by zaskoczyć gości. Podpowiadamy.

18 Sty 2017 S.Z.
Kulinarna podróż po Sri Lance - przepisy

Kulinarna podróż po Sri Lance


Jedzenie jest bardzo ważną częścią kultury Lankijczyków. Aby lepiej poczuć smak potraw, większość dań jedzą rękoma. Najpopularniejszą potrawą jest tam ryż z curry, jednak lankijska kuchnia jest bardzo bogata zarówno w ostre, jak i słodkie smaki. Aby w pełni ją poznać, herbata Akbar zabierze nas w pełną kolorów i smaków kulinarną podróż po Cejlonie.

08 Sty 2017 S.Z.
Meksykański wieczór sylwestrowy - przepisy

Meksykański wieczór sylwestrowy


Kuchnia meksykańska jest pełna kolorów, smaków i przypraw. Kochamy ją za dużą ilość warzyw oraz lekko pikantne potrawy. Nic nas nie rozgrzeje w zimowy wieczór tak, jak tortilla przyrządzona według meksykańskiego przepisu. Królują tutaj intensywne smaki, ale miłośnicy delikatniejszej kuchni również znajdą coś dla siebie. Oto kilka przepisów, które przeniosą nas do pięknego kraju słynącego z tacos i margarity.

27 Gru 2016 S.Z.
Czekoladowe salami - przepis

CZEKOLADOWE SALAMI

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej i mistrz kulinarnego recyklingu, podpowiada jak sprytnie wykorzystać resztki jedzenia, by nie zmarnował się ani okruszek.

25 Gru 2016 S.Z.
Tuńczyk na Święta - pyszna włoska inspiracja - przepis

Tuńczyk na Święta – pyszna włoska inspiracja

Gorączka przedświątecznych przygotowań pochłonęła nas na dobre. Prezenty, zakupy, choinka, wypiekanie pierniczków, lepienie pierogów, gotowanie bigosu, pogoń za karpiem. Co roku bierzemy udział w spektaklu wyreżyserowanym zgodnie z długą tradycją tak silnie spajającą nas przy świątecznym stole, w rodzinnym gronie.

24 Gru 2016 S.Z.
Angielski podwieczorek z bezą i mrożonymi owocami

Angielski podwieczorek z bezą i mrożonymi owocami

Jak cieszyć się smakiem ulubionych owoców przez cały rok? Wystarczy użyć tych mrożonych – odpowiednio podane smakują wyśmienicie. Dla wszystkich, którzy tęsknią za słonecznym latem i smakowitymi darami natury, eksperci Ahmad Tea London przygotowali pyszny deser. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na angielski podwieczorek z bezą i owocami.

07 Gru 2016 S.Z.
Saltimbocca - przepis

SALTIMBOCCA - przepis

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione przepisy.

07 Gru 2016 S.Z.
Bakaliowe odkrycia roku ze słonecznej Tajlandii - przepisy

Bakaliowe odkrycia roku ze słonecznej Tajlandii, idealne na jesienną pogodę


Tajlandia to niezwykle malowniczy kraj, który zachwyca turystów bogactwem barw, niespotykaną nigdzie indziej przyrodą, pięknymi tradycjami i bogatą kulturą, która przenika codzienne życie mieszkańców. Ten egzotyczny rejon świata, mieni się złotem, zielenią i szafranem. To właśnie tam dojrzewają również najlepsze ananasy i mango, które w pełnym słońcu nabierają złocistych barw. Tajska kuchnia, w której pikantne smaki przełamują się ze słodkimi smakami mango i ananasa i aromatycznymi przyprawami jest doskonałą propozycją kulinarną na chłodne jesienne dni.

23 Lis 2016 S.Z.
Comfort food po włosku

Comfort food po włosku

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego coś jest “smaczne jak u mamy”? Dlaczego z rozrzewnieniem wspominamy chrupkie placki ziemniaczane, które pałaszowaliśmy w dzieciństwie? Być może dlatego, że jedzenie to nie tylko aromaty i smaki, ale jeszcze jeden ważny składnik - sentyment.

22 Lis 2016 S.Z.
Rozgrzewające kremy z nutką Orientu

Rozgrzewające kremy z nutką Orientu


Jesienią i zimą w naszym codziennym menu nie powinno zabraknąć rozgrzewających potraw, pełnych ziół oraz przypraw. Dlaczego? O tych porach roku nasz organizm szczególnie potrzebuje kalorycznych, pełnych witamin posiłków, które pozostawią na długo uczucie sytości, wzmocnią odporność naszego organizmu i rozgrzeją go od środka. W jesienno-zimowe dni doskonale sprawdzą się pyszne kremy z nutką Orientu, prosto z kuchni Bliskiego Wschodu.

17 Lis 2016 S.Z.
Wspomnienie lata. Mango i ananas bakaliowy duet w Twojej kuchni - przepisy

Wspomnienie lata. Mango i ananas bakaliowy duet w Twojej kuchni


Dojrzewające w ciepłym tajskim słońcu, złocisto-żółte, egzotyczne owoce mango i ananasa, są doskonałą propozycją dla tych, którzy pragną przedłużyć lato w swojej kuchni. Te słodkie owoce od wieków doceniane są przez mieszkańców Tajlandii i Indii, gdzie znajdują się ich największe uprawy. Dlaczego warto, aby stały się ulubioną przekąską i idealnym składnikiem naszych kulinarnych eksperymentów?

11 Lis 2016 S.Z.
Herbata na jesienne dolegliwości

Herbata na jesienne dolegliwości


Jesień za oknem rozgościła się już na dobre, a my nie wyobrażamy sobie wieczoru bez dobrej lektury i ciepłej, aromatycznej herbaty. W Polsce dostępnych jest wiele różnych herbat, jednak czy wiemy jakie korzyści niesie za sobą jej spożywanie i jak wybrać tę najlepszą?

10 Lis 2016 S.Z.
3 pomysły na śniadanie w wersji orientalnej

3 pomysły na śniadanie w wersji orientalnej

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Z tym stwierdzeniem spotykamy się bardzo często, jednak czy zdajemy sobie sprawę z czego powinien się składać, aby właściwie spełniać swoją rolę? Należy pamiętać, że porządne śniadanie jest bardzo istotne nawet w przypadku osób będących na diecie, gdyż zapobiega późniejszemu podjadaniu słodyczy. Co zatem przygotować, aby od rana tryskać energią?

09 Lis 2016 S.Z.
Dorada pieczona w soli - przepis

DORADA PIECZONA W SOLI


W ten pochmurny dzień należy się nam coś odżywczego, łatwego w przygotowaniu i pięknie podanego. Może dorada w solnej skorupce, dzięki której ryba zachowuje swą soczystość i naturalny smak?

07 Lis 2016 S.Z.
W kuchni plantatora żurawiny - przepisy

W kuchni plantatora żurawiny


Kiedy po ciepłym lecie, na drzewach pojawiają się żółte liście, to znak że na naszych stołach powoli zaczynają królować najlepsze jesienne warzywa i owoce. To również moment, w którym rozpoczynają się świeże zbiory żurawiny, która później poddawana jest procesowi suszenia, tak aby zimą móc cieszyć się jej smakiem w ulubionych daniach i deserach.

01 Lis 2016 S.Z.
Tagiatelle alla Bolognese - przepis

TAGLIATELLE ALLA BOLOGNESE

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca:

01 Lis 2016 S.Z.
Spaghetti alla carbonara - dziś Światowy Dzień Makaronu - przepis

SPAGHETTI ALLA CARBONARA (dziś Światowy Dzień Makaronu - 25.X )


W dzień Światowego Dnia Makaronu Marco Ghia dzieli się z Wami przepisem idealnym na jesienne smutki, czyli klasyczną, włoską carbonarą. To kwintesencja idei comfort food, danie doskonałe w swej prostocie, rozgrzewające, otulające i dające energię na kolejne smętne, szare dni. Zróbcie ją sobie jak najszybciej. I pamiętajcie, żeby śmietana stała poza zasięgiem Waszego wzroku.

25 Paź 2016 S.Z.
Proja - świetna przekąska na chłodniejsze dni

ŚWIETNA PRZEKĄSKA NA CHŁODNIEJSZE DNI

Czy znacie już smak Proji? My właśnie go odkryliśmy. Proja to ciasto serbskie przygotowane na bazie mąki kukurydzianej i sera. Zanurzyliśmy w nim kuleczki naszego twarożku z rożnymi ziołami - taką wariację kulinarną przygotowała dla nas Oliwia Bernady, szefowa kuchni w hotelu POZIOM 511. Ciepłe, miękkie ciasto z odrobiną ulubionych przypraw i delikatnym twarożkiem to idealny rozgrzewacz na chłodniejsze dni. Proja stanowi świetną i zdrową przekąskę do pracy i szkoły zamiast kanapek. Smacznego!

25 Paź 2016 S.Z.
Zapiekane tortille z warzywami - przepisy

Zapiekane tortille z warzywami – idealna przekąska na każde spotkanie

Zapiekana tortilla to meksykańska potrawa, która świetnie sprawdzi się jako danie główne lub przekąska podawana na przeróżne sposoby. Najlepiej smakuje w połączeniu z ulubionymi warzywami, dużą ilością sera oraz pysznym sosem. To danie, które urozmaici spotkania z przyjaciółmi, z powodzeniem zastępując kolorowe kanapki, koreczki, pizzę, czy innego rodzaju popularne przekąski.

21 Wrz 2016 S.Z.
Wytrawne placki ziemniaczane z pastą z bakłażana - przepisy

Wytrwane placki ziemniaczane z pastą z bakłażana – wypróbuj, a pokochasz ten smak!


Placki ziemniaczane to potrawa, która od lat króluje na polskich stołach. To pyszne, chrupiące danie powstaje z tartych ziemniaków. Warto jednak nieco odejść od tradycji i spróbować ich w połączeniu z pastą z bakłażana, która nada klasycznym plackom ziemniaczanym wyrazistego i orientalnego smaku.

21 Wrz 2016 S.Z.
Spaghetti z owocami morza - przepis

SPAGHETTI Z OWOCAMI MORZA

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca:

21 Wrz 2016 S.Z.
Świeże makarony na włoską nutę - przepisy

ŚWIEŻY MAKARON CAPELLI D’ANGELO Z POMIDORAMI i TAGLIOLINI Z SEPIĄ

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca:

21 Wrz 2016 S.Z.
Sycylijska Caponata - przepis

SYCYLIJSKA CAPONATA

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca Sycylijską Caponattę:

21 Wrz 2016 S.Z.
Tortilla w stylu orientalnym - szybko i pysznie

Tortilla w stylu orientalnym - szybko i pysznie


Prostym, smacznym i niezwykle szybkim w przygotowaniu daniem jest tortilla - czyli placek z mąki pszennej. Służy, jako podstawa do przyrządzania mięsnych oraz warzywnych dań. Można podawać ją z tradycyjnymi dodatkami, takimi jak: sałata, kurczak, papryka czy cebula. Jednak najlepiej smakuje w połączeniu z orientalnymi składnikami. Oto ciekawe przepisy na tortillę w tym stylu.

21 Wrz 2016 S.Z.
Zupa z porem, ziemniakami i serem...

ZUPA Z POREM, ZIEMNIAKAMI I SEREM GORGONZOLA

To ZUPA Z POREM, ZIEMNIAKAMI I SEREM GORGONZOLA, a przepis pochodzi z oficjalnej strony Konsorcjum ds. ochrony sera Gorgonzola http://pl.gorgonzola.com/, którego ambasadorem w Polsce został Marco Ghia na potrzeby kampanii „Cheese – it’s Europe”.

21 Wrz 2016 S.Z.
Sekretny świat rodzynek

Sekretny świat rodzynek


Sekretny świat rodzynek zachwyca od wieków. Jego miłośnikami są wielbiciele podróży, poznawania nowych smaków, kulinarnych eksperymentów. Rodzynki są idealnym składnikiem zarówno dań słodkich, jak i dobrym urozmaiceniem wytrawnych potraw i sałatek. Ich spożywanie świetnie wpływa na zdrowie dzięki właściwościom odżywczym i witaminom, jakie zawarte są w tych bursztynowych bakaliach.

10 Wrz 2016 S.Z.
Pasta all'Amatriciana - przepis

Pasta all'Amatriciana - przepis

Jak wielu z Was już wie, znana na całym świecie pasta all’Amatriciana bierze swoją nazwę od leżącego we włoskim regionie Lacjum (którego stolicą jest Rzym) miasteczka Amatriciana – jednej z najbardziej zniszczonych w czasie zeszłotygodniowego trzęsienia ziemi miejscowości.

02 Wrz 2016 S.Z.
Ciasto ziemniaczane - przepis

Ciasto ziemniaczane - przepis

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca:

18 Sie 2016 S.Z.
Lekkie przkąski na wakacyjne dni

Nad morze i w góry, czyli lekkie przekąski na wakacyjne dni


Wypoczywając nad morzem lub w górach warto wybierać lekkie i zdrowe przekąski, które dostarczą nam energii na cały dzień. Sycąca bruschetta, tosty z ogórkową pastą, a może pożywne wrapy? Odpowiednio skomponowane letnie menu to klucz do świetnego samopoczucia i promiennego wyglądu podczas wakacji.

06 Sie 2016 S.Z.
Lingue di passero z burakiem - przepis

LINGUE DI PASSERO Z BURAKIEM

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca:

26 Lip 2016 S.Z.
Włoski makaron domowy - miłość na całe życie

Włoski makaron domowy – miłość na całe życie

Nie ma nic bardziej charakterystycznego i celnie określającego mieszkańców Półwyspu Apenińskiego niż talerz makaronu z sosem pomidorowym. To automatyczne skojarzenie jest jak najbardziej uzasadnione, gdyż Włosi jedzą makaron praktycznie codziennie. Danie powszednie? Może i tak, ale diabeł tkwi w szczegółach.

17 Lip 2016 S.Z.
Zdrowie na talerzu: Papryczka chili

Zdrowie na talerzu: Papryczki chili


Chili to ogólna nazwa, jaką określa się papryki o bardzo ostrym smaku. Na ich temat przez lata pojawiło się mnóstwo mitów. Okazuje się, że ta niepozorna siostra słodkiej papryki stanowi nie tylko cenny dodatek do wielu potraw, ale też wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki niej możemy zwiększyć odporność, poprawić krążenie oraz stracić kilka centymetrów w pasie.

16 Lip 2016 S.Z.
Czym zakwasić zupę? O occie słów kilka

Czym zakwasić zupę? O occie słów kilka


Są pyszne, lekkie i przede wszystkim zdrowe – nie powinniśmy zatem rezygnować z zup w codziennym menu. Niektóre z nich, także te kwaśne z natury, potrzebują jednak do pełni smaku zakwaszenia. W tym celu użyjmy octu – już kilka kropel tego sekretnego składnika sprawi, że każda zupa zachwyci nas wyjątkowym aromatem.

07 Lip 2016 S.Z.
Szybkie i wykwintne przekąski dla kobica - bruchetta - przepisy

Szybkie i wykwintne przekąski dla kibica!
...czyli bruchetta niejedno ma imię

Gorączka euro trwa, a piłkarskie emocje sięgają zenitu. W trakcie kibicowania nie może zabraknąć pysznych i niebanalnych przekąsek, które dodają smaku długo wyczekiwanym Mistrzostwom Europy w Piłce Nożnej. Warto jednak odejść od popularnych, ale niezdrowych chipsów i przygotować niebanalne przysmaki, które zaskoczą najbliższych, z którymi będziemy dzielić piłkarskie emocje. Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie poleca bruschettę w kilku zaskakujących odsłonach: na słodko z ricottą, truskawkami, rzodkiewką, miodem i bazylią oraz gorgonzolą w roli głównej na dwa sposoby.

06 Lip 2016 S.Z.
Hiszpańska uczta z ryżęm do paelli

Hiszpańska uczta z ryżem do paelli marki Halina

Z wakacyjnych wyjazdów przywozimy pamiątki, wspomnienia i... przepisy. Jeśli marzy nam się ciepły klimat słonecznej Hiszpanii możemy przywołać go przygotowując pyszną paellę. Dzięki stworzonemu specjalnie z myślą o tym daniu - ryżowi marki Halina, smak Hiszpanii możemy poczuć w swoim domu zarówno latem, jak i w chłodniejsze dni.

02 Lip 2016 S.Z.
Naleśniki z pastą sezamową

Naleśniki z pastą sezamową


Smacznym i sycącym posiłkiem, którego smak zna praktycznie każdy z nas, są naleśniki. Ta popularna potrawa jest doskonałym pomysłem zarówno na śniadanie czy obiad, jak i deser. Można ją podawać na słodko lub na słono, w połączeniu z różnymi dodatkami. W Polsce najczęściej urozmaicamy je cukrem lub dżemem – warto jednak spróbować czegoś nowego i postawić na pastą sezamową, czyli tahinę.

04 Cze 2016 S.Z.
Tagliolini z pistacjowym pesto i czerwoną pomarańczą

 

TAGLIOLINI Z PISTACJOWYM PESTO I CZERWONĄ POMARAŃCZĄ

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca:

21 Kwi 2016 S.Z.
Baba Ghanoush - wyjątkowy smak pasty z bakłażana

Baba Ghanoush - wyjątkowy smak pasty z bakłażana


Bakłażan to jedno z ulubionych warzyw mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Z wyglądu nieco przypomina cukinię, jednak znacznie się od niej różni. Jest bardzo zdrowy - zawiera dużo błonnika, potasu i magnezu. Jego historia rozpoczęła się w Indiach, skąd rozprzestrzenił się na Hiszpanię, a później na całą Europę. Przygotowywany jest na wiele sposobów, jednym z nich jest pyszna pasta - Baba Ghanoush.

28 Mar 2016 S.Z.
Jajko nie tylko po polsku

Jajko nie tylko po polsku


Faszerowane, w tatarskim sosie, z majonezem, pływające w żurku – pomysłów na wielkanocne potrawy z jajkami jest wiele. Jak je przyrządzić, aby zaskoczyć domowników w te święta? Oto nasze, mniej znane w polskiej kuchni, propozycje.

22 Mar 2016 S.Z.
Kilka włoskich przepisów na wielkanoc

Kilka włoskich wielkanocnych przepisów

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione przepisy wielkanocne

08 Mar 2016 S.Z.
Lazania z selera - przepis

 LAZANIA Z SELERA

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca postną lazanię:

24 Lut 2016 S.Z.
Zupa cebulowa - przepis

Zimowa rozgrzewka!
Przepis na zupę cebulową z białym winem, grzankami i serem

Gdy na zewnątrz zimno i ponuro, próbujemy na różne sposoby poprawić sobie humor. O tej porze roku mamy szczególną ochotę na rozgrzewające i sycące dania, które dodadzą energii na resztę dnia. Aromatyczna zupa cebulowa z białym winem, grzankami i serem, to doskonała propozycja na zimowy obiad.

16 Lut 2016 S.Z.
Pizza seromaniaka z salami i chili - przepis

PIZZA SEROMANIAKA Z SALAMI I CHILI

Domowa pizza nie zawsze ma idealnie okrągły kształt, ale zapach jaki roznosi się po domu w czasie pieczenia jest nie do opisania! Dobrze wyrobione ciasto, sos i ser to przepis na pyszny posiłek, który sprawi całej rodzinie wiele radości. Dzięki grubym plastrom z dużą ilością dodatków Hochland Na Gorąco! wyczarujesz pizzę w mgnieniu oka, a jej smak zawróci w głowie wszystkim seromaniakom.

11 Lut 2016 S.Z.
Jej wysokość pizza - przepis i historia

Jej Wysokość Pizza


Pizza, tradycyjnie pieczona w piecu chlebowym, jest prawdopodobnie jedynym daniem typu „fast-food” akceptowalnym przez dietetyków i lekarzy, jeśli chodzi o wartości odżywcze. Jej główny składnik stanowią węglowodany pochodzące ze zbóż, odpowiednio zbilansowane przez inne wartościowe składniki tj. białko (mozzarella, mięso, ryba), witaminy (warzywa) oraz tłuszcze (najwyższej jakości oliwa z oliwek). Jedzona z umiarem, może być z powodzeniem uznana za posiłek kompletny i wręcz idealny.

06 Lut 2016 S.Z.
Castagnole di Ricotta (pączki z serem ricotta) - przepis

CASTAGNOLE DI RICOTTA (PĄCZKI Z SEREM RICOTTA)

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca włoskie pączki na Tłusty Czwartek:

03 Lut 2016 S.Z.
Dzik jest dziki, dzik jest wyśmienity - przepis

Dzik jest dziki, dzik jest wyśmienity


Mięso z dzika jest nie tylko pyszne, ale też bardzo cenione przez smakoszy – we Włoszech stanowi podstawę wielu dań, przede wszystkim tych podawanych jesienią i zimą. Jest dość chude, a jednocześnie bogate w białko. Świetnie nadaje się do gulaszów i dań pieczonych, jest pyszne w wersji duszonej, smażonej i grillowanej. Mięso dzika, na jakiś czas zapomniane (również z powodu małej populacji zwierzyny), zostało na nowo docenione w latach '60 i '70 i ciągle zdobywa nowych fanów.

30 Sty 2016 S.Z.
Tatar po włosku

Tatar po włosku

Tatar kojarzy nam się z polskim daniem, ale można je także przygotować w wersji włoskiej. Wystarczy zaopatrzyć się w oryginalne, włoskie składniki. To dzięki nim nasze danie nabierze pełni smaku i aromatu. Niestety, zimą w Polsce nie mamy dostępu do świeżych, słodkich pomidorów, dlatego do takich przepisów warto wykorzystywać warzywa z puszek.

Poznajcie przepis na tatara z łososia z pomidorami.

30 Sty 2016 S.Z.
Para nie od parady - brukselka i reneta - przepisy

Para nie od parady – brukselka i reneta


Gdy zima skuje mrozem, wybór świeżych warzyw i owoców staje się bardzo ograniczony. W tym okresie z mniejszą lub większą chęcią wracamy do naszych rodzimych produktów dostępnych o tej porze roku. Tak, jak do jedzenia jabłek większości z nas nikt nie musi przekonywać, tak przed wprowadzeniem brukselki na stałe do jadłospisu wielu będzie miało opory. Pora to zmienić!

27 Sty 2016 S.Z.
Orientalne przekąski z tahiną idealne na karnawał

Orientalne przekąski z tahiną idealne na karnawał


Tahina to pasta z nasion sezamu, którą znajdziemy w wielu przepisach kuchni Bliskiego Wschodu. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, po dodaniu jedynie odrobiny miodu, ale wykorzystywana jest znacznie szerzej, między innymi do przygotowywania sosów, dipów czy orientalnych zup. W karnawale świetnie sprawdzi się jako składnik przekąsek idealnych na przyjęcie. W sałatce, w towarzystwie kalafiora oraz bakłażana - oto trzy przepisy, które z pewnością zasmakują Waszym gościom.

20 Sty 2016 S.Z.
Karnawał w klimacie orientu - przepisy

Karnawał w klimacie orientu – przekąski, które dodadzą smaku karnawałowej zabawie


Każdy, kto organizuje imprezę karnawałową chce, aby była ona wyjątkowo udana. Przyjęcie na długo pozostanie we wspomnieniach uczestników, jeżeli zaplanujemy spotkanie w klimacie orientu. Aby w pełni poczuć bliskowschodnią atmosferę należy zadbać o odpowiednie dekoracje i poprosić gości o przyjście w pasujących do tematu przewodniego strojach. Bardzo ważną kwestią w tym przypadku będzie także jedzenie – orientalne przekąski to pyszne i proste w przygotowaniu menu, dlatego bez problemu wykonamy je sami. Oto dwa przepisy na dania, które z pewnością zasmakują waszym karnawałowym gościom.

08 Sty 2016 S.Z.
Lazania z dorszem...- przepis

LAZANIA Z DORSZEM ATLANTYCKIM I BAZYLIOWO-KOLENDROWYM PESTO

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione dania świąteczne:

26 Gru 2015 S.Z.
Olive ascolane z tuńczykiem - przepis

OLIVE ASCOLANE Z TUŃCZYKIEM

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione dania świąteczne:

24 Gru 2015 S.Z.
Krem z ciecierzycy z rozmarynem i krewetkami w brandy

KREM Z CIECIERZYCY Z ROZMARYNEM I KREWETKAMI W BRANDY

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione dania świąteczne:

13 Gru 2015 S.Z.
Przepis na pane frattau

Przepis na pane frattau

Na SARDYNII żyje najwięcej stulatków, którzy pytani o tajemnicę długowieczności, zgodnie odpowiadają, że to zasługa nie tylko genów, ale prostej diety opartej na biologicznie czystych, nieprzetworzonych produktach tj. pełne ziarno, fasola, bób, a także regularne spożywanie lokalnego wina Cannonau, które zawiera dużo dobroczynnych procyjanidyn oraz polifenoli. Wszyscy, smukli jak kozice, stulatkowie całe swoje życie spędzili na świeżym powietrzu w nieustannym ruchu, wystawieni na dobroczynne promienie światła słonecznego.

07 Gru 2015 S.Z.
Gnocchi - włoskie kopytka ziemniaczane z pomidorami - przepis

WŁOSKIE KOPYTKA ZIEMNIACZANE Z POMIDORAMI (GNOCCHI)


Marco Ghia – Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca:

15 Lis 2015 S.Z.
Kulinarna egzotyka na dobry początek dnia - Tamagoyaki - przepis

Kulinarna egzotyka na dobry początek dnia!

Zainteresowanie kuchnią Dalekiego Wschodu rośnie z roku na rok. Chętnie odkrywamy zupełnie nowe składniki i smaki. Odważniej sięgamy po nieznane produkty z krajów Orientu. Tamagoyaki, czyli japoński rolowany omlet, jest daniem bardzo popularnym w kraju Kwitnącej Wiśni, które bez trudu możemy przyrządzić w domowej kuchni. To świetny sposób na szybką i zdrową przekąskę, doskonałą na śniadanie czy lunch w pracy.

10 Wrz 2015 S.Z.
Lasagne z pesto bazyliowym - przepis

Lasagne z pesto bazyliowym


Dania zapiekane to prawdopodobnie jedne z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych dań obiadowych. Lasagne to zarazem nazwa formy makaronu, jak i dania, które powstaje na jego bazie. Przepis na lasagne z pesto bazyliowym to prosta receptura na apetyczną alternatywę dla znanego i popularnego lasagne alla bolognese z sosem pomidorowym.

10 Wrz 2015 S.Z.
Krem bawarski z owocową nutą

Krem bawarski z owocową nutą


Lody, kawa mrożona, lemoniada – nawet najbardziej zróżnicowany repertuar deserowego menu może w końcu się znudzić. Jan Niezbędny poleca deser inny niż wszystkie – lekki niczym pianka krem bawarski z owocami.

07 Wrz 2015 S.Z.
Meksykański kurczak w sosie mole z czekoladą i chili

Meksykański kurczak w sosie mole z czekoladą i chili

Delikatne mięso Kurczaka Zagrodowego w słodko-ostrej oprawie jest doskonałym daniem dla każdego, kto lubi oryginalne połącznie smakowe.

30 Sie 2015 S.Z.
Zupy na zimno - przepisy

Zupy na zimno - przepisy

Marco Ghia – Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca:
• Zimną zupę z Awokado
• Gazpacho

07 Sie 2015 S.Z
Millefoglie z wędzonym pstrągiem...- przepis

 

MILLEFOGLIE Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM, MIĘTĄ I TRUSKAWKAMI ORAZ OCTEM BALSAMICZNYM Z MODENY

Marco Ghia – Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca:

07 Sie 2015 S.Z
Kawa - ekspresy Nivona Cafe Romantica oraz przepisy na parzenie kawy

Poczuj nowy smak kawy w letnie, ciepłe dni dzięki wyjątkowym ekspresom Nivona CafeRomatica

Mamy czas słonecznych, ciepłych dni, podczas których będziemy szukać ochłody i orzeźwienia. W weekendy znajdziemy je w cieniu drzewa, w pobliżu fontanny, spacerując brzegiem rzeki. Ale dlaczego po tę chwilę przyjemności nie sięgać codziennie? Marka wyjątkowych ekspresów Nivona CafeRomatica podpowiada, jak w te letnie dni poczuć nowy, orzeźwiający smak kawy. Czarne Espresso to tylko punkt wyjścia do świata przyjemności.

07 Sie 2015 S.Z
Niezwykłe smaki Tajlandii - przepisy

Niezwykłe smaki Tajlandii - przepisy

W zasadzie wszyscy lubimy kuchnię orientalną, więc oto kilka ciekawych informacji oraz przepisów

07 Sie 2015 S.Z
Przepisy na lato - szef warszawskiej Akademii Kulinarnej poleca

Przepisy na lato szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej

Marco Ghia – Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca:

• Krewetkowe burgery
• Pulpeciki z sardynek z rodzynkami
• Świeży tuńczyk z białą cebulą i miętą
• Kotleciki z bakłażanów

22 Lip 2015 S.Z
Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rucolą - przepis

Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rucolą

Nie ma nic prostszego i smacznego zarazem jak dobre spaghetti. Poniżej przepis na takie danie

29 Maj 2015 S.Z
Cielęcina duszona po kreolsku

Cielęcina duszona po kreolsku

Dzisiaj przepis na cielęcine po kreolsku. Warto spróbować. Pamiętacie jak to przychodziła baba z cielęciną do Waszej pracy i wszyscy rzucali się aby uszczknąć jak najlepszy kawałek, najlepiej tzw. kulkę. Potem zawijało się to w gazetę i z dumą przynosiło zdobycz do domu. Niedzielny obiad był zapewniony.

12 Mar 2015 S.Z
Fusilli z łososiem i pesto - przepis

Fusilli z łososiem i pesto

Co to jest Fosilli? Przepis włoski, bardzo prosty, a efekt smakowy murowany.

27 Lut 2015 S.Z
Przepis na bezglutenowe spaghetti....

Aromatyczne bezglutenowe spaghetti z kurczakiem curry, rodzynkami i mlekiem kokosowym

Prosty i szybki przepis na bezglutenowe danie, kuszące orientalnym aromatem, żywym kolorem, apetycznym wyglądem i oryginalnym smakiem. Danie doskonale sprawdzi się zarówno w codziennym menu osób będących na bezglutenowej diecie, jak i serwowane ze specjalnych okazji.

22 Lut 2015 S.Z
Lekkie bezglutenowe spaghetti z pieczarkami i...

Lekkie bezglutenowe spaghetti z pieczarkami, jabłuszkami kaparowymi i płatkami czosnku

Prosty i szybki przepis na aromatyczne, lekkie danie bezglutenowe, które z pewnością podbije podniebienie niejednego smakosza będącego na bezglutenowej diecie z konieczności lub z wyboru.

28 Sty 2015 S.Z
Boże Narodzenie z hiszpańską oliwką - przepisy

Boże Narodzenie z hiszpańską oliwką

Boże Narodzenie to wyjątkowy czas. Dlatego warto się postarać i przygotować coś równie niezwykłego dla rodziny i gości. Prezentujemy oryginalne przepisy na pyszne święta z hiszpańską oliwką!
Smacznego!

20 Gru 2014 S.Z
Sałatka z fenkułu i pomarańczy - przepis

INSALATA DI FINOCCHI E ARANCE - SAŁATKA Z FENKUŁU I POMARAŃCZY


versione italiana

Sezon pomarańczowy właśnie się zaczyna. Pomarańcze można kupić przez cały rok, ale te najbardziej smakowite, sycylijskie zaczynają się późną jesienią.
Lekka, chrupiąca i pełna witamin sałatka z fenkułem i pomarańczami. Szybka w przygotowaniu, w sam raz na lekki posiłek. Doskonała, na przykład z dodatkiem wędzonej ryby. Ale super smakuje również jako dodatek do ryby grilowanej lub pieczonej.

15 Gru 2014 Maria T.
Panie i Panowie - Oliwkę podano! - kilka przepisów

Panie i Panowie, Oliwkę podano!


Oliwkę można podawać na tysiąc i więcej sposobów. Czarna, zielona, fioletowa, a może nadziewana? Każda ma intrygujący kolor i odmienia smak potraw! Warto wiedzieć, że poza pyszną przekąską, daniem głównym czy deserem, z hiszpańską oliwką podajemy przede wszystkim zdrowie, urodę i młodość.

02 Gru 2014 S.Z
Risotto z borowikami alla Milanese - przepis

Wybitnie aromatyczne Risotto Alla Milanese z Borowikami


Borowik - niekwestionowany król polskich lasów zaprasza na wybitnie aromatyczne Risotto Alla Milanese z Borowikami – prawdziwie królewską ucztę we włoskim stylu.

29 Lis 2014 S.Z
Nie daj się jesieni! Przywołaj śródziemnomorski klimat z Piątnicą - przepisy

Nie daj się jesieni! Przywołaj śródziemnomorski klimat z Piątnicą!

Kuchnia śródziemnomorska słynie z bogactwa smaków i aromatów oraz starannie dobranych składników, którym zawdzięcza swoje wyjątkowe walory. Tej jesieni wprowadź do swojej kuchni pełne słońca potrawy z ciepłych regionów Morza Śródziemnego! Z dodatkiem produktów z Piątnicy mogą smakować jeszcze lepiej.

17 Paź 2014 S.Z
Penne z dorszem

Penne z dorszem

Bardzo pyszne danie rybne dla tych co lubią kuchnię Włoską. Poleca Indxfood

09 Paź 2014 S.Z
Nowojorskie śniadanie z Benedyktem

Nowojorskie śniadanie z Benedyktem


Benedykt jest elegancki i światowy. Kojarzy się z luksusową atmosferą XIX-wiecznego nowojorskiego hotelu, gdzie ponoć ma swoje korzenie. Jeśli twoje poranki bywają nudne, koniecznie zaproś „benedykta" na śniadanie!

08 Paź 2014 S.Z
Warzywa po afrykańsku z sosem orzechowym

Warzywa po afrykańsku z sosem orzechowym


Sprawdzony przepis na proste a zarazem widowiskowe danie urzekające swym niezwykłym aromatem i zaskakujące niebanalnym smakiem. Oryginalne połączenie składników z masłem orzechowym sprawia, że potrawa jest nie tylko pyszna, ale także syta, a do tego pięknie prezentuje się na talerzu.

01 Paź 2014 S.Z
Lasagne z łososiem i szpinakiem

Lasagne z łososiem i szpinakiem

Babcia Polka dostała taki przepis na lasagne z łososiem. Oto on:

30 Wrz 2014 S.Z
Poznaj smaki Orientu - Kurczak Zagrodowy po chińsku

Poznaj smaki Orientu - Kurczak Zagrodowy po chińsku


Państwo Środka słynie ze zdecydowanych smaków, uzyskiwanych dzięki starannemu doborowi składników i przypraw. Chińczycy duży nacisk kładą również na jakość wykorzystywanych produktów. Daj się zainspirować ich aromatyczną kuchnią, wykorzystując przepis na pierś z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia po chińsku.

26 Sie 2014 S.Z
Gotowanie z dziećmi to frajda - przepisy IKEA

Gotowanie z dziećmi to frajda

Jak przekonać najmłodszych, że domowe potrawy są zdrowsze

28 Lip 2014 S.Z
Pomysł na szybki deser z ciasta francuskiego

Pomysł na szybki deser? Ciasto francuskie od FRoSTY!


Świetnie współgra z różnymi składnikami – od owoców po mięsa. Dania, których jest bazą, można przygotować błyskawicznie. Wyśmienicie smakuje w każdej postaci: na ciepło, zimno, w wersji słodkiej i wytrawnej. Latem ciasto francuskie FRoSTY to doskonały pomysł na szybkie desery i przystawki.

25 Lip 2014 S.Z
Tego lata zainspiruj się Francją!

Tego lata zainspiruj się Francją!


Charakterystycznym elementem kuchni francuskiej są wyborne pasztety i soczysta gęsina, bez których Francuzi nie wyobrażają sobie udanej uczty. Zasmakować w tych specjałach możesz dzięki ofercie Drosedu. Znajdziesz w niej pasztety, zachwycające swoim smakiem miłośników tradycyjnych pâté oraz wyborną gęś owsianą, doskonałą nie tylko na wyjątkowe okazje.

25 Lip 2014 S.Z
Przepis na owocowe smoothie

Przepis na owocowe smoothie – pożywne orzeźwienie na upalne lato


Nie ma nic lepszego niż pyszne, zimne smoothie latem. Zdrowe, lekkostrawne i pożywne jest doskonałym orzeźwieniem oraz smakowitym deserem, którym można się rozkoszować bez obawy o figurę.

22 Cze 2014 S.Z
Kuchnia Włoska - Bruschetta - jak to ugryźć? Jak przyżądzić?

Włoska kuchnia - Bruschetta - jak to ugryźć? Jak przyrządzić?

Nazywana jest mniejszą siostrą pizzy i jak wiele z dzisiejszych klasycznych przysmaków, swoją karierę rozpoczynała jako danie ubogich chłopów. Bruschetta, bo o niej mowa, na szczęście ujrzała światło dzienne, a o jej niezwykłej popularności świadczy choćby ilość odmian i wariantów, w których występuje na całym świecie.

21 Cze 2014 S.Z
Śródziemnomorskie gołąbki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

Śródziemnomorskie gołąbki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami


Gołąbki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami to interesująca alternatywa tradycyjnej potrawy zarówno dla wegetarian, jak i dla każdego, kto jest otwarty na kulinarne wyzwania.

13 Cze 2014 S.Z
Krewetkowy zawrót głowy!

Krewetkowy zawrót głowy!


Krewetki są cenione przez smakoszy na całym świecie. Coraz częściej goszczą też na polskich stołach. Złote krewetki i Krewetki tygrysie od FRoSTY zasmakują każdemu wielbicielowi owoców morza. A do tego są gotowe w kilka minut.

07 Cze 2014 S.Z
Pesto - z czym to się je?

Pesto – z czym to się je?


Kiedyś uważane za danie spożywane przez plebs, dzisiaj z powodzeniem podbija europejskie stoły. I w zasadzie nic w tym dziwnego – kilka jego łyżek każdą banalną potrawę zamienia w kulinarne cudo.

29 Mar 2014 S.Z
Neapolitańskie przysmaki - bucatini z warzywami

Neapolitańskie przysmaki - bucatini z warzywami


Neapol to kwintesencja włoskiej kuchni – to właśnie w tym regionie Italii wynaleziono makaron z sosem pomidorowym oraz pizzę. Z Neapolu pochodzi także makaron bucatini, czyli długie nitki przypominające pręt - z otworem w środku.

25 Mar 2014 S.Z
Ziemniak niecodzienny, czyli krem z ziemniaków z paluszkami paprykowymi

Ziemniak niecodzienny, czyli Krem z ziemniaków z paluszkami paprykowymi

Ziemniak powszechnie uważany jest za tak pospolity a nawet nudny, że właściwie trudno wyobrazić sobie jakieś ciekawe danie z jego udziałem. Czemu tak jest? Trudno powiedzieć, bo przecież ziemniak to warzywo o zróżnicowanym, w zależności od odmiany smaku! Na dodatek jest bardzo wdzięcznym i uniwersalnym produktem, z którego przyrządzić można także wykwintne dania, które zaskoczą nawet najbardziej wymagających gości. Jednym z nich może być np. Zupa-krem z paluszkami paprykowymi.

22 Mar 2014 S.Z
Roladki z tuńczykiem i kozim serem - przepis

Roladki z tuńczykiem i kozim serem


W krajach południowej Europy w spotkania towarzyskie nierozerwalnie wpisane są uczty kulinarne. Nierzadko są one głównym punktem popołudnia czy wieczoru – dla Włochów czy Hiszpanów związek pomiędzy jedzeniem a relacjami międzyludzkimi jest niezwykle silny, a kuchnia nierzadko służy jako narzędzie do wyrażania uczuć.

26 Lut 2014 S.Z
Tłusty czwartek w hiszpańskim stylu - przepis

Tłusty czwartek w hiszpańskim stylu

Gdy za oknem powoli topnieje śnieg, a my obchodzimy kolejno Tłusty czwartek i Ostatki, to niewątpliwy znak, że karnawał dobiega końca. Naturalnie, nie tylko Polacy na słodko zamykają okres zabaw i bali.

25 Lut 2014 S.Z
Chrup paprykę - przepis na domową focaccię

Chrup paprykę!


Papryka czyli „indiański pieprz" była znana i stosowana przez nich na dugo przed odkryciem Ameryki. Zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu, odmładza, poprawia nastrój. Różni się właściwościami w zależności od koloru ale każda z nich jest zdrowa.

22 Lut 2014 S.Z.
Rurki skręcane z orzechami i gorgonzolą

Rurki skręcone z orzechami i gorgonzolą


Czas na poznanie włoskich tortiglioni – skręcanych rurek, które doskonale komponują się z wszelkimi mięsnymi sosami! Kształt i struktura tego makaronu powodują, że sos bardzo dobrze się z nim łączy i świetnie do niego przylega.

20 Lut 2014 S.Z.
Ratatuille po polsku - przepis

Ratatuille po polsku

Ratatuille, w Polsce występujące częściej pod nazwą Ratatuj lub Ratatuja to danie warzywne, pochodzące z regionu Francji zwanego Prowansją.

19 Lut 2014 S.Z.
Łososiowy pucharek z avocado - przystawka idealna

Łososiowy pucharek z avocado – przystawka idealna

Przystawki, jak żadna inna pozycja w menu, niosą w sobie niewiarygodny potencjał w zakresie kulinarnego eksperymentowania. Mogą być malutkie, dosłownie na jeden gryz, jak drobne tartinki lub kolorowe koreczki, nieco większe, niczym piętrowe kanapeczki lub podane w postaci miniaturowego dania – w formie pucharków.

01 Lut 2014 S.Z.
Feliz Navidad - Wesołych Świąt po hiszpańsku - przepisy

Feliz Navidad – Wesołych Świąt po hiszpańsku

Magii Świąt Bożego Narodzenia ulega cały Świat! Święty Mikołaj, bombki na choinkach, kolorowe światła na ulicach miast – wszystko to zwiastuje ten wyjątkowy okres w roku, gdy wspólnie z rodziną zasiadamy przy stole i biesiadujemy. W zgodzie z tradycją, wykwitnie i smacznie. A jak Boże Narodzenie świętują Hiszpanie i co pojawi się na ich stołach?

18 Gru 2013 S.Z.
Hiszpańskie Oliwki - to, co Tygryski lubią najbardziej !

Hiszpańskie Oliwki – to, co Tygryski lubią najbardziej!

Nie każda mama wie, że dzieci uwielbiają oliwki. Są kolorowe, pyszne i co najważniejsze zdrowe. Doskonale komponują się z ulubionymi potrawami maluchów. Łącząc je z różnymi, czasami zaskakującymi składnikami, w jednej chwili zmieniają się w smakowite dania, które zadowolą nawet najbardziej wybrednego malca.

12 Gru 2013 S.Z.
Wieczór z Hiszpańską Oliwką

Wieczór z Hiszpańską Oliwką

Wkrótce Święta, czyli tradycyjnie czas obdarowywania się prezentami. Co dać ukochanej osobie, żeby sprawić jej przyjemność? Najbardziej cieszą prezenty przygotowane samemu, może warto w ten szczególny dzień przygotować coś specjalnego? Hiszpańska Oliwka proponuje romantyczną kolacją w hiszpańskim stylu.

07 Gru 2013 S.Z.
Bucatini w stylu Capri - przepis

Bucatini w stylu Capri – neapolitańska kwintesencja smaku


W kuchni włoskiej wykorzystuje się chyba więcej rodzajów makaronu niż dni w roku. Choć różnią się kształtem, właściwościami i sposobem przygotowania, łączy je jedno – najwyższa jakość pszenicy durum.

22 Lis 2013 S.Z.
O oliwkach jeszcze raz...

Jeszcze raz o Hiszpanskich Oliwkach

Andrzej Polan rozsmakował się w Hiszpańskiej Oliwce
Niepodważalne zalety hiszpańskiej oliwki i jej wyjątkowy smak urzekły Andrzeja Polana, szefa kuchni warszawskiej restauracji Soul Kitchen, znanego z porannego programu Dzień Dobry TVN. Hiszpańskie oliwki idealnie wpisały się w filozofię tego kulinarnego wirtuoza, która zakłada, że na sukces w kuchni składają się: najlepsze składniki, proste przepisy i genialny smak!

21 Lis 2013 S.Z.
Jesienna gęsta zupa - krem z makaronem i Pesto

Jesienna gęsta zupa – krem z makaronem i Pesto


Jesienią i zimą bardziej niż kiedykolwiek warto docenić gęste, sycące zupy-kremy. Mają prawdziwie rozgrzewającą moc a wzbogacone fasolą, groszkiem czy soczewicą z powodzeniem zastąpić mogą dwudaniowe danie. W zależności od upodobań zupę taką można dokładnie zblendować, by uzyskać aksamitną konsystencję lub skrócić miksowanie, by zupa przybrała ciekawą fakturę.

20 Lis 2013 S.Z.
Poznaj Oliwkę - największą hiszpańską celebrytkę - 7 przepisów, na 7 dni tygodnia

Poznaj Oliwkę – największą hiszpańską celebrytkę!


7 dni tygodnia, 7 hiszpańskich oliwek i ich 37 kalorii. Tylko tyle wystarczy, żeby zapewnić sobie młodość, zdrowie i piękną sylwetkę! Skąd to wiemy?
Poznaj Oliwkę – największą hiszpańska celebrytkę i 7 powodów dla których warto się z nią zaprzyjaźnić!

13 Lis 2013 S.Z.
Prawdziwy Meksyk w kuchni

Prawdziwy Meksyk w kuchni

Kuchnia meksykańska jest znana i lubiana na całym świecie. Meksykanie są z niej dumni i uważają swoje potrawy za dziedzictwo kulturowe. Początki kulinarnych tradycji sięgają czasów Azteków, a wiele dań przez stulecia pozostało niezmiennych. Czy możemy być jednak pewni, że znamy jej prawdziwy smak?

27 Paź 2013 S.Z.
Sezon na Hiszpańską Oliwkę - dwa przepisy

Sezon na Hiszpańską Oliwkę! I jej Przepis na gorący jesienny wieczór!

Nadeszła złota, polska jesień, a wraz z nią wietrzne, chłodne i coraz krótsze dni. W Hiszpanii tymczasem trwa zbiór oliwek i rozpoczyna się okres nazywany „,El veranillo". Jest to czas w którym ciepłe, ale nie upalne słońce delikatnie ogrzewa powierzchnię ziemi. „El veranillo", czyli hiszpańskie „babie lato" to także okres wspólnego biesiadowania i delektowania się największym skarbem kuchni śródziemnomorskiej – hiszpańską oliwką.

24 Paź 2013 S.Z.
Pulpetti - Spaghetti z pulpecikami i pomidorkami cherry

Pulpetti - Spaghetti z pulpecikami i pomidorkami cherry


Dobrze znany makaron spaghetti swoją karierę rozpoczynał jako danie włoskich chłopów i biedoty - doprawiony jedynie oliwą z oliwek, czosnkiem i bazylią!

21 Paź 2013 S.Z.
Duże muszle nadziewane sosem z owoców morza

Duże muszle nadziewane sosem z owoców morza

Nie od dziś wiadomo, że ryby i owoce morza pełne są niezbędnych dla organizmu człowieka witamin i soli mineralnych. Zawarte w nich kwasy omega-3 skutecznie chronią przed chorobami serca, a mikro- i makroelementy jak selen, fluor i jod chronią m.in. przed wpływem wolnych rodników oraz utrzymują układ kostny i enzymatyczny w prawidłowej formie.

25 Wrz 2013 S.Z.
Risotto cytrynowe z mozzarellą

Aromatyczne risotto cytrynowe z mozzarellą


Risotto Włosi zawdzięczają (prawdopodobnie) chińskim wojażom Marco Polo, który danie to wprowadził na tamtejsze salony ok. XIII wieku. Obecnie risotto zdobyło uznanie w większości kuchni europejskich, a mnogość możliwych dodatków powoduje, że znaleźć możemy dziesiątki przepisów na tę potrawę – zawsze jednak podstawą jest lekko zaokrąglony, łatwo klejący się ryż.

18 Sie 2013 S.Z.
Białko w codziennej diecie

Białko w codziennej diecie

Zróżnicowana dieta odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest warunkiem koniecznym w utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia. Jednym z najważniejszych składników jest zawarte w spożywanych pokarmach białko.

14 Sie 2013 S.Z.
Serowy zawrót głowy z Podravką

Serowy zawrót głowy

Pomimo, że nie jesteśmy serowymi pionierami, sery odgrywają ważną rolę na polskich stołach. Lubimy je na kanapkach, w sałatkach oraz jako samodzielną przekąskę. Choć roczne spożycie sera w Polsce to ciągle stosunkowo mało w porównaniu z naszymi zachodnimi sąsiadami, coraz częściej zaczynamy doceniać jego walory smakowe oraz wartości odżywcze.

01 Sie 2013 S.Z.
Kulinarne podróże z zagrodowym

Kulinarne podróże z Zagrodowym


Wakacje to czas odkrywania nowych miejsc i nieznanych nam dotąd smaków, charakterystycznych dla kuchni danego regionu. W kulinarną podróż zaprasza Konrad Birek, ambasador marki Zagrodowy, prezentując wakacyjne przepisy na lekkie dania z mięsa drobiowego.

31 Lip 2013 S.Z.
Gaspacho - południowa inspiracja na gorące, polskie lato

Gazpacho - Południowa inspiracja na gorące, polskie lato


Pachnące pomidory, aromatyczna papryka, wyrazisty seler. Do tego chrupka cebula, pachnąca pietruszka i orzeźwiający charakter cytryny – oto gazpacho.

24 Lip 2013 S.Z.
Tortilla - zwijaj się na wakacyjną ucztę

Tortilla – zwijaj się na wakacyjną ucztę!

Lato skłania nas do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Jeździmy na wycieczki rowerowe, chodzimy na długie spacery, wyjeżdżamy poza miasto, aby odpocząć od miejskiego zgiełku. Jednak przy długich wyprawach należy również pomyśleć o czymś na ząb! Develey proponuje wykorzystanie wyśmienitych Wraps'ów Funtastic, które zachwycą Wasze podniebienia i sprawią, że przygotowanie nowoczesnego dania nie zabierze zbyt wiele czasu. Możesz „zawijać je" z czym lubisz – z kurczakiem, warzywami a nawet owocami!

09 Lip 2013 S.Z.
Tagiatelle z łososiem zwane ŁOSOSIELLĄ

Łososielle, czyli zniewalające tagliatelle z łososiem

Tagliatelle to klasyczny włosi makaron o charakterystycznym kształcie: są to długie, płaskie wstążki o grubości około 2 mm. Tradycyjne tagliatelle podaje się z sosem bolognese, jednak na całym świecie postała niezliczona ilość odmian tego pysznego dania.

12 Cze 2013 S.Z.
Rodzime Prosciutto - sprawdzony przepis na wspaniałą tanią wędlinkę

Suszone mięsko a'la Prosciutto czy inne hiszpańskie szynki

Podam Wam przepis który otrzymałem od Wandy Siwoniowej z Wojnowa na Mazurach. Robi ona wędliny nie gorsze od Włochów czy Hiszpanów. Sposób jest podobny. Można je robić z wieprzowiny, wołowiny, koniny , cielęciny, a nawet z baraniny.

07 Maj 2013 Stefan Zubczewski
Włoskie wariacje kulinarne - Lazania szpinakowa

Włoskie wariacje kulinarne - Lazania szpinakowa

Każdy wie, że szpinak to warzywo, będące prawdziwą bombą witaminową. Niestety ta „zielona papka ułożona obok ziemniaków na obiadowym talerzu" nie każdemu odpowiada - zarówno estetycznie, jak i smakowo...

05 Maj 2013 S.Z.
Cannelloni Arrighi z papryką - niezawodny przepis prosto z Włoch
Cannelloni Arrighi z papryką – niezawodny przepis prosto z Włoch

Kuchnia włoska zachwyca nie tylko mnogością smaków, barw i aromatów, ale także najwyższą jakością produkowanych w tym kraju makaronów.  Nie oszukujmy się  - nie ma dobrego włoskiego dania bez prawdziwego włoskiego makaronu!
21 Lut 2013 S.Z.
Nie tylko Noworoczne przysmaki z Japonii
Nie tylko Noworoczne przysmaki Japonii

Jest takie miejsce, gdzie Nowy Rok świętuje się przez trzy dni, obchody noworoczne dobiegają końca dopiero w lutym, a każda przygotowana potrawa ma swoje symboliczne znaczenie. Poznajmy Japonię – kraj wykwintnego smaku i tradycji dawania jedzenia w prezencie.
01 Lut 2013 S.Z.
Karnawałowe przekąski - bakłażany po włosku
Karnawałowe przekąski – Bakłażany po włosku

Karnawał to czas radości, zabawy i spotkań z przyjaciółmi, podczas których nie może zabraknąć wspaniałego jedzenia.

22 Sty 2013 S.Z.
Tapas, mały kęs dobrej zabawy
Tapas, mały kęs dobrej zabawy

Legend o powstaniu tapas jest wiele. Jedna z nich głosi, że w XIII wieku, król Kastylii – Alfons X Mądry za pomocą diety składającej się z małych posiłków, popijanych winem, został wyleczony z dręczących go problemów żołądkowych. Od tego momentu, zachwycony władca zaczął upowszechniać ten zdrowy tryb życia.

17 Sty 2013 S.Z.
Oryginalny barszcz wigilijny
Oryginalny barszcz wigilijny z włoskimi tortellini

Wigilia bez aromatycznego, czerwonego barszczu? Niemożliwe! Choć w ciągu roku przygotowujemy różne jego odmiany, np. czerwony, biały czy ukraiński, w grudniowe święta może być tylko jeden - wigilijny.
15 Gru 2012 S.Z.
Rozgrzewający krem pomidorowy

Rozgrzewający krem pomidorowy – poleca Valfrutt

Coraz chłodniejsze jesienne popołudnia skłaniają do rozgrzewania się za pomocą ciepłych, aromatycznych potraw. Najskuteczniej pomogą w tym gęste zupy – kremy. Efektowne i niezwykle smaczne, mimo to łatwe i szybkie w przygotowaniu, będą idealnym posiłkiem awaryjnym w przypadku niespodziewanych gości, sprawdzą się też doskonale jako danie obiadowe, a także kolacja dla całej rodziny.
21 Lis 2012 S.Z.
W poszukiwaniu esencji hiszpańskiego smaku
W poszukiwaniu esencji hiszpańskiego smaku

Jak w najprostszy sposób określić kuchnię hiszpańską? Wyrazista, z licznymi nutami dominujących smaków. Zmysłowa, przesiąknięta przyprawami i żywymi kolorami podkreślającym kontrastowy smak.

30 Paź 2012 S.Z.
Odrobina Italii, czyli coś z suszonych pomidorów
Odrobina Italii na co dzień, czyli czary mary z suszonych pomidorów
    
Suszone pomidory to produkt charakterystyczny dla kuchni śródziemnomorskiej, jednak coraz większe zainteresowanie Polaków kulinariami obcych narodów sprawiły, że ów przysmak na stałe zagościł na naszych stołach jako produkt niezwykle smaczny i zdrowy.
02 Paź 2012 S.Z.
Hiszpańskie oliwki zapraszają na wykwintną kolację
Hiszpańskie oliwki zapraszają na wykwintną kolację

Szukasz pomysłu na kolację przy świecach? Potrzebujesz inspiracji, by przygotować smaczne i eleganckie przekąski? Chcesz stworzyć lekkie, wyszukane danie w kilka minut? Poniżej przedstawiamy przepisy na orzeźwiające Martini z hiszpańską oliwką, wykwintną marynatę z owocami morza i czarnymi oliwkami oraz oryginalny deser.
26 Wrz 2012 S.Z.
Mężczyźni lubią ostro... - Trochę o Tabasco i kilka przepisów z USA i Włoch
Mężczyźni lubią ostre...

Zależność płci i upodobań kulinarnych można zaobserwować nawet podczas zwykłego lunchu w restauracji. Mężczyzna zamawia zazwyczaj soczyste mięso, podczas gdy kobieta jest w stanie zadowolić się zwykłą sałatką. „Płeć smaku” brzmi niewiarygodnie, ale ma całkiem proste wytłumaczenie - dobór smaków i potraw związany jest przede wszystkim z kubkami smakowymi, które u mężczyzn reagują znacznie lepiej na ostre i pikantne potrawy. A więc, skoro przez żołądek do serca, to tylko z TABASCO®.

19 Wrz 2012 S.Z.
Hiszpańskie przepisy na rozmaitości z oliwkami
Hiszpański przepis na zdrowie

Hiszpańskie oliwki stanowią podstawę diety śródziemnomorskiej, powszechnie uznawanej za najzdrowszą. Oliwki są bowiem źródłem witamin, minerałów oraz zdrowych, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.  Mają one także niewiele kalorii dzięki czemu pozwalają zachować piękną figurę. Jakie inne zdrowotne właściwości mają hiszpańskie oliwki?
08 Sie 2012 S.Z.
Pikantny romans w kuchni - Pizza z TABASCO®
Pikantny romans w kuchni - Pizza z TABASCO®

Marzysz o dalekich podróżach i poznawaniu nowych, zaskakujących połączeń smakowych? Chciałbyś przenieść się do kraju oliwek, wina, toskańskiego słońca? A może marzy Ci się szaleńczy galop na rumaku, pośród amerykańskich prerii,  jak prawdziwy kowboj? Nie musisz iść na kompromis! Twoja kuchnia jest idealnym miejscem na kulinarne wojaże i eksperymenty. Oryginalny sos TABASCO® idealnie nadaje się do łączenia pikanterii amerykańskiej kuchni z tradycyjną włoską pizzą. Takie zestawienie może przynieść nieoczekiwanie smaczne rezultaty!
22 Lip 2012 S.Z.
Pancakles w polskim wydaniu (syrop klonowy - jak go użyć)
Pancakes w polskim wydaniu

Góra ułożonych jeden na drugim puszystych naleśników, obficie oblanych syropem klonowym, czyli smakowite śniadanie w amerykańskim stylu. Pancakes to tradycyjna potrawa zza oceanu, ale to właśnie dodatek bursztynowego płynu nadaje im charakterystyczny i wyjątkowy smak.
04 Lip 2012 S.Z.
Sushi - nie przepłacaj, zrób sam - radzi Podravka
Jak zrobić sushi?

Sushi – najpopularniejsze danie pochodzące z Kraju Kwitnącej Wiśni w szybkim tempie podbiło światowe kuchnie. Chociaż na degustację tego przysmaku najczęściej wybieramy się do restauracji, powstało już mnóstwo poradników, które zachęcają do przyrządzania sushi w domu. I choć na pierwszy rzut oka wydaje się to zadaniem niewykonalnym, robienie sushi w domu coraz częściej staje się ciekawym sposobem na spędzenie wolnego czasu w gronie najbliższych.

28 Cze 2012 S.Z.
Sałatka z pomidorów koktailowych - poleca Olitalia
Olitalia poleca: sałatka z pomidorkami koktajlowymi 

Podczas komponowania wiosennych, lekkich sałatek najistotniejsze są dwie rzeczy – prostota pomysłu i wysoka jakość wykorzystywanych składników. Duet ten gwarantuje sukces.

19 Cze 2012 S.Z.
Pesto alla Genovese Develey - cukinia ze śmietankowym pesto
Pesto alla Genovese Develey

Włoskie lato na talerzu smakuje słońcem, dojrzałymi pomidorami i złocistą oliwą z oliwek. Wysmakowane włoskie potrawy pełne są najlepszej jakości ziół i dojrzewających wędlin, a włoskie Mammy najchętniej serwują swoim gościom pyszne makarony z dodatkiem parmezanu.
14 Cze 2012 S.Z.
Dolce vita na Wielkanocnym stole
Dolce vita na wielkanocnym stole

Chociaż  mazurki i makowce zawsze będą obecne w naszym świątecznym menu, coraz chętniej eksperymentujemy, sięgając po kulinarne inspiracje z różnych stron świata. Dla tych, którzy lubią modyfikować tradycję, dobrą propozycją będą specjały z ojczyzny tiramisu, lodów i espresso.
05 Kwi 2012 S.Z.
Sałatka z uszkami, pieczarkami, wędzonym łososiem i fasolką szparagową
Sałatka z uszkami z pieczarkami Jawo, wędzonym łososiem i kolorową fasolką szparagową

Czy uszka skazane są na wieczny i nierozerwalny związek z barszczem? Czy tylko w takiej postaci zadomowiły się w naszej kuchni?

23 Mar 2012 S.Z.
Pstrąg z warzywami po Włosku

Włoskie przysmaki: Pstrąg z piekarnika z warzywami

Trudno wyobrazić sobie prawdziwą włoską kuchnię bez złocistej oliwy z oliwek – to ona jest podstawą i nieodzownym elementem każdej śródziemnomorskiej potrawy.

21 Lut 2012 S.Z.
Panzanella z tuńczykiem Rio Mare - Toskański przysmak

Toskańskie przysmaki – Panzanella z tuńczykiem Rio Mare

To prawda, że najprostsze pomysły są zazwyczaj najlepsze ale najtrudniej na nie „wpaść” . W tym przypadku jest dokładnie tak samo!
07 Cze 2011 Solution PR
Marynowany łosoś - Gravad Laks

Gravad Laks ?

 

Szwedzi są znani z przyrządzania ryb na przedziwne sposoby.

06 Paź 2010 Stefan Zubczewski
Paela a'la Jose Luis

Paela

W/g Jose Luisa właściciela restauracji „Di Antic” w Barcelonie. Namówili nas na pójście do restauracji Di Antic nasi przyjaciele, którzy już kiedyś tam byli. Co jemy? Oczywiście paelę.

04 Maj 2010 Dziadek Funio
Pasztet nie tylko od (na) Święta - PYCHA

Pasztet nie tylko od (na) Święta – pycha!

 

Postanowiliśmy w ostatniej chwili (jak zwykle) upiec domowy pasztet co by urozmaicić Świąteczny stół.

 

02 Kwi 2010 Dziadek Funio
Mudżwar turecki od Polaka z NY

Przepis od naszego rodaka, na Tureckie placki z cukinii prosto z NY.

 

Droga Babciu Polko!

Przesyłam przepis na placki z cukinii rodem z Turcji, które przyrządza moja żona Ece - Turczynka.

Nazywają się one w fonetycznej wymowie - „mudźwar”. 

26 Lis 2009 Andrzej Czerw
Podravka dla BabciPolki

Podravka proponuje dobre jedzonko…

Informacje o firmie Podravka i kilka przepisów z basenu Morza Śródziemnego, a konkretnie z Chorwacji,  specjalnie dla „Babci Polki” od Podravki właśnie…

15 Maj 2009 Podravka
Sos do spaghetti
Sos do spaghetti

Naprawdę nie ma nic prostszego, a zarazem bardzo smacznego i błyskawicznego do zrobienia, jak spaghetti z dobrym sosikiem. Dobre spaghetti ma dwie tajemnice. Dobrze ugotowany, dobry makaron i odpowiedni sos.

31 Mar 2009 Dziadek Funiek
Sałata po...

Sałata po…

Będąc tydzień temu w Hiszpanii podpatrzyłem u…chińczyka pewien sposób na przyrządzanie sałaty. Dostałem, do różnych chińskich przysmaków, sałatę po prostu polaną śmietaną.

29 Mar 2009 Stefan Zubczewski
Tortilla – jak to jeść?
Tortilla - jak to jeść?

W naszych sklepach pojawiły się tortille – czyli placki z mąki kukurydzianej. Wiele osób nie wie co z tym robić. Oto jedna z możliwości.

09 Mar 2009 Agnieszka