Wyświetl # 
  Przełącz wprowadzenia Zwiń wprowadzenia
Tytuł artykułu Utworzony Autor
Kibicu, przygotuj się na mecz z Gorenje - przepisy kulinarne

Kibicu, przygotuj się na mecz z Gorenje - przepisy kulinarne

Sportowe zmagania to zawsze wielkie wydarzenie, a kibicowanie to nasz sport narodowy. To czego nam wtedy potrzeba to wygodna kanapa, telewizor i dobre jedzenie. Uwielbiamy kibicować i z zapałem śledzić poczynania zawodników czy to na żywo czy na ekranie telewizora. Emocje jakie temu towarzyszą zaostrzają również nasz apetyt, a wtedy kusi nas by sięgnąć po szybką przekąskę, najczęściej tę gotową ze sklepu, której skład nie zawsze jest mistrzowski. A przecież można szybko, łatwo i samodzielnie przygotować smaczne i zdrowe menu na rozgrywki.

12 Sty 2022 S.Z.
Bruschetta pomidory + zioła OLE! – wybierz wyjątkowy smak i odkryj karnawałowe przysmaki - przepisy

Bruschetta pomidory + zioła OLE! – wybierz wyjątkowy smak i odkryj karnawałowe przysmaki

Odkryj NOWOŚĆ marki OLE! Bruschetta pomidory + zioła. To przygotowana w oparciu o włoskie receptury wyjątkowa przekąska ze świeżych, soczystych kawałków pomidorów z aromatycznymi dodatkami – ziół i przypraw. Otwórz się na śródziemnomorski klimat i razem z OLE! kreuj karnawałowe przysmaki.

04 Sty 2022 S.Z.
Świąteczno-noworoczny napój jajeczny – przepis na tradycyjny anglosaski eggnog

Świąteczno-noworoczny napój jajeczny – przepis na tradycyjny anglosaski eggnog

Boże Narodzenie i Nowy Rok to czas obfitujący w zwyczaje, również te kulinarne. Z przyjemnością co roku przygotowujemy potrawy według tradycyjnych, polskich przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Warto jednak zajrzeć też na stoły w innych krajach i spróbować nowych smakołyków. Polecamy eggnog – aromatyczny napój na bazie jajek, mleka i korzennych przypraw, którym świąteczne i noworoczne toasty od wieków wznoszą Anglicy i Amerykanie.

22 Gru 2021 S.Z.
Czenaki, czyli zupa gruzińska zapiekana w piekarniku

Czenaki, czyli zupa gruzińska zapiekana w piekarniku

Czenaki jest prostym, jednogarnkowym daniem, dla miłośników baraniny. To rozgrzewająca zupa gulaszowa, idealna na chłodne jesienne popołudnia. Tradycyjną gruzińską czenaki podaje się w tych samych glinianych naczyniach, w których zupa została zapieczona, co wpływa na niesamowity aromat podczas jedzenia. Jak przygotować czenaki?

30 Lis 2021 S.Z.
Rozgrzewająca masala chai

Rozgrzewająca masala chai

W jesienne dni polecamy indyjską herbata masala chai. Korzenne przyprawy, czarna herbata oraz napój sojowy, zamiast tradycyjnego mleka, gwarantują rozgrzanie i niesamowite doznania smakowe!

15 Lis 2021 S.Z.
Chikhirtma, czyli gruzińska odsłona rosołu

Chikhirtma, czyli gruzińska odsłona rosołu

Czy istnieje coś bardziej kojącego niż gorąca zupa w chłodny jesienny dzień? Chikhirtma to tradycyjna gruzińska potrawa, która na pierwszy rzut oka przypomina rosół. Idealnie sprawdzi się jako antidotum na melancholię. Jak ją przyrządzić?

30 Wrz 2021 S.Z.
Zapiekanka estońska z kaszą jęczmienną

Zapiekanka estońska z kaszą jęczmienną

Zapiekanka estońska to wyjątkowe danie przygotowane z trzech głównych składników: mięsa wieprzowego, kiszonej kapusty oraz kaszy. Doskonale smakuje z dodatkiem domowego sosu grzybowego. Smacznego!

28 Wrz 2021 S.Z.
Bezglutenowa kuchnia włoska – pyszna i nieskomplikowana

Bezglutenowa kuchnia włoska – pyszna i nieskomplikowana

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych i najsmaczniejszych kuchni świata. Wyróżniają ją wysokiej jakości świeże składniki, proste przygotowanie oraz odpowiednio dobrane przyprawy i zioła. Do najczęściej przyrządzanych dań włoskich należą makarony, pizza i inne specjały mączne, a także aromatyczne sosy i dodatki. Czym zastąpić i jak przygotowywać popularne włoskie, potrawy przez osobę unikającą glutenu w diecie?

19 Wrz 2021 S.Z.
Polska mizeria, a może greckie tzatziki – którą przystawkę z ogórkiem wybrać?

Polska mizeria, a może greckie tzatziki – którą przystawkę z ogórkiem wybrać?

Lato to czas najlepszych i najsmaczniejszych ogórków gruntowych – w niejednym polskim domu trwa intensywny czas przygotowań zapasów na zimę w formie ogórków kwaszonych, konserwowych, niekiedy z dodatkiem chili, curry lub innych egzotycznych przypraw. Ale w wakacje uwielbiamy przede wszystkim świeże ogórki w towarzystwie śmietany lub jogurtu naturalnego z dodatkiem koperku. Pyszna polska mizeria ma też swój śródziemnomorski odpowiednik – tzatziki. Wyrazisty sos pochodzący z Grecji może być wspaniałym urozmaiceniem niejednego przyjęcia, nie tylko w ogrodzie.

13 Sie 2021 S.Z.
Byriani z ryżem i warzywami = przepis

Byriani z ryżem i warzywami

Kuchnia indyjska to prawdziwa rewia smaków i aromatów. Dziś przygotowaliśmy przepis na byriani – klasyczne danie indyjskiej kuchni. Ryż basmati, mnóstwo warzyw, przypraw i ziół. Sami spróbujcie! Smacznego!

09 Sie 2021 S.Z.
Włochy na wyciągnięcie ręki!

Włochy na wyciągnięcie ręki!

Odkryj niepowtarzalny smak Bruschetta pomidory + czosnek + oregano OLE!

05 Sie 2021 S.Z.
Rodzinna fiesta w gruzińskim stylu! - przepis

Rodzinna fiesta w gruzińskim stylu!

Lato zachęca nas do wychodzenia na zewnątrz, spędzania czasu wolnego z naszymi rodzinami lub znajomymi i wspólnego cieszenia się chwilami oraz posiłkiem. Zachwyć swoich bliskich wspaniałą kuchnią gruzińską. Pomóc w tym może przepis na odżakhuri, czyli w dosłownym znaczeniu danie rodzinne.

25 Lip 2021 S.Z.
Bruschetta pomidory + zioła - przepis

Bruschetta pomidory + zioła

Poznaj jedną z najwspanialszych śródziemnomorskich przekąsek. Odkryj prawdziwą kwintesencje lata zamkniętą w wygodnym słoiczku. Niebanalny smak, głębia aromatu i nieograniczone kulinarne możliwości – to tylko kilka z zalet NOWOŚCI OLE! – Bruschetta pomidory + zioła.

06 Lip 2021 S.Z.
Letnie szaleństwo – przepis na tartę z truskawkami

Letnie szaleństwo – przepis na tartę z truskawkami

Lato to czas na pierwsze owoce w naszych ogrodach. Kwintesencją tej pory roku są truskawki, które cieszą się ogromną popularnością w Gruzji. Prostym w przygotowaniu deserem z truskawkami jest tarta, która zachwyci gości podczas Twojego przyjęcia w ogrodzie.

05 Lip 2021 S.Z.
Naleśniki po bretońsku, czyli jakie?

Naleśniki po bretońsku, czyli jakie?

Poznaj przepis, którego nie znałaś
Uwielbiasz naleśniki, ale chcesz spróbować czegoś nowego? Te na słodko zazwyczaj jesz na śniadanie, a tym razem szukasz bardziej wytrawnej wersji, którą można podać na obiad albo zaskakującą kolację dla dwojga? Jeśli dodatkowo zależy Ci na stosowaniu zdrowszych zamienników dla pszennej mąki, mamy dla Ciebie rozwiązanie idealne – naleśniki po bretońsku, czyli prosty i smaczny posiłek z mąki gryczanej i z pysznym farszem z sera, szynki i jajka.

24 Maj 2021 S.Z.
Piknik w gruzińskim stylu – przepis na słodki chlebek nazuki!

Piknik w gruzińskim stylu – przepis na słodki chlebek nazuki!

Wiosna już na dobre zawitała do Polski! Dni są coraz dłuższe, właśnie dlatego warto korzystać z ciepłych wieczorów i zrobić sobie chwilę przyjemności. Idealnym sposobem na odpoczynek jest piknik w gruzińskim stylu, który można zrobić we własnym ogródku lub na balkonie.

19 Maj 2021 S.Z.
Wiosenna sałatka z granatem i kozim serem

Wiosenna sałatka z granatem i kozim serem

Kalendarzowa wiosna już jest z nami! To sezon na kolorowe, zdrowe posiłki pełne witamin i składników odżywczych. Jedną z prostych w przygotowaniu i pysznych propozycji, jest sałatka z granatem i kozim serem. Sprawdźcie nasz przepis!

05 Kwi 2021 S.Z.
Naleśnikowa podróż w mniej znane

Naleśnikowa podróż w mniej znane

Mąka, jajko, mleko, trochę wody, odrobina cukru. Tak niewiele trzeba, aby w kilka chwil wyczarować danie pojawiające się w czołówce comfort food. Mowa oczywiście o naleśnikach! Kochają je mali i duzi na całym świecie. Ich rodzajów i sposobów przyrządzania jest tyle, że najwięksi miłośnicy puszystych placków mogą jeść je na śniadanie, obiad i kolację, a każdy z tych posiłków obfitował będzie w inne doznania smakowe! Gotowi na kulinarną podróż z naleśnikiem na talerzu?

25 Mar 2021 S.Z.
Śródziemnomorskie inspiracje na talerzu...

Śródziemnomorskie inspiracje na talerzu – smaczne pomysły na dania z makaronem 100% durum Podravka!

Różnorodne kształty makaronów i jeszcze więcej możliwości ich przygotowania – wystarczy dodać kilka ulubionych składników, aby w szybki sposób stworzyć danie, które będzie molto delizioso! Dzięki wykorzystaniu najwyższej jakości makaronu Podravka 100% durum, potrawy będą nie tylko smaczne i pożywne, ale też pięknie podane.

19 Lut 2021 S.Z.
Aczma, czyli lasagne po gruzińsku

Aczma, czyli lasagne po gruzińsku

Gruzja obfituje w smaki jedyne w swoim rodzaju. Popularne chaczapuri czy chinkali to jednak nie wszystko, co ma do zaoferowania kuchnia kaukaska. Mniej znanym, ale równie fantastycznym daniem jest aczma, czyli gruzińska wersja popularnej lasagne.

17 Lut 2021 S.Z.