Wyświetl # |
|
|
|
|
Zwiń wprowadzenia
|
Mały pierożek, wielka historia. Jak pielmieni przekroczyło granice Syberii.
Mały pierożek, wielka historia. Jak pielmieni przekroczyło granice Syberii.
Choć przypominają tradycyjne pierogi, pielmieni różnią się od nich kilkoma istotnymi cechami – przede wszystkim farszem, który zwykle zawiera surowe mięso, oraz metodą przygotowania, gdzie kluczową rolę odgrywa zamrażanie. Ich nazwa wywodzi się z języka udmurckiego, w którym „piel” oznacza „ucho”, a „niań” – „chleb”, co odnosi się do charakterystycznego kształtu pierożków przypominających uszy oraz ich roli jako prostego, pożywnego jedzenia. Te małe pierożki w kształcie poduszeczek, z mięsem wewnątrz, pochodzą z Syberii, gdzie były nie tylko szybkim daniem dla polujących mężczyzn, ale także praktycznym sposobem na przechowywanie mięsa w surowej formie.
|
04 Gru 2024 |
S.Z. |
Kuchnia sezonowa – sprawdź, jakie dania warto przygotować w sierpniu
Kuchnia sezonowa – sprawdź, jakie dania warto przygotować w sierpniu
Lato obfite jest w świeże warzywa i owoce, za których smakiem tęsknimy przez cały rok. Wprowadzenie ich do codziennych posiłków to nie tylko urozmaicenie diety, ale również gwarancja pełni kulinarnej przyjemności. Dlatego warto spróbować kuchni sezonowej, czyli gotowania potraw z wykorzystaniem najświeższych, dostępnych w danym miesiącu produktów. Sprawdź, jakie warzywa królują w sierpniu i zainspiruj się przepisem od VEGETA, aby przygotować pyszne sezonowe dania w Twojej kuchni!
|
13 Sie 2024 |
S.Z. |
Potrawy bez gotowania idealne na lato – poznaj proste przepisy i zadbaj o zrównoważoną kuchnię
Potrawy bez gotowania idealne na lato – poznaj proste przepisy i zadbaj o zrównoważoną kuchnię
Ciepłe i pełne słońca dni to dla wielu wymarzona pogoda na wakacje. Jednak wysokie temperatury potrafią sprawiać, że tracimy ochotę na gorący posiłek i godziny spędzone w kuchni. Dlatego marka VEGETA inspiruje do tego, by gotować prosto, smacznie i lekko oraz cieszyć się smakiem letnich potraw w swojej kuchni!
|
31 Lip 2024 |
S.Z. |
Talerz pyszności niczym z Instagrama? Postaw na pistacje!
Talerz pyszności niczym z Instagrama? Postaw na pistacje!
Pistacje - małe, zielone orzechy o wyjątkowym smaku, zdobywają coraz większą popularność w kulinarnym świecie. Trend na pistacje można zauważyć w wielu nowoczesnych restauracjach i kawiarniach, a coraz częściej w domowych kuchniach. Te orzechy chętnie wykorzystywane są jako główny składnik ciast, pączków czy kremów, ale także dań wytrawnych. Skąd bierze się ta moda i co sprawia, że pistacje są dziś tak pożądane, a dania z nimi przyrządzane tak wyjątkowe?
|
18 Lip 2024 |
S.Z. |
Sylwestrowe przekąski, które zrobisz w mniej niż 25 minut – inspiracje z całego świata
Sylwestrowe przekąski, które zrobisz w mniej niż 25 minut – inspiracje z całego świata
Planując imprezę sylwestrową często stajemy przed wyzwaniem przygotowania przekąsek, które zaskoczą naszych gości. W tym roku możemy pójść o krok dalej i dodatkowo przenieść ich kulinarnie w odległe zakątki świata – m. in. do Azji czy Meksyku. Jak sprawić, aby te wyjątkowe dania pojawiły się na naszym stole bez poświęcania przy tym połowy wieczoru na ich przygotowanie?
|
23 Gru 2023 |
s.z. |
Andrzejki w stylu...azjatyckim! 10 wypróbowanych przepisów
Andrzejki w stylu...azjatyckim! 10 wypróbowanych przepisów
Andrzejki to typowo polskie święto, które celebrujemy od wielu lat. Ma korzenie w wierzeniach ludowych i związane jest z wróżbami oraz przepowiadaniem przyszłości. Dla wielu z nas świętowanie Andrzejek to przede wszystkim pretekst do dobrej zabawy w towarzystwie rodziny czy przyjaciół. Zachęcamy więc, by tym razem zaskoczyć ich czymś zupełnie nowym, stawiając na azjatyckie smaki.
|
18 Lis 2023 |
S.Z. |
Naleśniki po tajsku w 5 odsłonach. Jak je zrobić, i co do nich dodać?
Naleśniki po tajsku w 5 odsłonach. Jak je zrobić, i co do nich dodać?
Można powiedzieć, że w Polsce naleśniki na stałe wpisały się w narodowe menu. Ale nie tylko w naszym kraju cieszą się popularnością. Wszędzie na świecie przyrządza się różne wersje naleśników, w zależności od kultury, tradycji i dostępności składników. Dziś przybliżymy tajniki przyrządzania naleśników po tajsku. Czym się różnią a co mają wspólnego ze znanymi nam naleśnikami? Zapraszamy do kulinarnej podróży.
|
17 Lis 2023 |
S.Z. |
Odkryj smaki kuchni tajlandzkiej – wypróbuj 5 przepisów z ogólnodostępnymi składnikami!
Odkryj smaki kuchni tajlandzkiej – wypróbuj 5 przepisów z ogólnodostępnymi składnikami!
Kiedy myślimy o kuchni tajlandzkiej, prawdopodobnie nasza uwaga wędruje w kierunku smaku słodko-kwaśnego, pikantnego curry, czy aromatycznej trawy cytrynowej. Tymczasem, gdyby zapytać rodowitych Tajlandczyków, jakie danie ichniejszej kuchni jest najbardziej popularne, odpowiedzi znacznie by się różniły! Z czego to wynika? Tajlandia jest krajem o niezwykle zróżnicowanej kuchni regionalnej. Co ciekawe, popularność potraw może się zmieniać nie tylko w zależności od regionu, ale także od pory roku czy dostępności składników. Wyruszmy więc w kulinarną podróż po tajlandzkiej kuchni. Zachęcamy przy tym do eksperymentowania z różnorodnymi smakami tego magicznego kraju, z wykorzystaniem produktów House of Asia.
|
29 Paź 2023 |
S.Z. |
Gazpacho z krewetkami i słonecznikiem - przepis
Gazpacho z krewetkami i słonecznikiem - przepis
Gazpacho to niezwykle popularne danie w kuchni hiszpańskiej, które wzbudza zachwyt swym aromatycznym smakiem. Polecamy szczególnie wersję z dodatkiem krewetek i słonecznika. Pycha!
|
16 Paź 2023 |
S.Z. |
Wspomnienie śródziemnomorskich wakacji – panierowane krążki kałamarnicy
Wspomnienie śródziemnomorskich wakacji – panierowane krążki kałamarnicy MarNatura od PESCA NORD
Ciepłe promienie słońca, górskie szczyty oraz zachwycające wybrzeża... To właśnie z tym kojarzymy śródziemnomorskie wakacje. Jednak malownicze krajobrazy to nie wszystko, co zachwyca turystów. Równie ważny element stanowią regionalne potrawy, oparte głównie na owocach morza. Aby odtworzyć kulinarne wspomnienie znad Morza Śródziemnego w domu, warto wybrać proste w przygotowaniu i wysokiej jakości produkty. Przykładem są panierowane krążki kałamarnicy MarNatura od PESCA NORD, dzięki którym przeniesiemy się wprost nad śródziemnomorskie wybrzeże.
|
29 Sie 2023 |
S.Z. |
Makaroniki z nadzieniem cytrynowym – ekskluzywny przysmak wprost z paryskiej cukierni!
Makaroniki z nadzieniem cytrynowym – ekskluzywny przysmak wprost z paryskiej cukierni!
Makaroniki to ciasteczka nierozerwalnie kojarzone z Paryżem. I chociaż ten słodki smakołyk wcale nie powstał nad Sekwaną, to każdy turysta odwiedzający stolicę Francji chce ich spróbować. Dzięki naszemu przepisowi będziecie mogli stworzyć ten cukierniczy przysmak u siebie w domu!
|
23 Sie 2023 |
S.Z. |
Dowiedz się, co to jest doner kebab!
Dowiedz się, co to jest doner kebab!
Jeśli nie do końca wiesz, co to jest doner kebab, lub tylko coś Ci świta, to koniecznie musisz przeczytać nasz artykuł. Dowiesz się z niego najważniejszych informacji na tej przekąski.
|
23 Lip 2023 |
S.Z. |
Inspirujące podróże kulinarne
Inspirujące podróże kulinarne
Podczas wakacji zwykle odwiedzamy nowe miejsca, odkrywając lokalną historię, tradycję, koloryt i oczywiście kuchnię. Niektórym jednak wydaje się, że tylko podczas bardzo dalekich peregrynacji odnajdą upragnione nowe smaki. Tymczasem nie zawsze trzeba wyprawiać się aż na drugą półkulę, by odkryć nieznane dania, a następnie przenieść je do własnej kuchni. Zapraszamy was dziś na podróż do Niemiec, Bułgarii i na Litwę.
|
18 Lip 2023 |
S.Z. |
Idealny deser na lato - crème brûlée z truskawkami
Idealny deser na lato - crème brûlée z truskawkami
Informacje o jego pochodzeniu są niezwykle skąpe. Tradycyjnie łączy się go z nazwiskiem nadwornego kucharza książąt orleańskich Françoisa Massialota, który jako pierwszy opisał deser w swojej książce kucharskiej. Jednak o palmę pierwszeństwa walczą też Hiszpania i Anglia. Crème brûlée to doskonały smakołyk na lato. W naszym przepisie został wzbogacony aromatycznymi owocami truskawek.
|
25 Cze 2023 |
S.Z. |
6 rodzajów sushi, których możesz nie znać.
6 rodzajów sushi, których możesz nie znać.
Inari sushi, a może chirashi sushi – czym różnią się od siebie poszczególne rodzaje sushi? Z jakich składników się składają? Jakie są nietypowe i mało rozpowszechnione rodzaje sushi? Jak prawidłowo ugotować ryż? Dziś przedstawiamy przewodnik po świecie mniej znanych japońskich przysmaków.
|
04 Maj 2023 |
S.Z. |
Jajko po turecku na wiosnę
Jajko po turecku na wiosnę
Jaja to klasyk na polskich stołach. Nie zawsze jednak muszą znaleźć się tam ugotowane na twardo. Ciekawym pomysłem jest podanie ich po turecku – w ostatnim czasie potrawa ta szturmem zdobywa swoich fanów.
|
14 Kwi 2023 |
S.Z. |
Szukasz pomysłów na ciekawe dania? Sprawdź 8 przepisów inspirowanych Japonią.
Szukasz pomysłów na ciekawe dania? Sprawdź 8 przepisów inspirowanych Japonią.
Minęły święta z "suto" zastawionymi stołami potrawami z naszej tradycyjnej Polskiej kuchni. Pora na coś lekkiego. Ramen, placuszki okonomiyaki , czy może pierożki Gyoza? Sprawdź, jakie dania inspirowane Japonią warto dodać do swojego menu!
|
11 Kwi 2023 |
S.Z. |
Propozycje dań na Wielkanoc ispirowane Azją - przepisy
Propozycje dań na Wielkanoc - przepisy
Dzisiaj proponujemy Wam kilka przepisów dań na Wielkanoc inspirowanych Azją
|
02 Kwi 2023 |
S.Z. |
Święta Wielkanocne bez mięsa z nutą fantAzji.
Święta Wielkanocne bez mięsa z nutą fantAzji.
Wielkanoc kojarzy się z żurkiem, białą kiełbasą i wędlinami. To czas, gdy na stołach pojawia się wiele tradycyjnych mięsnych dań, które niestety mogą być tłuste i ciężkostrawne. Warto to zmienić, gdyż jak ogólnie wiadomo ograniczenie spożycia mięsa ma wiele zalet. Podpowiemy w artykule jak przygotować pyszne bezmięsne i zarazem wyszukane dania Wielkanocne.
|
25 Mar 2023 |
S.Z. |
W marcu, jak w garncu – wiosenne eksperymenty w kuchni
W marcu, jak w garncu – wiosenne eksperymenty w kuchni
Wiosna to idealny moment, by nieco odważniej eksperymentować w kuchni i spróbować wykorzystywać te produkty, po które do tej pory baliśmy się sięgać. Sklepowe półki uginają się od egzotycznych owoców i warzyw, które kuszą nas swoim oryginalnym wyglądem. Sprawdź, z czym możesz je połączyć, by wyczarować dania, które zachwycą Twoich najbliższych!
|
22 Mar 2023 |
S.Z. |
|