Zdrowe wypieki w Twoim domu. Postaw na mąki ekologiczne! Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 22 marca 2019 15:04

Zdrowe wypieki w Twoim domu. Postaw na mąki ekologiczne!

Wraz ze wzrostem zainteresowania zdrową dietą i aktywnym trybem życia coraz chętniej sięgamy po ekologiczne produkty. Ten trend nie umknął uwadze producentów żywności, dlatego na półkach sklepowych znajdziemy nie tylko gotowe wyroby, ale również zdrowe odpowiedniki znanych od wieków produktów, jak np. zróżnicowane typy mąk, które obniżają kaloryczność dań i są łaskawsze dla naszych organizmów.

Coś dla bezglutenowców

Mąka kokosowa, ryżowa, jaglana, czy ta wytworzona z amarantusa – każda z nich posiada odmienne walory dietetyczne, jednak przede wszystkim sprawdzi się idealnie w diecie bezglutenowej. Jest to wielki ukłon w stronę osób, które muszą wykluczyć to białko
z codziennego jadłospisu.

Częściowa rezygnacja z glutenu przez osoby, które nie mają na niego nietolerancji może mieć dobry wpływ na organizm, ponieważ nawet jeśli są zdrowi, mogą być narażeni na jego niekorzystne działanie jak np. problemy ze snem, zmęczenie, a nawet otyłość. Czy w związku z tym, należy ograniczyć spożywanie naleśników, placków czy ciast? Zamiast rezygnować
z wyrobów mącznych wystarczy zastąpić mąkę zbożową - mąką bezglutenową, której mamy coraz większy wybór.

W zależności od kulinarnych jak i smakowych potrzeb możemy z łatwością wybrać odpowiednią dla nas mąkę, urozmaicając swoje wypieki oraz mączne dania.

Zamiast pszennej

A po jakie typy mąk możemy sięgać zamiast pszennej typu 500?

• Mąka kokosowa doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju ciast i deserów, bardzo dobrze zastępuje się nią tradycyjne mąki zbożowe. Bogata jest w błonnik, który pozytywnie wpływa na strukturę i dobrą wilgotność domowych wypieków. Dużą zaletą mąki kokosowej jest również jej naturalnie niska zawartość węglowodanów. Kto z nas nie marzy o smacznych, nietuczących wypiekach?

• Z kolei mąka ryżowa posiada niski indeks glikemiczny i jest lekkostrawna. Nie powoduje też alergii pokarmowych i uczuleń.

• Kolejnym dobrym wyborem dla osób nietolerujących gluten jest bogata w białko oraz witaminy z grupy B mąka jaglana. Wpływa ona korzystnie na wygląd skóry, włosów
i paznokci. Ponadto oczyszcza organizm z toksyn i pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego.

• Do listy bezglutenowych mąk możemy dodać mąkę z amarantusa. Amarantus
to zboże, pochodzące z Ameryki Południowej. W ostatnim czasie stało się ono popularne, z uwagi na walory zdrowotne i odżywcze, jakie posiada. Ten rodzaj mąki nadaje się do ciast, ciasteczek, naleśników słodkich i wytrawnych, racuchów, makaronów, wytwarzania płatków, krakersów oraz jako cenny dodatek do chleba, nadając daniom lekko orzechowy smak. W wypiekach, które nie muszą rosnąć można użyć samej mąki amarantusowej. W tych „rosnących”, jak chleb, trzeba ją zmieszać
z inną.

Polska kuchnia jest pełna wyrobów mącznych, jak kluski, pierogi, naleśniki. Choć najczęściej sięgamy po mąkę pszenną, to jednak nie ma ona zbawiennego wpływu na nasz organizm. Dlatego ważne jest otwarcie się na nowe produkty, jak ekologiczne mąki. Pozwolą nam one odkryć nie tylko nowy smak dobrze znanych potraw, ale też szczególnie polubi je nasz żołądek – mówi dietetyk Sylwia Witek, Prezes marki ViVio.

/źródło - /