Wiosna na horyzoncie! Na jakie produkty warto postawić podczas przednówka? |
Wpisany przez S.Z. |
czwartek, 21 marca 2019 12:18 |
Wiosna na horyzoncie! Na jakie produkty warto postawić podczas przednówka?Gdy przyroda ospale budzi się do życia, a my powoli zapominamy o męczących mrozach, zmianie ulega także nasza dieta. I choć specyficzny okres przejściowy, zwany dawniej przednówkiem, nie dostarcza nam jeszcze wielu kulinarnych możliwości, i tak jesteśmy w stanie wyczarować w kuchni propozycje, które zwiastować będą nadejście upragnionej wiosny.
Dawniej przednówkiem nazywano na wsi porę, trwającą przed nowymi zbiorami, aż do pierwszych żniw. Wówczas w spiżarniach bardzo często brakowało już skrzętnie nagromadzonego na zimę jedzenia, a gospodynie musiały się nieźle nagłowić, by z pozostałości przygotować jakiekolwiek potrawy. Pomimo, że w obecnych czasach na szczęście nie musimy już martwić się niedoborem pożywienia, to i tak umiejętność komponowania codziennej diety, bazującej na dostępnych na przednówku świeżych warzywach, w dalszym ciągu jest niezwykle przydatna. Przednówkowe hity w menuWbrew pozorom na przednówku spokojnie znajdziemy produkty, które dostarczą nam wielu cennych witamin i mikroelementów. Jak zauważa Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, wśród bardzo zdrowych warzyw z rodziny kapustnych prym wiedzie jarmuż. Niezwykle popularny ostatnimi czasy jarmuż idealnie odnajdzie się w przednówkowym menu. Zawiera witaminy K, C i B, dodatkowo błonnik, żelazo, magnez, potas, wapń. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, a bioaktywny związek – sulforafan – chroni nas przed czynnikami rakotwórczymi. Z jarmużem bez trudu stworzymy oryginalne zielone propozycje. /źródło - |