Jak powinna wyglądać dieta przedszkolaka?
Wybierając przedszkole warto zwrócić uwagę nie tylko na ofertę zajęć, lokalizację czy dostępność języków obcych, lecz także na wyżywienie. To właśnie w przedszkolu maluch zjada większość swoich posiłków w ciągu dnia i to jakie produkty spożyje, przełoży się na jego zdrowie i rozwój. Doskonałym przykładem dobrze zbilansowanej i smacznej diety dla najmłodszych jest żywienie stosowane w Przedszkolu Włoskim Piccolo Leonardo.
Dieta w Piccolo Leonardo opiera się na aktualnych wskazaniach Instytutu Żywności i Żywienia, przede wszystkim Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Dzieci i Młodzieży. Jej podstawę stanowią warzywa i owoce, z przewagą tych pierwszych. Kuchnia Piccolo Leonardo czerpie inspiracje z diety śródziemnomorskiej, uznawanej za jedną z najzdrowszych na świecie . Wszystkie posiłki przygotowywane są od podstaw – nie wykorzystuje się półproduktów czy np. kostek rosołowych. Zupy przygotowywane są na wywarze z warzyw, kisiel czy budyń robione są na bazie mąki ziemniaczanej bądź kaszy, a konfitury smażone z dostępnych świeżych owoców. W diecie uwzględniono rekomendację ograniczania spożycia mięsa, dlatego pojawia się ono raz lub dwa razy w tygodniu na obiad. Dzieci jedzą także rybę oraz posiłki wegetariańskie – w większości gotowane i pieczone. Dania są urozmaicone i oparte na produktach sezonowych. Dodatkowo, w trakcie zajęć z dziećmi, nauczyciele rozmawiają o żywieniu, dzięki czemu poznają upodobania dzieci w tym zakresie. Maluchy w Piccolo Leonardo zajadają się koktajlami owsiano-owocowymi, placuszkami twarogowymi, pastami z fasoli, groszku lub ciecierzycy, warzywnymi kotletami, a także włoskimi przysmakami – makaronami, risotto, panna cottą, frittatą czy bruschettą. – Staramy się unikać dodawania cukru. Jeśli chcemy, żeby coś było słodkie, najczęściej używamy owoców. Nie stosujemy również śmietany, aby uniknąć nadmiaru tłuszczu w diecie – zamiast niej sięgamy po jogurt naturalny, a gdy chcemy zagęścić zupę, po prostu miksujemy część warzyw. Naszym celem jest przyzwyczajenie dzieci do naturalnych smaków, aby w przyszłości preferowały kuchnię opartą na naturalnych składnikach, bez produktów przetworzonych. – mówi Agata Holska, dyrektor Przedszkola Włoskiego Piccolo Leonardo. Dzięki temu, że posiłki przygotowywane są na miejscu, przedszkole uwzględnia indywidualne wskazania w zakresie alergii czy nietolerancji pokarmowych u dzieci. Maluchy uczulone np. na jajka dostają na śniadanie tofucznicę z warzywami zamiast jajecznicy ze szczypiorkiem, dzieci, które mają problem z laktozą - kakao na mleku roślinnym zamiast krowim. Dania mięsne i rybne mają zawsze smaczną, wegetariańską alternatywę.
Przykładowe menu dzienne w Piccolo Leonardo: Śniadanie: Granola na mleku / mleku roślinnym z orzechami i owocami Obiad, I danie: Zupa soczewicowa z ziemniakami, marchewką i pomidorami Obiad, II danie: Ryba panierowana, pieczone warzywa z tymiankiem, sałata z pomidorami/ Sałatka z kaszy jaglanej z pomidorami, ziołami i pieczonymi warzywami Podwieczorek: Ciasto marchewkowe
/źródło - / |