Kolorowe menu na karnawał! - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 03 lutego 2019 10:27

Kolorowe menu na karnawał!

Karnawał to czas zabawy do białego rana oraz pysznego jedzenia. Zwieńczeniem tego okresu jest Tłusty Czwartek, który w tym roku przypada na ostatni dzień lutego. Warto więc wykorzystać te dni na rozrywkę i zorganizować np. domówkę. Eksperci marki Sandra przygotowali trzy przepisy na przekąski idealne na karnawał.


 

Finger food doskonale sprawdzają się na imprezach, gdyż nie wymagają wykorzystania wielu naczyń. Goście chwytają przekąskę i zjadają ją „na raz”, co oszczędza nam później sprzątania po imprezie. Dodatkowo nie muszą poszukiwać miejsca, aby wygodnie usiąść i zjeść. Jeśli więc nasz stół nie pomieściłby wszystkich gości, to tego typu jedzenie będzie najlepszym wyborem.

Mini kanapeczki z łososiem

Niezwykle prosta i smaczna przekąska. Dzięki okrągłym chlebkom czy oryginalnemu podaniu (np. na drewnianej desce lub na talerzu łupkowym) będzie również niezwykłym doznaniem estetycznym.
Składniki:
• Wieloziarnisty chleb tostowy
• Serek Labneh marki Sandra
• Plastry wędzonego łososia
• Koperek
Przygotowanie:
Wykrawamy okręgi z pieczywa (np. przy użyciu kieliszka). Serek labneh mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Nakładamy serek na pieczywo. Plasterki łososia zwijamy i układamy na serku. Zdobimy obficie koperkiem.

Pizzerinki

Przekąska idealna zarówno na ciepło jak i na zimno. Oryginalnie wyglądająca i łatwa do spożycia, ponieważ podana w formie rollsów.
Składniki:
• Ciasto francuskie
• Mozzarella w plastrach
• Pomidory krojone w puszce marki Sandra
• Ananas w puszce marki Sandra
• Sól, pieprz do smaku
• Suszona bazylia
Przygotowanie:
Pomidory doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy bazylię. Ciasto francuskie smarujemy powstałym sosem. Układamy kawałki ananasa i plasterki sera. Zwijamy i kroimy w plastry grubości ok. 2 cm. Pieczmy przez 15 minut do momentu, aż ciasto się zarumieni.

Owocowe cake pops

Jeśli nie mamy czasu na robienie kulek z ciasta do cake popsów, to szybszą (i zdrowszą) alternatywą będzie nadzianie wiśni. Jeśli zaopatrzymy się w te drylowane, to przygotowanie przekąski zajmie nam chwilę.
Składniki:
• Wiśnie drylowane marki Sandra
• Czekolada gorzka
• Posypki
• Plastikowe lub drewniane patyczki
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali. Na patyczek nadziewamy wiśnię i zamaczamy ją w czekoladzie, a następnie w posypkach. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Więcej informacji można znaleźć na stronie www.levant.pl

/źródło - /

Poprawiony: niedziela, 03 lutego 2019 10:38