Zachowaj młodość na dłużej włączając do swojej diety ryby i owoce morza Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 17 stycznia 2019 11:48

Zachowaj młodość na dłużej włączając do swojej diety ryby i owoce morza

Długość życia populacji na całym świecie stale wzrasta. Według prognoz w latach 2015-2050 globalny odsetek ludzi żyjących ponad 60 lat, zwiększy się niemal dwukrotnie. Badania przeprowadzone przez naukowców z Tufts University w Bostonie na łamach "The British Medical Journal" pokazują, że żyjemy coraz dłużej. To zasługa nie tylko rozwoju medycyny, ale także zdrowego stylu życia i przede wszystkim – odpowiednio zbilansowanej, bogatej w kwasy omega-3 diety.

Średnia długość życia w Polsce wynosi obecnie 82 lata wśród kobiet i 74 lata w przypadku mężczyzn. Żyjemy blisko o 7 lat dłużej (mężczyźni o 7,7 lat, a kobiety o 6,7 lat) w porównaniu do 1990 roku. Zdaniem analityków GUS trwający od wielu lat systematyczny wzrost długości życia wśród Polaków jest spowodowany między innymi rozwojem pionierskich technologii medycznych, nowoczesnych metod diagnostycznych, ale również stale rosnącą świadomością na temat zdrowia i coraz bardziej powszechnym trendem prowadzenia zdrowego stylu życia.

Bogactwo kwasów omega-3

Wyniki badań dotyczących układu sercowo – naczyniowego pokazują, że długość naszego życia rośnie. Zostały im poddane 2622 osoby, których średnia wieku w momencie rozpoczęcia obserwacji wynosiła 74 lata. We krwi uczestników sprawdzany był poziom wielonienasyconych kwasów omega-3, najpierw w momencie ich zarejestrowania, a następnie po upływie 6 i 13 lat po rozpoczęciu badania. Na podstawie poziomu kwasów omega-3 wyłoniono pięć grup seniorów. Oddzielnie przeanalizowano też poziomy kwasów EPA, DPA i DHA, których głównym źródłem są ryby i owoce morza oraz kwasu ALA, znajdującego się w orzechach, nasionach i zielonych warzywach liściastych. Wyniki pokazały, że największy wpływ na zdrowe starzenie się miały kwasy DPA i EPA, podczas gdy kwasy DHA i ALA pozostały obojętne.

Ryby obniżają ryzyko niezdrowego starzenia się

Przegląd dokumentacji medycznej, a także testy diagnostyczne pokazały, że jedynie 11 procent uczestników badania doświadczyło tzw. zdrowego starzenia się, czyli bez poważnych i przewlekłych chorób, a także dysfunkcji fizycznych lub psychicznych. Analizie poddano również szereg czynników ekonomicznych, społeczny oraz tych związanych ze stylem życia. Naukowcy stwierdzili, że wysoki poziom kwasów omega-3 pochodzących z owoców morza i ryb takich jak np. łosoś norweski miał wpływ na zmniejszenie ryzyka niezdrowego starzenia się o 24 proc. w porównaniu z najniższym poziomem tych kwasów.

Sekret długowieczności

Jak powszechnie wiadomo, do najbardziej długowiecznych narodów na świecie należą Japończycy, w których jadłospisie stały punkt stanową świeże ryby i owoce morza. Pod względem długości życia mieszkańców Polacy zajmują obecnie 41 miejsce na świecie. Jednak jak pokazują badania to, że żyjemy coraz dłużej nie oznacza do końca, że zdrowiej. A warto zauważyć, że obecnie znacznie później niż w latach 90. decydujemy się na założenie rodziny, a także dłużej pozostajemy czynni zawodowo. Dlatego, aby jak najdłużej cieszyć się witalnością tak ważne jest zwrócenie uwagi na czynniki oddziałujące na zdrowy proces starzenia się. Szczególnie istotna jest dieta bogata w ryby takie jak np. łosoś norweski, które zawierają wielonasycone kwasy omega-3. Mają one szereg właściwości przyczyniających się do zachowania dobrego stanu zdrowia i opóźnienia procesu starzenia w organizmie. Obniżają także poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają stany zapalne i pomagają utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia tętniczego.

Zachowaj młodość jak najdłużej

Specjaliści z National Institute on Aging podkreślają, że istnieje wiele naturalnych sposobów, które nie tylko pomogą opóźnić proces starzenia, ale też zwiększą nasze szanse na dłuższe życie. Okazuje się, że najbardziej bezpieczną i sprawdzoną metodą jest prowadzenie zdrowego stylu życia.

Poznaj 7 praktycznych rad, które pozwolą Ci na zachowanie młodości jak najdłużej:

• Spożywaj owce i warzywa w dużych ilościach.
• Jedz pełnoziarniste produkty zbożowe.
• Wybieraj niskotłuszczowe źródła białka, które znajdziesz w rybach, chudym mięsie, nabiale i roślinach strączkowych.
• Unikaj produktów zawierających cukry dodane, tłuszcze nasycone i sól.
• Bądź aktywny fizycznie przez co najmniej 30 minut dziennie. Warto praktykować różnego rodzaju ćwiczenia: siłowe, wytrzymałościowe i rozciągające.
• Nie zapominaj o okresowych badaniach kontrolnych, w ramach profilaktyki.
• Znajdź hobby, które sprawia ci przyjemność i pamiętaj, że szczęśliwi ludzie żyją po prostu dłużej!

/źródlo - /