Dzień pełen aktywności. Propozycje szybkich przekąsek Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 25 grudnia 2018 17:47

Dzień pełen aktywności. Propozycje szybkich przekąsek

Zastanawiałeś się kiedyś, jak wygląda Twój typowy dzień? Ten idealny zawierałby odpowiednią dawkę snu, czas dla rodziny lub na aktywność fizyczną i zbilansowane posiłki o stałych porach. Jednak życie w ciągłym biegu często weryfikuje nasze plany. Podpowiadamy, jak nie zapomnieć o swoim żołądku w trakcie nawet najbardziej pracowitego dnia i zaspokoić głód wartościowymi bakaliowymi przekąskami.

 

Poranek

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Traktuj je jako priorytet porannej rutyny. Każdemu z nas zdarza się czasem zaspać, nie traktuj jednak tego jako wymówki do pominięcia śniadania.

Na wypadek takiej sytuacji miej zawsze pod ręką paczkę bakalii np. lekko solonych, prażonych migdałów lub orzechów włoskich, które dostarczą Ci wartości odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Jakie bakalie najlepiej sprawdzą się o poranku, kiedy czekasz na tramwaj lub stoisz w korku? Prażone migdały, które zawierają m.in. witaminy z grupy B, mangan oraz miedź. Dzięki nim pokonasz poranne uczucie znużenia, wzmocnisz układ odpornościowy, a Twój organizm będzie zdolniejszy do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Pamiętaj jednak, żeby nie pomijać śniadania, dlatego postaraj się o to, żeby jeszcze w godzinach porannych w wolnej chwili spożyć ten ważny posiłek.

Południe

Między godziną 10 a 12 nasz mózg pracuje na najwyższych obrotach. To wtedy jesteśmy najbardziej wydajni i wykonujemy wysokojakościową pracę. W tym czasie nie warto sięgać po sycące posiłki, aby nie odwrócić uwagi organizmu od wykonywanej czynności trawieniem. Wzmocnij jednak pracę mózgu wybierając na przekąskę np. prażone pestki dyni lub słonecznika. Wysoka zawartość żelaza i magnezu wspomoże funkcjonowanie układu nerwowego oraz utrzyma prawidłowe funkcje poznawcze. Taka dawka wartości odżywczych da Ci siłę do ukończenia zadania z jak najlepszym efektem i zapobiegnie napadom głodu jeszcze przed obiadem.

Popołudnie

Pora na obiad. Postaw na węglowodany złożone, które będą uwalniać energię do Twojego organizmu stosunkowo wolno, aby czerpał z nich jak najdłużej. Wybierz kaszę, makarony pełnoziarniste lub brązowy ryż. Do tego dodaj porcję białka – świetnym wyborem będzie pieczona pierś z kurczaka, ryba lub potrawka z warzyw strączkowych. Koniecznie uzupełnij talerz sporą ilością warzyw.

W drodze powrotnej do domu znów stoisz w korku? Oczami wyobraźni widzisz kolację na kuchennym stole, tym czasem jedyne co Ci pozostaje, to trąbienie i czekanie w gąszczu innych samochodów. Aby nie narażać organizmu na przeciągający się głód, który może grozić spadkiem koncentracji za kółkiem i wilczym apetytem po powrocie do domu, sięgnij po chrupiące lekko solone, prażone w piecu orzechy nerkowca, które pomogą w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, a także dodadzą energii.

Wieczór

To pora dnia, w której wyjątkowo powinniśmy uważać na to, co jemy. Źle skomponowany posiłek może powodować pogorszenie jakości snu oraz tycie. Przypłacisz to również uczuciem zmęczenia na drugi dzień. Na kolację wybieraj produkty białkowe, takie jak mięso, warzywa strączkowe czy tofu, oraz warzywa, które są lekkostrawne, a przy okazji to bomba witaminowa. A co na przekąskę?

Po całym dniu aktywności często relaksujemy się na kanapie z pilotem bądź książką w dłoni. Pomimo zjedzonej już kolacji, zdarza się, że odczuwamy głód. Jeżeli do snu pozostały Ci mniej więcej dwie godziny, pozwól sobie na zdrową przekąskę. Chrup pestki dyni, które mają bardzo wysoką zawartość magnezu, fosforu i miedzi. Tym ostatnim małym posiłkiem w ciągu dnia możesz uzupełnić wartości odżywcze, których nie udało Ci się dostarczyć sobie przez cały dzień.

/źródło - /