Tradycyjna wigilijna zupa śledziowa - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 23 grudnia 2018 09:47

Tradycyjna wigilijna zupa śledziowa. Przepis Szefa Kuchni

Współczesna kuchnia oferuje wiele ułatwień i ulepszeń, dzięki którym skraca się czas przygotowywania nawet najbardziej skomplikowanych potraw. Są jednak składniki, które potrzebują odrobiny czasu, by nabrać smaku znanego nam z dzieciństwa. Jednym z nich jest niewątpliwie śledź, który na czas Świąt Bożego Narodzenia z ulubionej przystawki zamienia się w ulubioną zupę. Choć wymaga moczenia przez noc, na dobre rzeczy warto trochę poczekać. Na Święta czekamy przecież cały rok!


 

Prezentujemy kartkę z przepiśnika Adriana Halusiaka – Szefa Kuchni restauracji „Spichlerz” w Zamku Topacz.


Tradycyjna zupa śledziowa
Składniki:
• 600 g śledzi a’la matias
• Przegotowana woda do zalania śledzi
• Ok. 3 szklanki mleka
• 1 średnia cebula
• Sól
• Pieprz
• 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
• Sok z ok. połowy cytryny
• Szczypta cukru
• Ziemniaki
• Mleko do gotowania ziemniaków
• Ząbek czosnku

Przygotowanie:

• Śledzie zalewamy na noc wodą, aby pozbawić ich nadmiaru soli. Rano wodę odlewamy i zalewamy je mlekiem, pozostawiamy jeszcze na parę godzin.
• Cebulę kroimy w piórka. Śledzie kroimy w zgrabne kawałki i przekładamy do cebuli. Całość zalewamy mlekiem, w którym moczyły się śledzie i zaprawiamy śmietaną.
• Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny według uznania.
• Podczas gdy zupa się chłodzi, obieramy ziemniaki. Gotujemy je w mieszance wody i mleka w proporcjach 1:1, z dodatkiem czosnku w łupince i odrobiny soli.
• Ugotowane ziemniaki odcedzamy i ubijamy tłuczkiem. Podajemy z zupą śledziową.

Smacznego!
Więcej informacji znaleźć można na stronie www.zamektopacz.pl.

/źródło - /

Poprawiony: niedziela, 23 grudnia 2018 09:54