Świąteczny żurek z grzybami, serkiem kremowym i chipsem buraczanym
Przepis na świąteczny żurek z grzybami, serkiem kremowym i chipsem buraczanym poleca Robert Muzyczka, szef kuchni DKK
Składniki:
• 10 g suszonych podgrzybków • 1 średnia cebula • 3-4 łyżki oleju rzepakowego • 2 średnie marchewki • 1 średnia pietruszka • ¼ małego selera • 3 średnie ziemniaki • 3 ząbki czosnku • 1 łyżeczka majeranku • 2 liście laurowe • 6 ziaren ziela angielskiego • 1,5 l wody • 0,5 l gotowego zakwasu na żurek • 400 g serka topionego kremowego MSM Mońki • sól i pieprz do smaku • 1 burak czerwony
Wykonanie: Grzyby dokładnie opłukać na sitku pod bieżącą wodą, a następnie ugotować do miękkości i odstawić razem z wodą do wystygnięcia. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju na jasnozłoty kolor, w garnku, w którym będzie przygotowywana zupa. Do podsmażonej cebuli dodać obrane, pokrojone w kostkę warzywa (marchew, pietruszka, seler) oraz przyprawy i wszystko razem dusić przez kilka minut. Następnie zalać wodą i ugotować do miękkości. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, a gdy będą miękkie wlać zakwas na żurek, dodać serki topione, majeranek i rozdrobniony czosnek. Zupę przez kilka dodatkowych minut gotować na wolnym ogniu, a w międzyczasie dorzucić pokrojone w paseczki ugotowane grzyby oraz wlać część wody, w której się gotowały (według uznania, dla wzmocnienia smaku). Doprawić do smaku i odstawić na pół godziny, by smaki się połączyły. Buraka obrać, pokroić w cienkie plasterki i upiec w piekarniku lub usmażyć na rozgrzanym oleju tak, by powstały chipsy. Odsączyć na ręczniku papierowym i udekorować nimi każda porcję świątecznego żurku. Smacznego! Więcej przepisów na www.msm-monki.pl.
/źódło - / |