Śledź ze śliwką, żurawiną i orzechami...
Przepis na aromatyczne śledzie ze śliwką, żurawiną i orzechami włoskimi – idealne na świąteczny stół lub karnawałową przekąskę.
Prosty przepis na pyszne śledzie z oryginalnymi dodatkami może stać się prawdziwym hitem w świątecznym czy karnawałowym menu. Taka przekąska będzie także doskonała nie tylko od święta ale zawsze, gdy przyjdzie ochota na pyszne śledzie. Oryginalne połączenie wyrazistych śledzi z suszonymi śliwkami i żurawiną tworzy wyjątkową komkpozycję smakową, przełamaną lekko chrupiącymi orzechami włoskimi i cebulką. Całość zanurzona w pełnym wartości oleju zimnotłoczonym z lnianki tworzy danie niezwykle smaczne, aromatyczne i zdrowe, które świetnie się prezentuje i z pewnością podbije podniebienie niejednego smakosza.
Składniki: * 7 dużych płatów śledziowych z zalewy octowej * garść suszonych śliwek * garść owoców suszonej żurawiny * 1 duża cebula czerwona lub biała * kilka włoskich orzechów * świeżo mielony pieprz * 2 małe ziarenka ziela angielskiego * 2 małe goździki * 1 istek laurowy * 200 ml zimnotłoczonego oleju z lnianki Ol’Vita
Przygotowanie * Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i wraz z żurawiną namoczyć w gorącej wodzie przez 10 min do uzyskania miękości, następnie odcedzić i odstawić do przestudzenia. * Cebulę cieniutko pokroić * Płaty śledziowe w miarę możliwości pozbawić skórki i pokroić na ok 2 cm kawałki * Posiekać orzechy * Przyprawy pokruszyć lub rozetrzeć w moździerzu. * Przygotowane składniki układać w słoiku warstwami delikatnie ugniatając. Układanie zacząć od cebuli, następnie śledzie oprószone przyprawami i świeżo mielonym pieprzem, orzechy, a na koniec żurawinę ze śliwkami * Całość zalać olejem z lnianki tak, aby wszystkie warsztwy były zakryte. Zakręcić i odstawić na 24 godziny Porada: Śledzie w zalewie octowej można zastąpić śledziami typu matias, które uprzednio należy namoczyć w wodzie przez co najmniej 3-4 godziny.
Gotowe! Smacznego! Więcej zdrowych inspiracji na olvita.pl
/źródło - / |