Śledź ze śliwką, żurawiną i orzechami... - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 10 grudnia 2018 10:41

Śledź ze śliwką, żurawiną i orzechami...

Przepis na aromatyczne śledzie ze śliwką, żurawiną i orzechami włoskimi – idealne na świąteczny stół lub karnawałową przekąskę.

Prosty przepis na pyszne śledzie z oryginalnymi dodatkami może stać się prawdziwym hitem w świątecznym czy karnawałowym menu. Taka przekąska będzie także doskonała nie tylko od święta ale zawsze, gdy przyjdzie ochota na pyszne śledzie. Oryginalne połączenie wyrazistych śledzi z suszonymi śliwkami i żurawiną tworzy wyjątkową komkpozycję smakową, przełamaną lekko chrupiącymi orzechami włoskimi i cebulką. Całość zanurzona w pełnym wartości oleju zimnotłoczonym z lnianki tworzy danie niezwykle smaczne, aromatyczne i zdrowe, które świetnie się prezentuje i z pewnością podbije podniebienie niejednego smakosza.

Składniki:
* 7 dużych płatów śledziowych z zalewy octowej
* garść suszonych śliwek
* garść owoców suszonej żurawiny
* 1 duża cebula czerwona lub biała
* kilka włoskich orzechów
* świeżo mielony pieprz
* 2 małe ziarenka ziela angielskiego
* 2 małe goździki
* 1 istek laurowy
* 200 ml zimnotłoczonego oleju z lnianki Ol’Vita

Przygotowanie
* Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i wraz z żurawiną namoczyć w gorącej wodzie przez 10 min do uzyskania miękości, następnie odcedzić i odstawić do przestudzenia.
* Cebulę cieniutko pokroić
* Płaty śledziowe w miarę możliwości pozbawić skórki i pokroić na ok 2 cm kawałki
* Posiekać orzechy
* Przyprawy pokruszyć lub rozetrzeć w moździerzu.
* Przygotowane składniki układać w słoiku warstwami delikatnie ugniatając. Układanie zacząć od cebuli, następnie śledzie oprószone przyprawami i świeżo mielonym pieprzem, orzechy, a na koniec żurawinę ze śliwkami
* Całość zalać olejem z lnianki tak, aby wszystkie warsztwy były zakryte. Zakręcić i odstawić na 24 godziny
Porada:
Śledzie w zalewie octowej można zastąpić śledziami typu matias, które uprzednio należy namoczyć w wodzie przez co najmniej 3-4 godziny.

Gotowe! Smacznego!
Więcej zdrowych inspiracji na olvita.pl

/źródło - /