Jak przeżyć święta z nieswoistymi zapaleniami jelit? |
Wpisany przez S.Z. |
poniedziałek, 10 grudnia 2018 10:08 |
Jak przeżyć święta z nieswoistymi zapaleniami jelit?Wielkimi krokami zbliża się jeden z najprzyjemniejszych momentów roku - Boże Narodzenie.
Czas świąt może okazać się kłopotliwy dla wielu naszych przyjaciół, znajomych, a być może i dla nas samych, jeśli dotyczy nas nieswoiste zapalenie jelit (NZJ). Codzienność osób z NZJ, to często liczne restrykcje dietetyczne, jakie muszą być podejmowane w celu utrzymania remisji leczenia. W zdrowym ciele zdrowy duch!Pomimo tego, że święta są czasem odpoczynku, nierzadko mogą wiązać się także ze stresem związanym z przygotowaniami. Jednym z czynników wpływających na przebieg choroby jest stan psychiczny. Zadbaj o to, aby również w tym czasie unikać sytuacji stresowych i zachować spokój. Sprzyja temu wolny czas, który możesz wykorzystać na odpoczynek w gronie najbliższych, ale też wartościowa może okazać się drzemka w domowym zaciszu. Święta to także dobry moment na spokojne rodzinne spacery. Jak przetrwać tradycyjne potrawy?Boże Narodzenie jest to okres wolny od pracy, ale nie jest momentem odpoczynku od leczenia. W związku z tym, zwłaszcza podczas świąt, szczególnie trudne może być przestrzeganie licznych restrykcji żywieniowych. Tradycyjna kuchnia polska nie jest lekkostrawna, a taki styl żywienia jest polecany w przypadku nieswoistych chorób zapalnych jelit. Potrawy takie jak pierogi z kapustą i grzybami czy kompot z suszu mogą stanowić wyzwanie dla przewodu pokarmowego. Indywidualna dietaKażdy, kto cierpi na NZJ powinien indywidualnie podchodzić do swojego planu żywieniowego, gdyż nie istnieje jedna, uniwersalna dieta . To, co ciężkostrawne i wzdymające dla jednej osoby, może być bezpieczne dla drugiej. Dlatego sprawdzenie swojej tolerancji na dane produkty jest ważne nie tylko w codziennym żywieniu, ale także w kontekście świątecznych potraw. Warto także poszukać domowych, bezpiecznych zamienników dla tradycyjnych potraw. Na przykład przy braku tolerancji produktów wysokobłonnikowych takich jak orzechy i suszone owoce, tradycyjną kutię zamień na kaszę jaglaną z cynamonem, daktylami i pieczonymi jabłkami. Dobrze przemyślany jadłospisPamiętaj także, że jeśli wprowadzasz potrawę do swojej diety po raz pierwszy, rób to ostrożnie, czyli małymi porcjami, a także pojedynczo. W wypadku złego samopoczucia po posiłku, łatwiej będzie zidentyfikować jego potencjalną przyczynę. Jednocześnie ważne jest zachowanie swojej zwyczajowej diety jako podstawy żywienia. Nowe potrawy powinny stanowić tylko dodatek do twojego jadłospisu. Jak zmienić potrawy ciężkostrawne ?Jednym z podstawowych dań na świątecznym stole jest smażona ryba, tradycyjnie karp. Niestety, wszystkie dania smażone są ciężkostrawne i mogą przyczynić się do wzdęć, a także uczucia ciężkości po posiłku. Jak zatem wprowadzić ryby do swojego menu, bez obawiania się o niestrawności? Pamiętaj o nawodnieniu!Zwróć także uwagę na rodzaj wypijanych płynów. Unikaj soków owocowych, zwłaszcza z cytrusów, mocnej kawy i herbaty, a także wspomnianego kompotu z suszu. Zadbaj natomiast o odpowiednią podaż wody, zwłaszcza podczas okresu biegunek. Przy dobrej tolerancji np. w okresie pełnej remisji możesz ją także częściowo wymienić na płynny nabiał lub mleko, co będzie cenne również z tego powodu, iż terapia lekami sterydowymi zwiększa zapotrzebowanie na wapń. Kluczowe elementy dietyW okresie remisji, należy zadbać o jak najlepsze zbilansowanie swojej diety z dobrze tolerowanych produktów. Z racji częstego występowania zbyt niskiej masy ciała u osób z NZJ, dieta tych osób powinna być bogata w białko, czyli produkty takie jak: drób, ryby, jaja i mięso, a przy dobrej tolerancji, także nasiona roślin strączkowych i orzechy. Białko jest ono cennym składnikiem odżywczym, nie tylko ze względu na jego potencjał odbudowujący i sprzyjający regeneracji, ale także zapierający, co może być szczególnie cenne podczas występowania biegunek. Zadbaj o swoją mikrobiotę!Do czynników biorących udział w wystąpieniu NZJ, należą także zaburzenia immunologiczne i infekcje. W związku z powyższym, zadbanie o prawidłową florę bakteryjną jelit jest kluczowe i zostało potwierdzone w licznych badaniach. Bakterie probiotyczne, dzięki temu, że mają zdolność do współpracy z komórkami odpornościowymi, obniżają stan zapalny i ryzyko alergii, a także ograniczają kolonizację przewodu pokarmowego patogennymi szczepami bakterii. Biorą także udział w prawidłowym trawieniu i wchłanianiu składników odżywczych. Probiotyk? Tak – ale jaki?Obecnie na rynku dostępnych jest ponad sto preparatów probiotycznych. Warto wiedzieć, iż tylko niektóre z nich mają działanie udokumentowane badaniami naukowymi. Na temat probiotyków i korzyści związanych z ich stosowaniem, edukuje kampania „Probiotyk – wybieram świadomie”. To inicjatywa, nad którą merytorycznie czuwa Rada Programowa: Kampanię wspiera: Mecenasem kampanii jest firma Pharmabest, która rozwija portfolio swoich produktów, kierując się EBM (Evidence Based Medicine), czyli medycyną opartą na danych naukowych.
/źródło - / |