Jak zadbać o zdrowe kości i zęby u dziecka? |
Wpisany przez S.Z. |
piątek, 07 grudnia 2018 13:52 |
Jak zadbać o zdrowe kości i zęby u dziecka?Mocne kości to podstawa – wie o tym każda mama. Aby zapewnić naszemu maluchowi pełnię zdrowia, powinniśmy postawić na dietę bogatą w wapń i witaminę D. Gdzie je znajdziemy? Które produkty są najbogatsze w te niezbędne dla prawidłowego rozwoju składniki?
Po pierwsze: Dieta mlecznaDieta dziecka od pierwszych dni życia opiera się na mleku. Początkowo jest to wyłącznie mleko matki lub ew. mleko modyfikowane typu 1 - jednak o ile to możliwe zdecydowanie lepiej wybierać to z matczynej piersi, gdyż zwiera wszystkie niezbędne mikro i makroskładniki, a do tego unikalne przeciwciała odpornościowe. W 4 miesiącu życia zaczynamy ostrożnie rozszerzać dietę naszej pociechy. Początkowo uważnie obserwując malucha wprowadzamy pojedyncze produkty spożywcze, takie jak gotowana marchew czy jabłko. 11-12 miesiąc to czas na skosztowanie mleka i przetworów mlecznych – może to być np. jogurt naturalny czy serek homogenizowany. Natomiast po 1 roku życia dziecko może jeść już praktycznie wszystko! Źródło niezbędnych składnikówMleko od lat cenione jest za swoje dobroczynne działanie, zwłaszcza na wzrost kości i zębów. W 100 g mleka krowiego 3,2 % tłuszczu znajdziemy 1 g tłuszczu, 5 g węglowodanów i 3,4 g białka. Co więcej, zawiera ono mnóstwo witamin takich jak wit. A, B2, B12, D oraz minerały: wapń, potas i fosfor. Dodatkowo mleko charakteryzuje się wysoką przyswajalnością wapnia - aż do 80%! A właśnie wapń, fosfor i witamina D to główne budulce kości i pod żadnym pozorem nie może ich zabraknąć w diecie dziecka. Samo mleko to za małoJednak samo picie mleka nie wystarczy, by zaspokoić zapotrzebowanie dziecięcego organizmu na wapń. W mleku jego zawartość wynosi ok. 125g/100g produktu. A rekomendowana ilość wapnia w diecie dzieci i młodzieży to aż 1500 mg/dobę. Dla porównania dorośli potrzebują jedynie 800 mg. Różnica ta wynika przede wszystkim z aktywnego wzrostu kośćca w okresie dzieciństwa oraz budowy tzw. „rezerwy wapniowej”, która w wieku dojrzałym chroni przed występowaniem osteoporozy. By dostarczyć organizmowi 1500 mg wapnia należałoby wypić 1,2 l świeżego mleka krowiego. Dużo, prawda? Mamy jednak alternatywę – produkty mleczne, które są bardzo w wapń bogate. Już 130 g żółtego sera czy 150 g mleka w proszku zaspokaja całodniowe zapotrzebowanie na ten pierwiastek. W przypadku jogurtów czy kefirów ilość ta jest większa, jednak wciąż nie tak duża jak mleka - 1500 mg wapnia znajdziemy w litrze jogurtu. Co ciekawe, dobrym źródłem wapnia będą także migdały, figi suszone, ryby czy... natka pietruszki! W codziennym jadłospisie najlepiej postawić na różnorodność: raz mleko, raz jogurt, raz rybka. Dzięki temu menu bogate w wapń nigdy się nie znudzi! Niezbędna witamina DProdukty mleczne mają jeszcze jeden atut – zwierają mnóstwo witaminy D! Witamina ta jest bardzo ważna dla zdrowia kości i zębów, gdyż bierze udział w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej oraz mineralizacji tkanki kostnej. Dostarczyć ją możemy do organizmu przede wszystkim poprzez wystawienie skóry na słońce lub częściowo wraz z pożywieniem. Niestety, wcale nie jest to tak proste jak się wydaje - zapotrzebowanie na witaminę D dla dzieci powyżej 1 r. ż. wynosi 400-1000 IU (w zależności od masy ciała), a w naszych warunkach klimatycznych pozyskać ją ze słońca możemy jedynie w miesiącach letnich. Efekt? 94% 4-latków ma jej niedobór! Rozwiązaniem jest zatem suplementacja oraz dieta bogata w wit. D. W tym przypadku również sprawdzą się produkty mleczne – np. jogurty czy serki, w których znajdziesz zarówno wit. D, jak i wapń czy fosfor, zatem wszystkie składniki niezbędne dla zdrowia kości! Specjalnie dla mocnych kości – Bakuś puszystyTwój maluch nie przepada za mlekiem, kefirem czy jogurtem naturalnym? Spróbujcie serka homogenizowanego Bakuś Puszysty, który pokocha każde dziecko. W trosce o zdrowe kości najmłodszych, Bakuś zawiera wyjątkową Formułę Zrównoważonego Rozwoju, która jest połączeniem cennych składników odżywczych, wspierających kompleksowo zdrowie i rozwój dziecka. Wapń, witamina D i fosfor to podstawa dla zdrowia kości najmłodszych z nas. Badania naukowe dowodzą, że dzieci i młodzież na diecie bezmlecznej są 4-krotnie bardziej narażeni na złamania i uszkodzenia kości, dlatego warto zadbać, aby w diecie naszych pociech nie zabrakło mleka i jego przetworów. Wybierając mleczną przekąskę dla dziecka weźmy także pod uwagę jego preferencje – konsystencję, smak czy nawet atrakcyjnie wizualnie opakowanie. W ten sposób maluch na pewno z chęcią zje posiłek. /źródło - / |