Pranie do czysta Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 20 listopada 2018 09:06

Pranie do czysta

Wiele ubrań, które obecnie kupuję zaopatrzone jest w ostrzeżenie: prać w temperaturze 40%. Nurtuje mnie w związku z tym pytanie: czy tak niska temperatura zabija bakterie?
Alicja

Temperatura 40 stopni nie zabija bakterii, mimo to rzeczy uprane w proszkach do prania są czyste, czyli usunięty został z nich widoczny bród (z plamami bywa różnie) oraz zdecydowana większość bakterii. Napiszę teraz w punktach jakie czynniki niszczą bakterie, gdy pierzemy w temperaturze poniżej 70 stopni:
1. Temperatura 40 stopni zabija tylko 14% bakterii, w 60 stopniach ginie większość bakterii , ale nie bakterie coli, czyli bakterie kałowe. Te giną dopiero w 70 i więcej stopniach. Nie znaczy to, że pranie ich nie zabija. Na szczęście niszczą je inne czynniki prania.
2. Proszki do prania zawierają związki powierzchniowo czynne. Związki te sprawiają, że woda staje się „mniej zwarta” dzięki czemu powstaje piana. Związki te podobnie działają na błony komórek mikroorganizmów, uszkadzając je. Można powiedzieć obrazowo, że „ciało” bakterii wypływa na zewnątrz otaczającej je błony, a tym samym cały organizm ginie, zamienia się w martwą tkankę, którą wypłukuje woda.
3. Wybielacze zawierające chlor zabijają bakterie w ten sposób, że niszczą strukturę białka. Ta metoda dezynfekcji jest skuteczniejsza niż wysoka temperatura.
4. Im dłużej trwa pranie i im więcej zużyjemy wody tym więcej usuniemy bakterii.
Reasumując: pranie w niskiej temperaturze (30-40 stopni) z użyciem proszku do prania oczyszcza odzież z bakterii chorobotwórczych. Przeniesienie tych bakterii przez ubranie jest mało prawdopodobne.


Babcia Bogumiła