Niedawno obchodziliśmy Światowy Dzień Jaja - przepisy |
Wpisany przez S.Z. |
sobota, 20 października 2018 09:40 |
Niedawno obchodziliśmy Światowy Dzień Jaja - przepisyNa twardo, na miękko, pod postacią omleta lub jajecznicy? W Polskiej kuchni jaja stanowią podstawę wielu propozycji dań, nie tylko śniadaniowych. Pełno w nich witamin, składników odżywczych i cennych minerałów. Już w piątek, 12 października obchodzą swoje międzynarodowe święto. I choć nie są zbyt wyszukanym posiłkiem, to wciąż powstaje mnóstwo wariacji na ich temat.Bohater nie tylko śniadaniaJajka niewątpliwie posiadają wiele zalet, ponieważ zawierają wszelkie składniki odżywcze potrzebne do budowy tkanek. Znajdziemy w nich m.in. kwasy tłuszczowe omega -3 i omega -6, witaminy z grupy B, a także dobrze przyswajalne żelazo czy wapń. Ze względu na wysoką zawartość beta-karotenu i luteiny, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, znacząco poprawiają widzenie. Ich walory szczególnie powinny docenić osoby, które dbają o szczupłą sylwetkę, ponieważ dają poczucie sytości na długo. I choć przyjęło się, że jaja zjadamy głównie na śniadanie, to z powodzeniem możemy serwować je również na kolację lub w formie przekąsek. W towarzystwie bekonu, szynki (np. z indyka firmy Konspol) lub świeżego szczypiorku w smakowitej zapiekance? Ta skarbnica białka i witamin podbiła świat nie tylko pożywnością, ale także elastycznością zastosowania. Jajeczny rulon Przygotowanie:
/źródło - / |