Niedobór żelaza - warto wiedzieć Drukuj Email
Wpisany przez W.P.   
wtorek, 09 października 2018 21:33

Niedobór żelaza - warto wiedzieć

Ostatni rozwój metod z zakresu badania zdrowego żywienia spowodował coraz większy wzrost naszej świadomości. Decydujemy się na wybieranie wysokiej jakości pożywienia, bez dodatku szkodliwych substancji. Jednocześnie powinniśmy wiedzieć, iż istnieją produkty, które spożywane w nieodpowiedni sposób mogą powodować negatywne skutki. Jedną z zasad, których nie przestrzegamy, jest picie herbaty po posiłku.

Wypijanie herbaty tuż po posiłku

Robi to większość z nas. Chociażby po spożyciu śniadania, czy też do kolacji. Dlaczego tego typu działanie jest szkodliwe? Weźmy tu pod uwagę żelazo oraz białko, które czerpiemy z produktów żywnościowych. Jak wykazują badania - herbata pita po posiłku obniża wchłanianie żelaza aż o 87%. Może to doprowadzić to niedoboru wyżej wspomnianego pierwiastka, które z kolei skutkuje groźną anemią. Jest to niezwykle niebezpieczne zwłaszcza dla kobiet w ciąży, wegetarian, wegan oraz osób narażonych na niedokrwistość.

Objawy niedoboru żelaza

Początkowe objawy niedoboru żelaza mogą przyjmować formę ciągłego uczucia zmęczenia bez wyraźnego powodu. Nagle tracimy energię niezbędna do normalnego funkcjonowania, częściej ucinamy sobie drzemki, które zdają się na nic. Z czasem możemy zauważyć również większą bladość skóry, powstanie sińców pod oczami, znaczne wysuszenie skóry, wypadanie włosów i rozdwajanie się końcówek. Nie bez naruszenia pozostają również paznokcie. Na ich płytce pojawiają się bowiem prążki z rowkami. Niepokojącymi symptomami może być także pieczenie języka, jamy ustnej, ból gardła oraz zajady. Niedobór tego pierwiastka powoduje nasilające się bóle głowy, zaburzenia koncentracji oraz problemy z pamięcią.

Niedobór żelaza jest jednym z głównych czynników zaburzenia kondycji układu odpornościowego, w wyniku czego jesteśmy narażeni na częstsze infekcje.

Czynniki te uniemożliwiają nam wykonywanie obowiązków w pracy, szkole, czy nawet w zaciszu domowym, gdyż zwyczajnie nie mamy ochoty na jakiekolwiek czynności.

Wszystkie tego typu procesy zachodzące w naszym organizmie są głównym powodem powstania wyżej wspomnianej anemii. Niedokrwistość powstaje bowiem w przypadku, gdy ilość ferrytyny (białka z zapasami żelaza) spada poniżej normy wynoszącej 12-200 μg/l.

Artykuł przy współpracy z http://www.sport-med.pl/.