Jak jeść, by dostaczyć organizmowi kolagen? |
![]() |
![]() |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 11 września 2018 17:14 |
Jak jeść, by dostarczyć organizmowi kolagen?Codziennie bagatelizujemy objawy niedoboru kolagenu w organizmie. Znajduje się on w naszych stawach, ścięgnach, kościach, mięśniach, naczyniach krwionośnych, układzie trawiennym i skórze. By cieszyć się zdrowiem przez lata, należy rozważnie podchodzić do tego, co mamy na talerzu. Niedobór kolagenu łatwo możemy korygować stosując się do odpowiedniej diety.
Z wiekiem nasze ciało zmienia się w zawrotnym tempie. Odtwarzanie kolagenu niemal całkowicie ustaje po 60 -70 roku życia, a już po 25 zmniejsza się jego ilość w organizmie. Objawami takiego procesu będą nie tylko pojawiające się oznaki starzenia, ale również gorsza odporność na infekcje i mniejsza sprawność i elastyczność stawów. Wiele chorób, które dotykają nas wraz z upływem czasu, jest częściowo ściśle powiązana z ilością kolagenu w organizmie. Kolagen w diecieNiedobór kolagenu można uzupełnić poprzez dobrze przemyślaną dietę i konkretne składniki odżywcze - przede wszystkim na produkty spożywcze takie jak: galaretki owocowe, mięsne, ryby i podroby. Jednak tak, jak we wszystkim, również w diecie kolagenowej należy stosować zasadę zachowania umiaru. Spożywanie tego typu dań, dostarcza organizmowi dużą ilość tłuszczu i cukru, co przyczynia się do pogorszenia kondycji naszych naczyń krwionośnych, podniesienie cholesterolu, aż w końcu, wzrostu masy ciała. Rola witamin w diecie kolagenowejBy podnieść poziom kolagenu w naszym organizmie, powinniśmy wzbogacić dietę w produkty bogate w witaminy C, E i A. Odpowiadają one nie tylko za syntezę kolagenu, ale również mają również dużo innych zalet. Dzięki witaminie C podniesiemy również odporność organizmu w kontakcie z bakteriami i wirusami. Znakomitym jej źródłem będą warzywa zielone takie jak: jarmuż, szpinak czy kapusta. Witamina E wspomaga nawilżanie skóry, chroni ją przed promieniowaniem UV. By jej dostarczyć, wzbogać swoje posiłki o kiełki, ziarna sezamu, chleb pełnoziarnisty, płatki zbożowe, orzechy, migdały a także awokado. Spowalnianie procesów starzenia się, poprawa elastyczność skóry to zasługa działania witaminy A. Jej źródłem jest marchew, dynia, czerwona papryka, pomidor, melon, jajko, mleko i łosoś. Jeśli w ferworze obowiązków, nie masz czasu na odpowiedni dobór produktów, możesz sięgnąć po suplementy diety. By uzupełnić kolagen warto sięgnąć po 4Flex (innowacyjny preparat zawierający unikalny kolagen Fortigel®). /źródło - |
Nowości
- Pedodonta leczy stopy a periodontolog to krewny archeologa?
- Idealne stylizacje na Boże Narodzenie i Sylwestra!
- Top 5 składników pielęgnacyjnych na jesienną chandrę
- Własnoręczne dekoracje betonowe: super pomysły
- Bóle głowy czy stawów, osłabienie? To jesienne przeziębienie, a może objawy boreliozy?
- Dla kogo jest woda alkaliczna i jakie ma właściwości?
- Szklanka soku poprawia pamięć, koncentrację i spostrzegawczość
- Narkotyki krążą wokół każdego
- Wolne środki Polaków – w co chcielibyśmy je zainwestować?
- 5 wskazówek, jak nadać nowe życie starej kreacji i... zabłysnąć na przyjęciu
- Chirurgia w walce z otyłością
- Trwa „szczyt” infekcji w przedszkolach
- Piękne włosy spod czapki. Jak dbać o ich kondycję?
- Zapytaj stomatologa - Uporczywe bóle głowy?
- Filet z indyka - proste i smaczne przepisy
- Rusza Akcja Ablacja
- 40% badanych unika fluoru w paście – nie rób tego