Serowa herbata - nowy trend - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
środa, 29 sierpnia 2018 12:23

Serowa herbata - nowy trend

Po bubble tea przyszedł czas na nowy trend prosto z Chin – cheese tea, czyli herbatę serową. Wbrew naszym wyobrażeniom wcale nie jest to herbata z dodatkiem żółtego sera, a pyszny napar ze słodką pianką wykonaną z twarożku i śmietanki. Pewnie minie jeszcze trochę czasu zanim przysmak pojawi się w polskich kawiarniach. Możesz jednak wykonać go w domu, według przepisów ekspertów marki Akbar.


Zimna, orzeźwiająca i pyszna – idealna na deser lub jako słodka przekąska. Do jej wykonania nie potrzeba wielu składników. Wystarczy aromatyczna herbata, śmietanka, mleko słodzone i kremowy serek. Chcąc jeszcze bardziej urozmaicić ten słodki napój możemy przygotować go z dodatkiem naszych ulubionych owoców. Zobaczcie, jak przygotować cheese tea.
Wersja klasyczna

Podstawowa wersja, którą później możemy wzbogacić o swoje ulubione dodatki.

Składniki:
• Herbata Akbar Pure Ceylon
• Schłodzona śmietanka
• Słodzone mleko
• Kremowy serek
• Kostki lodu
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 3 minuty i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy z serkiem i dodajemy (wg. preferencji smakowych) mleko. Napar herbaciany odcedzamy, dodajemy kostki lodu, a jego wierzch zdobimy powstałą serową śmietanką.

Cheese tea z mango

Jeśli lubimy słodycze lub szukamy oryginalnego pomysłu na deser, to warto wypróbować wersję cheese tea z mango. Możemy modyfikować przepis dodając swoje ulubione owoce.
Składniki:
• Herbata Akbar Pure Ceylon
• Mango
• Słodzone mleko
• Kremowy serek
• Kostki lodu
• Schłodzona śmietanka
Przygotowanie:
Mango obieramy i blendujemy na jednolitą masę. Herbatę parzymy przez 2-3 minuty i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę i serek ubijamy na jednolitą masę dodając wg. preferencji słodzone mleko. Kiedy herbata będzie zimna mieszamy ją z kilkoma łyżkami musu z mango i dodajemy kostki lodu. Zdobimy powstałą serową śmietanką.

Czekoladowa cheese tea

Serowa herbata będzie równie pyszna z dodatkiem czekolady lub kakao.
Składniki:
• Herbata Akbar pure Ceylon
• Mleko
• Kakao
• Słodzone mleko
• Kremowy serek
• Schłodzona śmietanka
• Kostki lodu
Przygotowanie:
Herbatę wsypujemy do mleka i podgrzewamy. Gotujemy przez ok. 2 minuty i dodajemy kakao. Śmietankę i serek ubijamy dodając słodzone mleko. Kiedy napar będzie chłodny wlewamy go do szklanki, dodajemy kostki lodu i zdobimy powstałą śmietanką serową.
Smacznego!
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl

/źródło - /