Burger z czerwonej fasoli - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 05 lipca 2018 11:16

Burger z czerwonej fasoli – fast food w zdrowej odsłonie!

Lato to czas wzmożonej dziecięcej aktywności i zabaw w ogrodzie. Podczas trwającego mundialu dzieci najczęściej naśladują swoich idoli i rozgrywają mecze piłkarskie. Towarzyszyć im powinny atrakcyjne i szybkie posiłki, które działają na wyobraźnię dziecka na tyle, aby przerwało zabawę i ochoczo przystąpiło do jedzenia. W te wakacje weź przykład z dietetyków oraz piłkarzy FC Barcelony i w myśl hasła Beko #jedzjakmistrz zaproponuj swoim pociechom smaczne i pełne wartości odżywczych burgery z czerwonej fasoli polecane przez samego Paulinho.
Tegoroczny mundial to również czas rozgrywek piłkarskich małych mistrzów, przecież każdy z nich chce być jak jego idole! Jak zatem zadbać o to, aby Twoje dziecko chciało przerwać zabawę i zjeść coś zdrowego? To proste – na obiad zaproponuj zdrową wersję jego ulubionego fast foodu. Ulubione burgery pomocnika FC Barcelony, który właśnie prowadzi mundialowe rozgrywki, na pewno zasmakują Twoim dzieciom, a Ty będziesz miała pewność, że są pełne wartości odżywczych niezbędnych do właściwego rozwoju i aktywnego spędzania dnia. Zastanawiasz się co jest potrzebne do przygotowania przekąski polecanej przez mistrza? To proste!
Do przygotowania burgera z czerwonej fasoli potrzebujesz:
Składniki:
• 0,5 kg czerwonej fasoli
• 1 cebula
• 1 zielona papryka
• 3 ząbki czosnku
• 100 g orzechów nerkowca
• 1 jajko
• 80 g bułki tartej

• ser żółty w plastrach
• 6 bułek pszennych
• Posiekana sałata
• pikle
Na średniej patelni podgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę i zieloną paprykę, a następnie podpiekaj przez około 5 minut, aż cebula się zeszkli a papryka zrobi się miękka. Dodaj czosnek i podsmaż przez następne 2 minuty. Przełóż miksturę do przygotowanej wcześniej miski. Do blendera kielichowego (np. Beko) wsyp czerwoną fasolę i orzechy nerkowca, a następnie blenduj do uzyskania jednolitej masy. Całość przełóż do miski z cebulą i papryką. Dodaj jajko i bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem, a następnie uformuj małe kotlety. Na patelni podgrzej łyżkę oleju. Kotlety smaż około 5 minut, tak aby po każdej stronie powstała twarda „skórka”. Bułki przekrój na dwie równe części, dodaj posiekaną sałatę i pikle a następnie usmażony kotlet i plasterek sera. Złóż części bułki w burgera. Smacznego!
Przepisy pochodzą z akcji Beko #jedzjakmistrz.
Więcej przepisów na proste dania dla dzieci na www.beko.pl/jedzjakmistrz 

/źródlo - /