Herbaty w różnych krajach świata - egzotyczne przepisy |
Wpisany przez S.Z. |
niedziela, 01 lipca 2018 11:13 |
Herbata w różnych krajach świata – egzotyczne przepisy
Herbata w TurcjiTurcja kojarzy nam się głównie z mocną i aromatyczną kawą. Jednak to właśnie mieszkańcy tego kraju spożywają najwięcej herbaty, gdyż na jedną osobę przypada ok. 3 kg liści herbacianych rocznie! Przechadzając się tutejszymi ulicami możemy ujrzeć wszechobecność tego napoju – liczne kawiarnie, w których serwowana jest herbata, restauracje, które po posiłku na koszt firmy częstują gości filiżanką gorącego napoju, istnieje nawet usługa, która umożliwia nam zamówienie herbaty z dostawą. Stanowi ona tutaj nierozłączny element kultury. Ważne rozmowy biznesowe, negocjacje w sklepie czy spotkania z przyjaciółmi nie mogą obyć się bez filiżanki tego napoju. Często nie jest on nawet proponowany, a natychmiast podawany. Nic więc dziwnego, że parzenie herbaty stanowi ważny rytuał, któremu poświęca się wiele czasu. Herbata marokańskaMieszkańcy tego słynącego z gorącego klimatu kraju wiedzą najlepiej co pić, aby skutecznie nawodnić i ochłodzić swój organizm. Wbrew pozorom nie sięgają po zimne napoje, a po... gorącą herbatę. Jak się okazuje, taki napój doskonale uzupełnia poziom płynów, a dodatek dużej ilości liści mięty skutecznie orzeźwia. Podstawą tradycyjnego, marokańskiego naparu jest chińska herbata typu grunpowder, ale podobny można również przygotować na bazie popularnej u nas herbaty czarnej. Lankijska herbataMieszkańcy Sri Lanki, podobnie jak Marokańczycy, wiedzą, że na upał najlepsza jest gorąca herbata. Jednak w ich wykonaniu jest ona niezwykle słodka i o korzennym aromacie. Powodem takiego podania jest ich styl życia oraz uwarunkowania związane z bogatą florą na wyspie. Sri Lanka słynie bowiem nie tylko z wysokogórskich i najczystszych upraw herbacianych, ale również z produkcji kory cynamonowej. Dodatkowo mieszkańcy wyspy, którzy w większości pracują fizycznie, potrzebują nie tylko sposobu na skutecznie nawodnienie organizmu, ale również szybkiej regeneracji sił, które zapewnia im lankijska masala czaj. /źródło - / |
Poprawiony: niedziela, 01 lipca 2018 11:29 |