Orientalny obiad dla Mamy – pomysł na prezent z okazji Dnia Matki
Dzień Matki to wyjątkowe święto i doskonała okazja do wyrażenia wdzięczności mamie za trud włożony w nasze wychowanie. Prezent, który dla niej przygotujemy wcale nie musi być drogi i wymyślny, wystarczy że będzie pełen serca i zaangażowania. Co zatem będzie idealnym upominkiem? To proste! Spędź razem z mamą czas wypełniony wspomnieniami i rozmową oraz przygotuj dla niej pyszny obiad.
W tym roku Dzień Matki wypada w sobotę, więc wymówki z serii „po pracy nie mam już siły” nie wchodzą w grę! Możesz zarezerwować dla swojej mamą cały dzień, który spędzicie na wspólnych rozmowach i oglądaniu zdjęć lub nagrań z przeszłości. Zamieńcie się też rolami i tym razem to Ty przygotuj dla niej pyszny obiad. Warto odejść na chwilę od tradycyjnej kuchni polskiej i znaleźć sprawdzony przepis kuchni orientalnej, który pozytywnie zaskoczy mamę.
Kotleciki z ciecierzycy
• 400 g gotowanej cieciorki w puszcze marki Jasmeen • 2 łyżki płynu z zalewy • 1 jajko • 1 ząbek czosnku • 3 łyżki mąki • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej • sól, pieprz do smaku • szczypta kminu rzymskiego • oliwa lub olej do smażenia Odcedź ciecierzycę (zachowując 2 łyżki płynu) i zblenduj (niekoniecznie na idealnie gładką konsystencję, mogą pozostać drobne kawałeczki ciecierzycy). Następnie dodaj 2 łyżki z zalewy, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę (uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą), sól, pieprz oraz kmin rzymski. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej na patelni olej i nakładaj po 1,5 łyżki masy, delikatnie rozprowadzając, aby uzyskać grubość około 1 cm. Smaż z dwóch stron do zarumienienia (około 2 minut). Kotleciki możecie zjeść same lub z kaszą jaglaną i surówką a’la mizeria – ogórek i pomidor wymieszane z jogurtem naturalnym.
Bezmięsny gulasz
• puszka cieciorki gotowanej marki Jasmeen • 1 duża papryka czerwona • 2 pory • 2 marchewki • 1 korzeń pietruszki • kawałek selera • 3 ząbki czosnku • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego • zioła i przyprawy: natka pietruszki, sól himalajska lub morska, 0,5 łyżeczki kurkumy, 0,5 łyżeczki czarnuszki, dowolny zestaw ziół np. zioła dalmatyńskie (oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek, szałwia) • olej rzepakowy Na patelni zeszklij por w emulsji z wody i oleju rzepakowego. Następnie wrzuć pokrojone w paski warzywa (marchew, korzeń pietruszki, seler) i duś w niewielkiej ilości wody. Jak warzywa będą już miękkie dodaj ciecierzycę, drobno pokrojoną paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę i koncentrat pomidorowy. Po ok. 10 minutach duszenia wrzuć przyprawy. Pozostaw pod przykryciem jeszcze przez parę minut.
Kurczak w marynacie
• 1 kg pałek z kurczaka • ciecierzyca z puszki marki Jasmeen • 1 czerwona papryka • 1 cukinia • 2 pomidory • 1 cebula • 3 łyżki oliwy • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki pasty Harissa marki Jasmeen • przyprawa do pikantnego kurczaka • 100 ml jogurtu naturalnego Przygotuj marynatę – wymieszaj jogurt naturalny, harissę i dodaj szczyptę przyprawy do kurczaka. Umyj mięso i obtocz w przygotowanej marynacie. Odstaw na kilka godzin. Pokrój w kostkę cukinię, paprykę, pomidory i cebulę, posiekaj czosnek. Warzywa wymieszaj z oliwą, ciecierzycę odcedź i ułóż wszystko na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie połóż na nich kurczaka razem z marynatą. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!
/źródło - / |