Rabarbar w nowoczesnym wydaniu - nietypowe przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 17 maja 2018 08:57

Rabarbar w nowoczesnym wydaniu - nietypowo wykorzystaj sezon

Rabarbar cieszy się w naszym kraju niezwykłą popularnością i ma prawdziwych zwolenników, którzy z utęsknieniem czekają na rozpoczęcie rabarbarowego sezonu. To smakowite warzywo, kojarzy się nam z błogim dzieciństwem spędzanym u babci i smakiem rabarbarowego kompotu lub ciasta drożdżowego. Dotarło do Polski wiele wieków temu, kiedy transportowane było wypełnionymi po brzegi łodziami przez rzekę Wołgę... z dalekich Chin. Sezon na rabarbar trwa niezwykle krótko, dlatego warto czerpać z niego jak najwięcej i spróbować przygotować smaki naszego dzieciństwa, w zupełnie nowej, bakaliowej odsłonie.


 

Rabarbar ceniony jest przede wszystkim ze względu na swój kwaskowaty, orzeźwiający smak, który doskonale sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i w słodkich deserach. Dobrze smakuje duszony, gotowany lub pieczony. Smak rabarbaru można wzbogacać dodając do niego np. skórkę startą z cytryny, suszone owoce lub orzechy. W połączeniu z tymi składnikami tworzy np. delikatne musy lub sosy. Dodatkowo, ze względu na niepowtarzalny kolor, przygotowane z niego dania staną się również ozdobą naszego stołu.

Tartaeletki z delikatnym żurawinowo – rabarbarowym musem

Składniki:
• 1 kg duże rabarbaru
• 150 g Żurawiny całe owoce Bakalland
• 1 cytryna
• 4 łyżki syropu z agawy
• 100 ml śmietanki kokosowej
• Świeża mięta
• 1 opakowanie ciasta francuskiego
Rabarbar dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy na patelnię, dodajemy suszoną żurawinę, sok z cytryny, syrop z agawy i wszystko podsmażamy, do momentu aż wszystkie składniki zmiękną. Na sam koniec dodajemy śmietankę kokosową i gotujemy jeszcze przez chwilę. Gotowy mus delikatnie blendujemy. Ciasto francuskie dzielimy na 6 mniejszych części. Podzielonym ciastem wykładamy małe foremki, które wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy foremki i przelewamy do nich mus. Całość posypujemy suszoną żurawiną i wkładamy na ok. 5 minut do piekarnika. Gotowe tartaeletki studzimy i ozdabiamy listkami mięty.

Szaszłyki z kurczaka w delikatnym musie rabarbarowo - wiśniowym posypane kolorowym pieprzem

Składniki:
• 1 podwójny filet z piersi kurczaka
• 1 kilogram rabarbaru
• 1 cytryna
• Łyżeczka startego imbiru
• Kolorowy pieprz
• 4 łyżki cukru
• Szczypta soli
• 100 g Żurawiny całe owoce Bakalland
• 1 szklanka soku malinowego
Filet z kurczaka dokładnie myjemy, a następnie kroimy na cienkie plastry. Na patelni podsmażamy pokrojony rabarbar z suszoną wiśnią i sokiem z cytryny. W trakcie gotowania dodajemy sok z malin oraz cukier. Wszystkie składniki gotujemy do momentu aż będą miękkie. Następnie całość dokładnie blendujemy. Część musu przekładamy do osobnego naczynia (posłuży nam jako sos do mięsa), a pozostałą część stosujemy jako marynatę, do której przekładamy pokrojone mięso. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy sól oraz kolorowy pieprz. Odstawiamy na kilka godzin. Następie paski mięsa smażymy i nadziewamy na patyczki. Gotowe szaszłyki w trakcie jedzenie moczymy w pozostałym musie.

Rabarbarowa tarta z musem z orzechów nerkowca i migdałami

Składniki:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• 1 kilogram rabarbaru
• 200 g Orzechów nerkowca Bakalland
• 100 g Daktyli całe owoce Bakalland
• 75 g Migdałów w płatkach Bakalland
• 100 ml śmietanki kremówki
Ciasto francuskie wykładamy do formy, w której chcemy przygotować tarte i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 15 minut w 150 stopniach. Orzechy nerkowca i daktyle moczymy przez ok. 1 godzinę w ciepłej wodzie. Następnie odcedzamy i wszystko delikatnie blendujemy za pomocą pulsacyjnych ruchów. Na patelni podsmażamy rabarbar, aż zmięknie i dodajemy do masy z orzechów i daktyli. Całość jeszcze delikatnie blendujemy i dodajemy śmietankę. Gotową masę przekładamy do podpieczonego ciasta. Całość ozdabiamy pozostałym rabarbarem i posypujemy migdałami. Wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut.

/źródło - /

Poprawiony: czwartek, 17 maja 2018 09:18