2 przepisy dla jaroszy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 05 maja 2018 07:41

2 przepisy dla jaroszy

W czasie majówki odwiedził mnie i swoje dzieci mój były zięć. Był kiedyś "normalny" ale od kilku lat został jaroszem. Kłopot. Trzeba gotować dwa posiłki. To natchnęło mnie do opublikowania przepisów dla takich właśnie... jaroszy.

Burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską

Składniki:
* 2 dojrzałe awokado
* 2 większe ząbki czosnku
* 1/2 szklanki nerkowców
* 4-5 suszonych śliwek kalifornijskich
* 4 czubate łyżki ugotowanej, jasnej kaszy quinoa (około 1/2 szklanki suchej)
* 1/2 łyżeczki wędzonej soli
* świeżo mielony pieprz czarny do smaku
* szczypta chilli do smaku
* łyżka sosu sojowego
* 3-4 łyżki masła klarowanego
* bułka tarta (najlepiej orkiszowa)
Do podania :
* liście sałaty
* rukiew wodna/kolendra
* soczysty pomidor
* rzodkiewki
* ogórek zielony
* koperek
* jogurt naturalny roślinny
* chilli/pieprz czarny lub inne przyprawy które lubisz
* bułki orkiszowe okrągłe

Przygotowanie:
Kaszę quinoa podpraż w suchym garnku, zalej wodą w proporcji 1:2 i ugotuj do miękkości. Orzechy i śliwki poszatkuj, podpraż na łyżce masła klarowanego z dodatkiem soli wędzonej, pieprzu i chilli. Awokado obierz, przełóż do miski i zgnieć dokładnie widelcem. Obierz czosnek, poszatkuj go na drobno i dołóż do awokado. Dodaj prażone orzechy ze śliwką, ugotowaną quinoa, sos sojowy i 3-4 łyżki bułki tartej, tak żeby z masy można było formować kotlety. Wszystko wymieszaj, rękoma uformuj burgery, obtocz porządnie w bułce tartej i podsmaż z obu stron na maśle klarowanym. Na rozgrzanej po smażeniu burgerów patelni podsmaż przekrojone na połówki bułki. Spody posmaruj jogurtem roślinnym, włóż plaster pomidora, usmażonego burgera, liście sałaty, świeżą rzodkiewkę i ogórka do smaku, polej z wierzchu jogurtem wymieszanym z pieprzem i na przykład z poszatkowanym koperkiem lub świeżą kolendrą. Podawaj na ciepło, świeże są zawsze najlepsze!

Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską

Składniki:
* 1/2 szklanki sosu sojowego
* 1/4 szklanki mirinu - słodkie wino ryżowe
* 1 łyżka miodu
* 1 łyżka startego czosnku
* 3 łyżki startego imbiru
* 2 łyżki oleju sezamowego
* 1/2 łyżki płatków chilli
* 1 kg filetów z łososia pociętych w 1,5 cm kostkę
* 20 śliwek kalifornijskich
* 10 patyczków do szaszłyków namoczonych w wodzie
Sos:
* 4 śliwki kalifornijskie
* 2 łyżki masła orzechowego
* 3 łyżki sosu sojowego
* 1 łyżka octu ryżowego
* 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
* 1/2 szklaki wody
* 1 łyżka płatków chili

Przygotowanie:
Sos: wszystkie składniki sosu blendujemy

Matynata: Sos sojowy, mirin, imbir, czosnek, miód i olej sezamowy mieszamy w misce, aż miód się rozpuści. Umieszczamy łososia w marynacie i schładzamy minimum godzinę.

Łososia i śliwki nadziewamy na patyczki bambusowe. Szaszłyki kładziemy na rozgrzanym i natłuszczonym grillu. Smażymy po 4 min z każdej strony smarując pozostałą marynatą. Serwujemy natychmiast.

/źródło - /