Fiołki - jadalne, wiosenne kwiaty prosto z ogródka - przepis |
Wpisany przez S.Z. |
niedziela, 08 kwietnia 2018 10:35 |
Fiołki – jadalne, wiosenne kwiaty prosto z ogródkaCoraz częściej w wielu restauracjach możemy spotkać się z daniami ozdabianymi jadalnymi kwiatami. Dzięki tego typu roślinom można stworzyć ciekawe kompozycje na talerzu, które nie tylko pięknie wyglądają, ale również niesamowicie smakują. Jeśli chcemy dodać więcej kolorów naszym potrawom, to wystarczy powiększyć swój domowy ogródek o jadalne kwiaty.
Kwiaty to dekoracja, która najczęściej zdobi nasze wnętrza i ogrody. Jednak poza walorami wizualnymi, niektóre gatunki świetnie smakują i można je wykorzystać w kuchni. Jeśli uprawiamy ogródek, to warto zrobić trochę wolnego miejsca dla wiosennych kwiatów, którymi są fiołki. Te rośliny mają piękną woń, a ich smak można określić jako słodko-kwaśny. Posiadają duże ilości witaminy C, która wspomaga odporność organizmu. Uprawa fiołków jest bardzo prosta i przyjemna. Warto zasiać je w towarzystwie krzewów i drzew, tak aby rosły w półcieniu. Te kwiaty idealne sprawdzą się w sałatkowej kompozycji, ponieważ smakują podobnie jak roszpunka. Świetnie pasują także do lekkich, warzywnych zup. Przepis na zupę krem z pomidorów i ciecierzycy z fiołkiem Składniki: Przygotowanie: Smacznego! /źródło - / |