Nowojorska sałatka Waldorf z kremowym sosem - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 22 lutego 2018 11:43

Sezon na jabłka cały rok – nowojorska sałatka Waldorf z kremowym sosem

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:
• 1 sałata rzymska lub dębowa
• 1 średnie jabłko
• 1 garść suszonej żurawiny
• 1 łyżka soku z cytryny
• świeżo zmielony czarny pieprz
• 120 g fileta z kurczaka
• mąka
• 1 jajko
• bułka tarta
• 4 łyżki oleju rzepakowego
• 50 g serka topionego kremowego MSM Mońki
• 50 g majonezu
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• ½ pęczka szczypiorku

Wykonanie:
Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać i przełożyć do miski. Dodać jabłko pokrojone w słupki, żurawinę, sok z cytryny, pieprz i całość wymieszać.
Filet z kurczaka rozbić tłuczkiem, doprawić solą oraz pieprzem. Panierować w mące i jajku, a następnie w bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Następnie pociąć w paski i wyłożyć na sałatkę.
Serek topiony połączyć z majonezem i jogurtem, dodać pokrojony szczypiorek i wymieszać. Tak przygotowany sos wyłożyć na sałatkę z kurczakiem.

Smacznego!

/źródło - /