Gryź na zdrowie. Twój mózg potrzebuje orzechów |
Wpisany przez S.Z. | ||
poniedziałek, 05 lutego 2018 14:54 | ||
Gryź na zdrowie. Twój mózg potrzebuje orzechówW starożytności wierzono, że orzechy to rośliny magiczne, które przynoszą szczęście. Dzisiaj wiemy, że „magia” orzechów to przede wszystkim ich właściwości. Różnorodność tych darów natury sprawia, że wykorzystując je w codziennej diecie możemy spodziewać się poprawy nie tylko swojego samopoczucia. Które orzechy będą najlepszym wsparciem dla mózgu i jakie inne korzyści płyną z sięgania po nie na co dzień zdradza Katarzyna Zadka – dietetyk, ekspert żywieniowy programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
ORZECH WŁOSKI WCALE NIE Z WŁOCHCi, którzy kojarzą orzech włoski ze słoneczną Italią są w błędzie. Gatunek ten przywędrował do nas nie z Włoch, a z Wołoszczyzny – historycznej krainy w Rumunii i to właśnie stąd wzięła się jego nazwa. Wiadomo jednak, że najbardziej liczy się wnętrze, a orzech włoski ma się czym pochwalić. TROPIKALNE ORZECHY NERKOWCA
ORZESZKI TO NIE ORZECHYOrzeszki ziemne, czyli popularne fistaszki, to tak naprawdę nasiona roślin strączkowych, które wyglądem, smakiem i składem przypominają orzechy. To bogactwo potasu, magnezu, żelaza i cynku, a także witamin z grupy B, czyli składników istotnych dla naszego układu krążenia, a ponadto pomagających nam w walce ze stresem i poprawie koncentracji. To także źródło witaminy E – witaminy młodości. A co jeśli znudzą się fistaszki? Sięgajmy po orzechy laskowe, które są jeszcze bogatsze w witaminę E i składniki mineralne. – przekonuje Katarzyna Zadka. Fistaszki zasługują na pozytywną ocenę także ze względu na łagodny smak, który doskonale komponuje się z deserami. Z orzeszków ziemnych można robić ciasteczka, muffinki, a nawet tarty, np. pyszną tartę z toffi. Warto przy tym wybierać orzeszki naturalne. Prażone, czy smażone dostarczą nam – i tak spożywanego w nadmiarze –sodu, a orzeszki w czekoladzie dodadzą dodatkowych kalorii. ZDROWY UMIARDo orzechów przylgnęła łatka produktów tłustych i kalorycznych.- Rzeczywiście 100g orzechów to , około 600 kcal. Jedzone jednak w rozsądnych ilościach przyniosą nam wiele korzyści. Zawarte w nich tłuszcze to nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3, które nie tylko korzystnie wpływają na mózg, wzrok, czy nawet nastrój, ale są także świetnym uzupełnieniem diety dla osób, które jedzą za mało ryb i olejów roślinnych. Poza tym, orzechy to nie tylko tłuszcz – zawierają też cenne dla mózgu składniki mineralne: magnez, selen i witaminy w tym witamin E w proporcjach zależnych od gatunku. Jaka jest zatem rekomendowana porcja? To garść orzechów, która sprawdzi się doskonale jako przekąska w trakcie pracowitego dnia, a nie wniesie do menu więcej kalorii niż porcja słodkości uboższych w cenne składniki– tłumaczy Katarzyna Zadka. Orzech włoski przypomina kształtem mózg, może to sama natura nam podpowiada, że orzechy są cenne dla naszego organizmu? Nie pozostaje więc nic innego, jak wziąć orzechy w garść i stawić czoła kolejnemu wyzwaniu! ********************************************** /źródło - / |