Jedz owoce i warzywa, pij smczne i zdrowe soki Drukuj Email
Wpisany przez W.P.   
piątek, 26 stycznia 2018 12:50

Jedz owoce i warzywa, pij smaczne i zdrowe soki

Zawarte w owocach i warzywach składniki odżywcze są nieodzowne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Dostarczane mogą być na dwa różne sposoby: poprzez spożywanie surowych warzyw i owoców oraz picie wyciśniętych z nich soków. Która metoda jest lepsza? Tu zdania są podzielone. Jedni opowiadają się za jedzeniem owoców, inni piciem soków. Jak jest w rzeczywistości? Jak to zwykle bywa, prawda leży pośrodku, a ludzki organizm potrzebuje zarówno porcji surowych warzyw i owoców, jak i odpowiednio przygotowanych soków.

Z tym, że jedzenie warzyw i owoców jest ważne dla naszego zdrowia, nikt nie polemizuje. To prawda, którą wpaja się już dzieciom w szkołach. Podobnie jest z sokami. Mają korzystny wpływ na organizm i że należy je pić. W jaki jednak sposób wybierać soki oraz owoce i warzywa, aby rzeczywiście były zdrowe? Czy wszystkie dostępne na rynku produkty są dla nas tak samo wartościowe?

Jedz zdrowe warzywa i owoce

Dziś owoce i warzywa możemy kupić zarówno w małym warzywniaku koło bloku, jak i dużym supermarkecie, którzy oprócz artykułów spożywczych oferuje też szereg innych produktów. Osoby, które zamieszkują w pobliżu gospodarstw rolnych, mają jeszcze jedną możliwość. Mogą kupować bezpośrednio od producentów żywności, czyli rolników. Która metoda jest najlepsza?

Najbezpieczniej jest oczywiście kupować produkty ze sprawdzonego źródła. Jeśli nie raz już kupowałeś w pobliskim warzywniaku, masz pewność, że dostępne tam owoce i warzywa są zawsze świeże, a przy ich uprawie nie stosowano pestycydów ani innych niebezpiecznych dla naszego zdrowia związków, najodpowiedniejszą decyzją może być kupowanie właśnie tam. Jeśli nie masz takiej pewności, zawsze możesz zapytać sprzedawcę, skąd pochodzą uprawy.

Idealną sytuacją jest, jeśli możesz nawiązać kontakt z lokalnym, ekologicznym gospodarstwem rolnym. Dostępne u nich produkty powinny być najzdrowsze. Skąd oprócz zapewnień gospodarza uzyskać informacje o jakości oferowanych produktów? Można sprawdzić stronę internetową jednostki certyfikującej. Jej zadaniem jest udostępniać informacje o certyfikowanych, ekologicznych produktach.

Jeśli nie masz dostępu do produktów z ekologicznych gospodarstw rolnych, a jakość warzyw i owoców w pobliskim warzywniaku nie napawa optymizmem, możesz spróbować robić zakupy w supermarkecie. Niektóre z mniejszych marketów mają zwyczaj zaopatrywania się u lokalnych dostawców. Z racji tego, że warzywa nie muszą być transportowane na duże odległości, jest szansa, że nie użyto konserwantów do ich zabezpieczenia. Wybierając owoce i warzywa w wielkopowierzchniowych sklepach, musisz zdać się na swoją intuicję. Dokładnie obejrzyj produkty i sprawdź, czy nie zdradzają pierwszych oznak psucia się. Jeśli są świeże, będą dobrze wyglądać i pachnieć typowym dla swego gatunku zapachem.

Pij smaczne, odżywcze soki

Dobrze skomponowana dieta, oprócz warzyw i owoców, powinna zwierać też świeżo wyciśnięte soki. Dlaczego świeżo wyciśnięte? Soki dostępne w sklepach, zamknięte w kartonowych pudełkach, często sokami są tylko z nazwy. Do tego mogą zawierać zbędne, a niekiedy nawet szkodliwe dla naszego zdrowia dodatki. Są dosładzane, barwione, konserwowane. Czy takie soki nadal są zdrowe? Dzięki tym sztucznym dodatkom mogą być przechowywane znacznie dłużej niż świeżo wyciśnięty sok, jednocześnie jednak mają znacznie mniej wartości odżywczych. Właśnie z tego powodu najlepiej przygotowywać soki samodzielnie. Tylko wtedy będziemy mieć gwarancję co do ich składu i właściwości.

Jak przygotowywać soki? Niektórzy używają do tego celu sokowirówek, inni wyciskarek do soku. Ja zdecydowanie polecam tę drugą opcję. Sok przygotowany w wyciskarkach jest znacznie gęstszy i bardziej treściwy niż sok z sokowirówek (klarowny, szybko rozwarstwia się). Do tego soki z wyciskarek są znacznie zdrowsze. Zawierają znacznie więcej witamin i minerałów. Znajdują się w nich również żywe enzymy roślinne. To niezbędne dla naszego zdrowia substancje, których nie znajdziesz w żadnych innych sokach. Dlaczego? Odpowiedzialna jest za to technologia wykorzystana w wyciskarkach. Owoce i warzywa nie są cięte, ale zgniatane. Jeśli wybierzemy wyciskarkę wolnoobrotową, urządzenie będzie zgniatać je powoli, co da jeszcze lepszy efekt. Sok, podczas wyciskania nie będzie się nagrzewał, a tym samym nie będzie tracił zawartych w nim, cennych składników odżywczych.

To właśnie jest klucz do osiągnięcia sukcesu. Jeśli chcesz wprowadzić do diety smaczne i zdrowe soki, przygotuj je samodzielnie przy użyciu wolnoobrotowego urządzenia do wyciskania soków. Dodatkowym atutem takiego rozwiązania jest to, że smaki soków można komponować samodzielnie wedle uznania, dowolnie dobierając owoce i warzywa. Wiele wyciskarek oferuje możliwość przygotowywania soków z warzyw liściastych i ziół. Te ostatnie również warto wprowadzać do swego menu. Różnicując je i dbając o jakość spożywanych soków, dostarczysz organizmowi niezbędną porcję składników odżywczych.

Do diety należy włączać zarówno owoce i warzywa, jak i świeżo wyciśnięte soki. Eliminacja z diety jednych lub drugich mogłaby pociągnąć za sobą negatywne skutki dla organizmu. W surowych produktach zawarty jest bowiem cenny dla naszego zdrowia błonnik, z kolei świeżo wyciśnięte soki to prawdziwa bomba witaminowa, która w krótkim czasie dostarcza pokaźną porcję składników odżywczych, nie obciążając przy tym nadmiernie układu pokarmowego. Właściwie zbilansowana dieta będzie zatem zawierać i jedne i drugie. Tylko wtedy zyskamy pewność, że nasz organizm otrzymuje wszystkie niezbędne dla utrzymania zdrowia składniki.

Więcej informacji o świeżo wyciskanych sokach można znaleźć na stronie https://wyciskarkisokow.pl