Noworoczne postanowienia – czyli dieta z sałatką w roli głównej
Na początku nowego roku wielu z nas postanawia zadbać o sylwetkę i przechodzi na dietę. Słowo to kojarzone jest z wyrzeczeniami, małymi porcjami i mało smacznym jedzeniem. Jednak wcale nie musi tak być. Wystarczy, że w codziennym menu znajdziemy miejsce dla kolorowych sałatek z wartościowymi, pełnymi błonnika roślinami strączkowymi, a przekonamy się, że zdrowo może oznaczać także smacznie i syto.
Dobrze dobrana dieta może być naprawdę smaczna, a przede wszystkim syta. Warto pamiętać, że chcąc stracić niechciane kilogramy, musimy dostarczać naszemu organizmowi odpowiednią porcję wartości odżywczych. Dlatego będąc na diecie warto wybierać lekkie, ale pożywne posiłki, np. sałatki z pełnowartościowymi składnikami. Doskonale sprawdzą się rośliny strączkowe, takie jak bobik czy cieciorka, które są źródłem białka i witamin.
Sałatka z cieciorką, serem feta i pomidorkami
Składniki: * 200 g cieciorki z puszki marki Jasmeen * 2 kromki żytniego chleba * 100 g sera feta * 2-3 łyżki oliwy z oliwek * 1 mix sałat * 2 łyżki octu balsamicznego * 3 pomidory * 2 łyżeczki cytryny * 1 mała cebula * 1 ogórek szklarniowy * garść czarnych oliwek * garść posiekanej pietruszki * sól i pieprz
Przygotowanie: Do miski wkładamy mix sałat, które następnie skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy. Kroimy w kostkę pomidory, ogórka oraz ser feta. Następnie odcedzamy cieciorkę. Warzywa oraz ser przekładamy do miski. Wszystko polewamy octem balsamicznym i skrapiamy cytryną. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy posiekanymi ziołami. Wierzch sałatki dekorujemy oliwkami. Danie możemy podawać z grzankami z żytniego pieczywa, które przed podaniem należy skropić oliwą z oliwek i włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut. Smacznego!
/źródło - / |