Nowy rok, zdrowy rok - jak zmienić dietę na lepszą... |
![]() |
![]() |
Wpisany przez S.Z. |
poniedziałek, 08 stycznia 2018 10:15 |
Nowy rok, zdrowy rok – jak zmienić dietę na lepszą bez wyrzeczeń?Styczeń to miesiąc, w którym składamy sobie najwięcej obietnic, licząc się jednocześnie z tym, że o większości z nich szybko zapomnimy. Noworoczne postanowienia nie muszą być jednak niemożliwe do spełnienia, jeśli realizować je będziemy powoli i z rozmysłem. Dlatego też, zamiast z dnia na dzień przechodzić na rygorystyczną dietę, warto wprowadzić niewielkie zmiany, które poprawią jakość naszej codziennej diety i bardzo szybko staną się niezauważalnym nawykiem.
Zdrowe odżywianie nie musi bazować tylko i wyłącznie na ograniczeniach. Wiele dobrego przyniesie już samo włączenie do menu najcenniejszych dla zdrowia składników. Dzięki nim poprawimy w nowym roku jakość diety, bez konieczności z natychmiastowego rezygnowania z ulubionych przysmaków, a dobre nawyki żywieniowe mają szansę zostać z nami na dłużej. Świeży pomysł na lunchWarzywa i owoce powinny odgrywać bardzo ważną rolę w codziennym jadłospisie. Nie bez powodu znajdują się aż na drugim miejscu w piramidzie żywienia. To właśnie w nich znajduje się najwięcej witamin, błonnika i soli mineralnych, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Najlepiej jest włączyć owoce i warzywa do każdego posiłku, jednak często jest to dość trudnym zadaniem. Aby każdego dnia zapewnić sobie minimum 0,5 kg warzywno-owocowych dobrodziejstw, warto w sprytny sposób wprowadzić je do codziennej diety. Na przykład przygotowując proste i przepyszne smoohies, które możemy zabrać ze sobą do pracy. Ponadto pokrojone w drobne kawałki marchewki, seler naciowy, rzodkiewki, a nawet listki jarmużu staną się smakowitą i zdrową przekąską w czasie pracy. Zabiegane osoby mogą również docenić urok domowych zup, które po odpowiedniej pasteryzacji mogą być przechowywane w lodówce nawet przez kilka do kilkunastu tygodni. Nie jest konieczne także codzienne gotowanie bulionu. Wystarczy raz na jakiś czas ugotować większą ilość i następnie zamrozić go w foremkach do lodów. Aby zawsze mieć dostęp do świeżych warzyw i owoców warto także przechowywać część z nich w zamrażarce. W ten sposób mogą utracić część swoich cennych witamin, niemniej strata ta nie przekracza 40%, w związku z czym nadal wzbogacą naszą dietę o wartościowe składniki. Dieta na bogato
Z zaufanego źródła
/źródło - |