Makaron królem zimowej kuchni - przepisy |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 26 grudnia 2017 11:43 |
Makaron królem zimowej kuchniZima to idealna pora na eksperymenty w kuchni. To właśnie wtedy najlepiej smakują pyszne, rozgrzewające dania. Zimowe przepisy powinny być przygotowane na bazie składników, które nie są tuczące, dodają energii a także poprawiają nastrój. Makaron świetnie się do tego nadaje!
Zimową porą, kiedy nasz organizm jest wyziębiony, zaleca się spożywanie ciepłych posiłków. W przeciwnym razie, będzie domagał się dodatkowych pokładow tłuszczu. Podstawą zimowej diety powinny być węglowodany, dzięki którym nasze mięśnie i mózg mogą funkcjonować prawidłowo i z pełną mocą. Makaron jest bogatym źródłem skrobii więc nasyci nas na wiele godzin. Dzięki temu nie będziemy podjadać i łatwiej nam będzie zimą dbać o sylwetkę. Nie bez znaczenia jest fakt, że makaron zawiera tryptofan, dzięki któremu w mózgu wytwarza się serotonina. Jedząc makaron zimową porą, gwarantujemy sobie również dobry nastrój. ZIMOWE MINESTRONE Z MAKARONEMoliwa Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, podsmażyć na niej boczek aż zacznie się przyrumieniać. Dodać do niego cebulę, czosnek, selera, pora i marchewkę i poddusić na niedużym ogniu przez kilka minut. Do rondla dołożyć pozostałe warzywa – fasolkę szparagową, cukinię i pomidory – zalać całość 1,5 litra wody i gotować aż do miękkości warzyw, dodając wody w razie potrzeby. 10 minut przed końcem gotowania wrzucić makaron i odsączoną fasolkę z puszki. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i ostrą papryką. Danie najlepiej podawać w miseczkach, posypane startym parmezanem, z dodatkiem natki pietruszki i pieczywem. MAKARON Z ZIMOWYMI WARZYWAMI200 g Makaronu Czaniecki Rurka ukośna z błonnikiem owsianym Warzywa umyć, cykorię pokroić na duże kawałki, pora w plasterki. Zagotować wodę na makaron. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć pory, po chwili dodać cykorię, usmażyć na półtwardo, mieszając. Ugotować spaghetti w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Odcedzić. Obłożyć warzywami, posypać grubo zmielonym pieprzem i parmezanem. MAKARON Z SOSEM POMIDOROWO-IMBIROWYM250 g Makaronu Czaniecki Kokardka Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zmiksuj na jednolitą masę obrane pomidory, koncentrat pomidorowy, imbir, czosnek, ocet i oliwę. Dodaj wodę, pieprz i sól. Jeszcze chwilę miksuj. Awokado obierz ze skórki, pokrój na cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny (inaczej ściemnieje). Makaron polej sosem i wymieszaj. Udekoruj plasterkami awokado, połówkami pomidorków koktajlowych. /źródło - / |