Pomysł na wieczór - zimowa przekąska w orientalnym stylu - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 25 grudnia 2017 09:50

Pomysł na wieczór - zimowa przekąska w orientalnym stylu

Nie każdy wie, że przebywanie na mrozie pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. O tej porze roku sporą część wolnego czasu spędzamy jednak w domu, np. oglądając filmy. Częściej niż latem łapie nas także ochota na małe co nieco. Aby zachować szczupłą sylwetkę do wiosny, warto zamiast po słodycze sięgać po zdrowe przekąski własnej roboty, na przykład z orientalną nutą.

W ciemne i mroźne zimowe popołudnia zdecydowanie częściej sięgamy po przekąski między posiłkami. Czym zastąpić wysokokaloryczne słodycze, które szkodzą naszej figurze? Smaczne, syte i dodatkowo zdrowe są wytrwane przysmaki z nutką orientalnych składników, takich jak hummus , czyli pasta bogata w błonnik pokarmowy czy cieciorka, będąca skarbnicą białka. Przekąski z tymi składnikami możemy przygotować już w kilka minut.

Prażona cieciorka z dipem z hummusu

Składniki:
* 1 opakowanie gotowanej cieciorki marki Jasmeen
* 4 łyżki oliwy z oliwek
* ½ łyżeczki bazylii
* 1 łyżka mielonej papryki
* 8 łyżeczek hummusu marki Jasmeen
* szczypta chilli
* sól i pieprz
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy odcedzoną cieciorkę, którą zalewamy dwiema łyżkami oliwy z oliwek i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz chilli. Następnie nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Na blachę pokrytą papierem do pieczenia wsypujemy doprawioną cieciorkę i pieczemy około 25 minut. W tym samym czasie w małej miseczce przygotowujemy dip. Dodajemy hummus, 2 łyżeczki oliwy z oliwek i mieloną paprykę. Całość dokładnie mieszamy, aż do otrzymania kremowej konsystencji. Gotową ciecierzycę wyjmujemy i przekładamy do naczynia, a obok stawiamy dip z hummusu.

Smacznego!

/źródło - /