Z nutką słodyczy, czyli tradycyjne danie z dodatkiem brzoskwiń - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 24 grudnia 2017 10:59

Z nutką słodyczy, czyli tradycyjne dania z dodatkiem brzoskwiń

Jednym z najsmaczniejszych i najsłodszych owoców lata jest brzoskwinia, która w czasach starożytnego Rzymu nazywana była perskim jabłkiem. Znajduje się w niej wiele witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Dodając brzoskwinię do potraw możemy liczyć na ciekawy i wyrazisty smak, któremu nie można się oprzeć. W kuchni warto postawić zarówno na świeże owoce, jak i te w syropie, które możemy mieć w spiżarni przez cały rok.

Przygotowując tradycyjne dania warto pokusić się o wzbogacenie ich smaku odrobiną słodyczy, poprzez dodanie do nich owoców, takich jak na przykład brzoskwinie. Ich regularne spożywanie oczyści organizm z toksyn, a zawarty w nich beta-karoten wpłynie korzystnie na wygląd skóry. To owoc, który świetnie sprawdzi się jako dodatek nie tylko do deserów i sałatek, ale także do wytrawnych dań, takich jak na przykład pieczona kaczka.

Pieczona kaczka z brzoskwiniami

Składniki:
* 1 puszka brzoskwiń marki Sandra
* 4 piersi z kaczki
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* 4 łyżki sosu sojowego
* 1 łyżka miodu
* ½ szklanki czerwonego wina
* szczypta papryczki chilli
* posiekana natka pietruszki
* 1 łyżeczka majeranku
* sól i pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kaczki dokładnie myjemy, doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Patelnię rozgrzewamy, smarujemy olejem rzepakowym i grillujemy na niej kaczkę z każdej strony przez około 7 minut. Podsmażone piersi przekładamy do szklanego naczynia żaroodpornego. Brzoskwinie odcedzamy, kroimy na ćwiartki, posypujemy solą oraz pieprzem i wkładamy do naczynia z kaczką. Następnie w małym naczyniu mieszamy czerwone wino z miodem, sosem sojowym i papryczką chilli. Powstałym sosem polewamy piersi z kaczki oraz brzoskwinie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wstawiamy do niego nasze danie w żaroodpornym naczyniu i pieczemy pod przykryciem przez około 30 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Chrupiącą kaczkę wykładamy na talerz, kroimy w plastry, a obok niej układamy pieczone brzoskwinie. Całość polewamy gorącym sosem z naczynia i posypujemy posiekaną pietruszką.
Smacznego!

/źródlo - /