Wekowanie bez tajemnic |
Wpisany przez S.Z. |
poniedziałek, 13 listopada 2017 14:30 |
Wekowanie bez tajemnic - bądź kulinarnie mocnyListopad to ostatni czas, by zakasać rękawy i przygotować domowej roboty przetwory. Jabłka, buraki, dynie i grzyby tylko czekają na to, by je marynować, kisić i pasteryzować. Przygotowanie sezonowych słoików jest niezwykle proste i wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu, ani wyjątkowych umiejętności kulinarnych - podpowiada Aleksandra Damentko, dietetyk i koordynator programu „Kulinarnie mocni”.Wiem, co jem!Dzięki samodzielnie przygotowanym wekom zaoszczędzimy pieniądze i będziemy mieli dostęp do żywności niekonserwowanej chemicznie. Na sklepowych półkach wiele jest przetworzonej żywności, zawierającej sztuczne aromaty i konserwanty, dlatego często zaopatrujemy się u lokalnych dostawców, szukając domowych wyrobów. Chętnie sięgamy też po babcine receptury i przygotowujemy przetwory domowej roboty. Są nie tylko tańsze od tych, które znajdziemy w sklepach, ale i zdrowsze. Wekowanie przetworów jest niezwykle proste. Do ich przygotowania wystarczą sezonowe warzywa i owoce, garść aromatycznych ziół i przypraw oraz odrobina czasu, by nabrały właściwego dla nich smaku. Smaki ze spiżarniPrzetwory to najlepszy sposób na zachowanie smaku i aromatu świeżych owoców. Przygotowując je samodzielnie, jesteśmy pewni ich składu, ponieważ sami decydujemy, co znajdzie się w słoiku. - Pomimo braku sztucznych konserwantów, zawartość weków będzie nadawać się do bezpiecznego spożycia nawet po kilku latach. Większość zamykanych w słoikach warzyw będzie smakować najlepiej, jeśli spożyjemy je w ciągu roku lub dwóch. Dużym plusem domowych wyrobów jest to, że nie ograniczają nas pomysły producenta. Możemy eksperymentować ze smakiem dodając do słoika aromatycznych ziół, przypraw lub dodatków takich jak liście z czarnej porzeczki czy wiśni. Dodatek chili będzie cieszyć wielbicieli ostrych smaków, żurawina czy śliwka nada przetworom słodki posmak. Co więcej - robienie domowych przetworów to świetna zabawa dla całej rodziny, satysfakcja i oszczędność. Nie trzeba mieć wyjątkowych umiejętności kulinarnych – sezonowe pyszności wyczarujemy z najprostszych składników, garści aromatycznych ziół i przypraw oraz odrobiny kreatywności. Grillowane bakłażany z cukiniąSkładniki Pikantne ogórkiSkładniki Sposób przygotowania O programie „Kulinarnie Mocni”To społeczna inicjatywa Banków Żywności i firmy McCormick Polska skierowana do edukatorów Banków Żywności, którzy prowadzą zajęcia kulinarne dla osób korzystających z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa oraz wszystkich uczestników warsztatów lokalnych. Celem akcji jest wsparcie polskich rodzin w zakresie smacznego, prostego i efektywnego gotowania oraz aktywacja lokalnych społeczności. Organizatorzy akcji pokazują, jak, niezależnie od wysokości domowego budżetu, stworzyć smaczne i zdrowe dania przy użyciu odpowiednio dobranych przypraw oraz ziół. Akcja wpisuje się również w trend niemarnowania żywności i ideę włączania społecznego. Dzięki wiedzy zdobytej na warsztatach osoby korzystające z Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej mogą cieszyć się pysznymi i pełnowartościowymi posiłkami nie nadwyrężając domowego budżetu. Wystarczy szczypta kreatywności i zaangażowania. /źródło - / |