Kuchnia na lato - chrupiący deser, to jest to! Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
środa, 06 września 2017 09:34

Kuchnia na lato – chrupiący deser, to jest to!

Jak wykorzystać sezonowe owoce, żeby nie znudziły się po kilku dniach? BA! zna na to sposób i prosty przepis, jak zaskoczyć wszystkich oryginalnym chrupiącym deserem, idealnym na lato.

 

Piękna pogoda za oknem pozytywnie wpływa na samopoczucie. Dużo czasu spędzamy na łonie natury, a co za tym idzie więcej się uśmiechamy. Co dzieje się z naszym menu, kiedy słupki rtęci rozgrzewają się do czerwoności? Przede wszystkim trzeba postawić na lekkie, orzeźwiające i proste w przygotowaniu potrawy, które dodadzą pozytywnej energii. W okresie letnim warto wykorzystywać w kuchni owoce, które są wtedy łatwo dostępne, pyszne i niedrogie.

Leśne smaki w chrupiącym kubeczku

Lepiej niż prosto z krzaczka owoce leśne smakują tylko w towarzystwie serka mascarpone i musli. By jak najlepiej wykorzystać zdrowotny potencjał tych leśnych darów, warto przygotować z nich szybką, ale odżywczą przekąskę. Chrupiące musli BA! 5 owoców leśnych sprawi, że w zwykłej szklance stworzymy niepowtarzalną kompozycję smakową, wykorzystując maliny, żurawiny, jeżyny, jagody i porzeczki.
Składniki:
• 1 opakowanie (ok. 250 g) serka mascarpone
• 125 ml śmietanki 30%
• 4 łyżki cukru
• 2 łyżki miodu
• 0,5 kg owoców leśnych
• 1 szklanka chrupiących musli BA! 5 owoców leśnych
Do rondelka wsypujemy wybrane owoce leśne. Do tego deseru znakomicie pasuje malina lub jagoda. Dodajemy cukier oraz miód i smażymy na małym ogniu. Z owoców powstanie płynna konfitura, którą pozostawiamy do wystudzenia. Następnie do zimnego serka mascarpone i śmietanki 30% wsypujemy dwie łyżki cukru i ubijamy na sztywną pianę. Jeśli chcemy uzyskać owocowy krem, to część ubitej masy możemy wymieszać z połową zblendowanej owocowej konfitury. W szklance tworzymy warstwy: na dno wsypujemy garść chrupiących musli, zalewamy je owocową konfiturą, a następnie serkiem połączonym ze śmietaną (lub kolorowym kremem), tę czynność powtarzamy dwa razy. Na wierzchu deseru umieszczamy świeże owoce w całości. Przepis łatwy, prosty i przyjemny: bez pieczenia, a może być również bez miksowania. Jeśli nie chcemy używać blendera możemy serek mascarpone i śmietankę zastąpić jogurtem naturalnym, a owocową konfiturę całymi owocami.

/źródło - /

Poprawiony: środa, 06 września 2017 09:50