Cucina italiana: Najpopularniejsze specjały kuchni włoskiej |
Wpisany przez S.Z. |
piątek, 01 września 2017 22:02 |
Cucina italiana: Najpopularniejsze specjały kuchni włoskiejNazwa „kuchnia włoska” na przestrzeni lat straciła nieco ze swego prestiżu. Wszystko za sprawą europejskich lokali, których menu bliższe jest przydrożnej restauracji z fast foodami, niż karcie dań w wykwintnej i klimatycznej ristorante. Czy włoska kuchnia to rzeczywiście tylko pizza, pesto i spaghetti? Wybierając się w kulinarną podróż po krainie słynącej z aromatycznych i prostych dań dowiemy się, że nasze dotychczasowe pojęcie o cucina italiana to zaledwie wierzchołek góry lodowej nieodkrytych dotychczas kompozycji smakowych.
Włochy dzielą się na 20 regionów, stanowiących zarazem jednostki administracyjne. Kuchnia każdego z nich różni się od siebie nie tylko ze względu na odmienne tradycje i receptury. U podłoża dużych rozbieżności we włoskich smakach znajduje się także bogata flora i fauna Półwyspu Apenińskiego, który liczy sobie ponad 1000 km długości i obfituje zarówno w klimat podzwrotnikowy, umiarkowany, jak i górski. Dlatego też dokładniej zgłębiając tajniki włoskiej kuchni można odkryć, że to wcale nie tylko i wyłącznie prostota leży u jej podstaw, a zamiłowanie do czystych, regionalnych produktów, które jedynie w swojej ojczyźnie mogą uzyskać najpełniejszy smak i aromat. Wyspiarskie specjałyNajwiększą wyspą, nie tylko Włoch, ale i całego Morza Śródziemnego, jest Sycylia. Zarówno położenie geograficzne, jak i dzieje historyczne sprawiły, że kuchnia sycylijska przeniknięta jest smakami greckimi, hiszpańskimi, francuskimi, a nawet arabskimi. W menu Sycylii znaleźć można ogrom owoców morza, a także makarony, najczęściej podawane w towarzystwie sosów na bazie bakłażana i pomidorów. Ponadto na szczególną uwagę zasługują przepyszne lokalne słodkości. Znajduje się wśród nich wypiekane z ciasta cannoli, nadziewane ricottą i owocami kandyzowanymi, mrożona granita, kawowa lub owocowa, a także prawdziwe gelato, idealnie chłodzące w najbardziej upalne dni. Włoska klasykaRegionem, który z miejsca kojarzy się z Włochami, jest Toskania. To właśnie jej znakiem rozpoznawczym są proste, lecz bardzo kreatywne kompozycje smakowe. Odwiedzając malownicze zachodnie wybrzeże obowiązkowo należy skosztować zupy chlebowej (ribollita), z dodatkiem kapusty, fasoli, oliwy i... czerstwego chleba. Innym zaskakująco prostym duetem jest pinzimonio, czyli nic innego, jak talerz warzyw z chlebem, urozmaicony czosnkiem i oliwą. Do toskańskich wypieków należy również drożdżowa foccacia, coraz częściej pojawiająca się i w Polsce, w formie dodatku do zup i sałatek. Wyżyny smakuNieco inne smaki do zaoferowania mają włoskie góry. W sąsiadującym z Austrią Trydencie wyraźnie zasmakować można wpływów kuchni germańskiej, obfitującej w dania z ziemniaków, kluski, gnocchi i potrawy mięsne. Bardzo nietypowym dla włoskiej kuchni dodatkiem jest także kiszona kapusta, która również obecna jest w trydenckiej kuchni, a także chleb, doprawiany nasionami kminku, czy kozieradki. Także przygotowana z kaszki kukurydzianej polenta ma swoje źródła w górzystych terenach północnych Włoch. Graniczący tak z Francją, jak i Szwajcarią Piemont to z kolei smakowa fuzja kuchni włoskiej i francuskiej, przez co zadowoli podniebienia bardzo wyrafinowanych smakoszy. Menu zdominowane mięsnymi specjałami kusi przede wszystkim wyrazistością aromatów, wśród których odnaleźć można czosnek, kapary, pietruszkę czy anchois. Piemont to także kraina słynąca z przygotowanego na bazie ryżu risotto, niejednokrotnie serwowanego w wykwintnym towarzystwie trufli, które nie występują nigdzie indziej na terenie Włoch.
Gnocchi z pieczarkami i serem żółtymSkładniki: Wykonanie: Więcej przepisów na pyszne i proste w przygotowaniu specjały znaleźć można na http://www.msm-monki.pl. /źródło - / |
Poprawiony: piątek, 01 września 2017 22:22 |