Wytrawne naleśnikowe wariacje – w sam raz na śniadanie, obiad oraz kolację
Naleśniki to pomysł na szybki i prosty w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się o każdej porze dnia. Warto spróbować tych w wersji wytrwanej z dodatkiem orientalnych składników, takich jak hummus czy cieciorka. Dzięki nim na długo pozostaniemy syci i dostarczymy naszemu organizmowi wartościowych składników, takich jak białko czy błonnik pokarmowy.
Daniem, które od lat pojawia się na naszych stołach i ma swoich miłośników zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych, są naleśniki. To uniwersalna potrawa, którą przygotujemy już w kilka minut. Idealnie sprawdzi się na śniadanie, obiad, jak i kolację. Wystarczy rozrobić, a następnie upiec ciasto i dodać ulubione składniki, np. dodatki prosto z kuchni Bliskiego Wschodu. Dzięki nim będzie nie tylko smacznie i zdrowo, ale i wyjątkowo.
Grillowane naleśniki ze szpinakiem i hummusem
Składniki: * ½ hummusu marki Jasmeen * 1 1/3 szklanki mąki pszennej * 2/3 szklanki mąki żytniej * ½ szklanki mleka * ½ szklanki wody * ½ łyżeczki suszonej papryki * 3 garści świeżego szpinaku * szczypta cukru * 1 jajko * 1 łyżka oleju * 1 cebula * sól pieprz Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, cukier, jajko, mleko, wodę, szczyptę soli oraz pieprzu. Z powstałego ciasta smażymy na rozgrzanej patelni naleśniki, które następnie smarujemy warstwą hummusu, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy szczyptą suszonej papryki. Kolejno na rozgrzanej patelni szklimy drobno pokrojoną cebulę i podsmażamy świeży szpinak (przez około 6 minut). Farsz nakładamy na naleśniki, które zwijamy w rulon.
Naleśniki z ciecierzycą i warzywami na ostro
Składniki: * 1 puszka cieciorki marki Jasmeen * 1 łyżeczka pasty harissa marki Jasmeen * 300 ml mleka ryżowego * 400 g sosu włoskiego puttanesca * 150 g mąki ryżowej * 150 g mąki orkiszowej * 3 jajka * 3 łyżeczki kurkumy * 2 cebule * 2 ząbki czosnku * 1 por * ¾ czerwonej papryczki chilli * ½ łyżeczki soli morskiej * olej Przygotowanie: Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy posiekaną cebulę, pora oraz papryczkę chilli i całość podsmażamy przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy 2 łyżeczki kurkumy, przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę harrisa, sos puttanessca, sól i smażymy, aż całość zgęstnieje. Następnie przygotowujemy ciasto na naleśniki, dodając do miski mleko ryżowe, dwa rodzaje mąki, jajka i kurkumę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy ¼ odcedzonej i zblendowanej cieciorki i zalewamy ¼ gotowego ciasta - smażymy z obu stron. Gotowy naleśnik przekładamy na talerz i polewamy przygotowanym sosem z warzywami. W ten sam, sposób przygotowujemy kolejne naleśniki. Smacznego!
/źródło - / |