Wytrawne naleśnikowe wariacje - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 12 sierpnia 2017 12:06

Wytrawne naleśnikowe wariacje – w sam raz na śniadanie, obiad oraz kolację

Naleśniki to pomysł na szybki i prosty w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się o każdej porze dnia. Warto spróbować tych w wersji wytrwanej z dodatkiem orientalnych składników, takich jak hummus czy cieciorka. Dzięki nim na długo pozostaniemy syci i dostarczymy naszemu organizmowi wartościowych składników, takich jak białko czy błonnik pokarmowy.

Daniem, które od lat pojawia się na naszych stołach i ma swoich miłośników zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych, są naleśniki. To uniwersalna potrawa, którą przygotujemy już w kilka minut. Idealnie sprawdzi się na śniadanie, obiad, jak i kolację. Wystarczy rozrobić, a następnie upiec ciasto i dodać ulubione składniki, np. dodatki prosto z kuchni Bliskiego Wschodu. Dzięki nim będzie nie tylko smacznie i zdrowo, ale i wyjątkowo.

Grillowane naleśniki ze szpinakiem i hummusem

Składniki:
* ½ hummusu marki Jasmeen
* 1 1/3 szklanki mąki pszennej
* 2/3 szklanki mąki żytniej
* ½ szklanki mleka
* ½ szklanki wody
* ½ łyżeczki suszonej papryki
* 3 garści świeżego szpinaku
* szczypta cukru
* 1 jajko
* 1 łyżka oleju
* 1 cebula
* sól pieprz
Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę, cukier, jajko, mleko, wodę, szczyptę soli oraz pieprzu. Z powstałego ciasta smażymy na rozgrzanej patelni naleśniki, które następnie smarujemy warstwą hummusu, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy szczyptą suszonej papryki. Kolejno na rozgrzanej patelni szklimy drobno pokrojoną cebulę i podsmażamy świeży szpinak (przez około 6 minut). Farsz nakładamy na naleśniki, które zwijamy w rulon.

Naleśniki z ciecierzycą i warzywami na ostro

Składniki:
* 1 puszka cieciorki marki Jasmeen
* 1 łyżeczka pasty harissa marki Jasmeen
* 300 ml mleka ryżowego
* 400 g sosu włoskiego puttanesca
* 150 g mąki ryżowej
* 150 g mąki orkiszowej
* 3 jajka
* 3 łyżeczki kurkumy
* 2 cebule
* 2 ząbki czosnku
* 1 por
* ¾ czerwonej papryczki chilli
* ½ łyżeczki soli morskiej
* olej
Przygotowanie:
Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy posiekaną cebulę, pora oraz papryczkę chilli i całość podsmażamy przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy 2 łyżeczki kurkumy, przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę harrisa, sos puttanessca, sól i smażymy, aż całość zgęstnieje. Następnie przygotowujemy ciasto na naleśniki, dodając do miski mleko ryżowe, dwa rodzaje mąki, jajka i kurkumę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy ¼ odcedzonej i zblendowanej cieciorki i zalewamy ¼ gotowego ciasta - smażymy z obu stron. Gotowy naleśnik przekładamy na talerz i polewamy przygotowanym sosem z warzywami. W ten sam, sposób przygotowujemy kolejne naleśniki.
Smacznego!

/źródło - /