Botwinka i makaron - idealny duet na lato - przepisy |
Wpisany przez S.Z. |
sobota, 15 lipca 2017 07:46 |
BOTWINKA I MAKARON – IDEALNY DUET NA LATOBotwinka to jedno z warzyw, na które czekamy cały rok. Lubimy ją za pyszny smak oraz intensywny kolor, którym urozmaica wiosenno-letnie menu. Zwykle podawana jest w postaci zupy o takiej samej nazwie. Jednak z botwinki może powstać o wiele więcej smacznych potraw. Połączona z wysokiej jakości złocistym makaronem stworzy na naszym stole idealny letni duet, pełen energii i wartościowych składników odżywczych.
Botwina, to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Oprócz pysznego smaku, dostarcza wielu witamin i minerałów. Można ją przyrządzać na różne sposoby – gotować, piec, podsmażać, a nawet jeść na surowo, dzięki czemu jest doskonała np. do sałatek, chłodników czy tart. Połączona z odpowiednimi, wysokiej jakości produktami stworzy naprawdę pożywny posiłek. Makaron z botwinką – inspirujący duetZ makaronów i botwinki może powstać dużo prostych lub bardziej wykwintnych potraw, przygotowywanych na wiele sposobów – sałatki, zupy, zapiekanki. Chcąc uzyskać pełnowartościowy, bogaty w witaminy i będący źródłem energii posiłek zadbajmy, by połączyć botwinkę z dobrymi makaronami, np. marki Lubella. Powstają one tylko z wysokiej jakości pszenicy, której specjalny proces mielenia i suszenia powoduje, że są twarde, a jednocześnie doskonale sprężyste. Po ugotowaniu nie sklejają się i zachowują swój piękny, złocisty kolor oraz pyszny smak. Nie ma więc wątpliwości, że razem z botwinką stworzą na naszych talerzach idealną kompozycję. Inspirujących pomysłów na ten pyszny duet dostarczą także nowe produkty marki Lubella – makarony MINI. Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny Lubelli przygotował dwa ciekawe dania z botwinką: sałatkę z uroczymi Mini Kokardkami, kozim serem, boczkiem i orzechami włoskimi, która urozmaici niejedno letnie przyjęcie oraz chłodnik z wesołymi Mini Kółkami, będący doskonałą propozycją na szybki, a jednocześnie pożywny posiłek dla całej rodziny. Mini Kokardki z botwiną, kozim serem, boczkiem i orzechami włoskimi
Czas przygotowania: 30 minut DO DZIEŁA! 3. To już prawie meta! Szybki chłodnik z Mini Kółkami, botwinką i ogórkiemPOTRZEBUJESZ: Czas przygotowania: 30 minut DO DZIEŁA! 3. To już prawie meta! KUCHENNE TRIKIMichał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella radzi także, jak sprawić, by orzechy były jeszcze smaczniejsze oraz w jaki sposób racjonalnie zarządzić składnikami, by nie zmarnować ani odrobiny pysznej botwinki. – Aby orzechy były wyjątkowo błyszczące, bardziej chrupiące i trochę słodsze, wrzuć je na 30 sekund do wrzątku. Następnie odsącz i obtocz w cukrze pudrze. Na koniec przesmaż na gorącym oleju na patelni lub – jeśli masz możliwość – we frytkownicy, przez ok. 1-2 minuty, aż uzyskają piękny, złocisty kolor – podpowiada ekspert Lubelli. /źródło - / |