Pierś jędrna i krzepka jak kalarepka - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
środa, 12 lipca 2017 09:15

Pierś jędrna i krzepka jak kalarepka

Serwując potrawy na rodzinny stół chcemy, aby były one w pełni naturalne, odżywcze i oczywiście smaczne. Doskonałym pomysłem na wspólny posiłek będzie więc połączenie zdrowych, sezonowych warzyw z delikatnym mięsem drobiowym. Kalarepa nadziewana piersią Kurczaka Zagrodowego oraz serem feta to propozycja, która łączy w sobie wszystko co najlepsze.

 

Pierś z Kurczaka Zagrodowego to najwyższej jakości delikatne mięso. Swoje walory smakowe i odżywcze zawdzięcza komfortowym warunkom w jakich żyją Kurczaki Zagrodowe. Przede wszystkim mają stały dostęp do zagrody i mogą po niej do woli spacerować. Dzięki temu są lepiej umięśnione i mniej otłuszczone, niż standardowe kurczaki. Poza tym żywione są wyłącznie naturalną paszą, która nie zawiera GMO. To wszystko sprawia, że piersi Zagrodowego są idealnym mięsem dla osób, które dbają o zdrowe odżywianie i bez obawy można podawać je nawet najmłodszym dzieciom. Doskonałym dopełnieniem lekkich, a jednocześnie sycących potraw z piersi kurczaka jest okrągła i chrupiąca kalarepa. Sezon na to słodkawe, pełne witamin warzywo trwa przez całe lato. Kiedy dołożymy do tego jeszcze fetę i trochę ziół, powstanie wyjątkowo apetyczne danie, które wprawi w zachwyt niejedno podniebienie.

Kalarepki nadziewane


Składniki:
• 4 kalarepy
• 1 pierś Kurczaka Zagrodowego
• 100 g sera feta + do dekoracji
• 1 mała cebula
• 2 łyżki soku z cytryny
• 5-6 listków bazylii + do dekoracji
• oliwa
• sól i pieprz

Przygotowanie:
Kalarepki obrać, wydrążyć, zachować miąższ z jednej kalarepki (pozostały można wykorzystać do zupy lub surówki). Pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie z posiekaną cebulą. Pierś drobno posiekać, wymieszać z pokruszonym serem feta, łyżką soku z cytryny, podsmażoną kalarepką z cebulą i doprawić solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Wydrążone kalarepki skropić pozostałą łyżką soku i oliwą, środki napełnić farszem, piec ok. 1 h w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Podawać posypane pokruszoną fetą i listkami bazylii.

***
Piersi z Kurczaka Zagrodowego to produkt klasy premium najwyższej jakości. Na walory smakowe i odżywcze mięsa wpływa długość i sposób chowu kurczaka. Zagrodowy chowany jest w naturalnych warunkach, w małych, rodzinnych gospodarstwach z dala od dużych miast. Jego chów trwa o połowę dłuższej niż zwykłych kurcząt. Przez cały ten czas żywiony jest wyłącznie wysokowartościową, naturalną karmą roślinną bez GMO. Są to głównie zboża i słonecznik, zapewniające wszystkie witaminy i mikroelementy potrzebne do prawidłowego rozwoju. Podczas chowu nie podaje mu się żadnych antybiotyków. Wyjątkowy sposób chowu Kurczaka Zagrodowego ma ogromny wpływ na smak mięsa, które doceniane jest przez miłośników gotowania. Jest delikatniejsze i ma bardziej spójną, kruchą strukturę, a po upieczeniu jest wyjątkowo smaczne i mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka.

/źródło - /

Poprawiony: środa, 12 lipca 2017 09:27