Wpisany przez S.Z.
|
środa, 21 czerwca 2017 11:45 |
KANAPKI Z HUMMUSEM Z BOBU – IDEALNA PRZEKĄSKA NA LATO!
Na straganach pojawił się już bób. Podajemy jeden ze sposobów na jego przyrządzenie
Składniki: • bób świeży – 500 g • pasta tahini – 4-5 łyżek • czosnek – 2 ząbki • sok z cytryny – 3-4 łyżki • przegotowana, zimna woda – 1 łyżka • mięta – kilka listków • sól i pieprz – do smaku • ostra papryka w proszku - szczypta • czarny sezam – do dekoracji • Chleb tostowy pełnoziarnisty (np. Dan Cake) – 6 kromek
Przygotowanie: Bób płuczemy i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez ok. 5 minut aż będzie miękki. Bób odcedzamy, lekko schładzamy, obieramy z łupinek i przekładamy do blendera. Dodajemy pastę tahini, obrany czosnek, listki mięty, sok z cytryny, wodę. Blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Dekorujemy ziarenkami czarnego sezamu. Podajemy z kromkami Chleba tostowego pełnoziarnistego Dan Cake (kromki chleba możemy podpiec wcześniej w tosterze lub piekarniku).
/źródło - / |
Poprawiony: środa, 21 czerwca 2017 11:53 |