Ziemniak w roli głównej
Ziemniak jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Można go przygotowywać na różne sposoby – smażony, gotowany, pieczony - ogranicza nas tylko wyobraźnia. Nie są to jednak jedyne powody, dla których Polacy tak go uwielbiają. Ziemniaki mają dużo witaminy C (więcej niż np. jabłka) oraz są małokaloryczne. Eksperci marki Kühne przygotowali kilka przepisów, które pozwolą przyrządzić to warzywo w niestandardowy sposób.

Ziemniaki najczęściej jemy gotowane lub, w okresie letnim, grillowane. Jednak jak się okazuje, odpowiednio dobierając dodatki można przygotować je na zupełnie nowy, niespotykany sposób oraz znacznie wzbogacić ich smak. Poniżej 3 przepisy, które od dzisiaj z pewnością będą często gościć na naszych stołach.
Ziemniaczana sałatka
Będzie doskonałym dodatkiem do mięsnych dań z grilla. Dzięki połączeniu owoców i warzyw nie tylko pysznie smakuje, ale również dostarcza organizmowi wiele witamin i minerałów. Składniki: • ½ kg młodych ziemniaków • 150 g jabłek • 1 cytryna • 1 czerwona cebula • Dressing jogurtowy marki Kühne • Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki umyj i gotuj w mundurkach do miękkości. Odcedź, obierz i pozostaw do ostygnięcia. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Skrop cytryną. Cebulę pokrój w piórka. Kiedy ziemniaki ostygną, pokrój je w drobną kostkę i połącz z jabłkami i cebulą. Całość polej dressingiem jogurtowym i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Pieczone ziemniaki
W sezonie grillowym obok mięsa, na naszych stołach najczęściej pojawią się ziemniaki z grilla. Jednak zamiast spożywania ich w tradycyjny sposób z solą, warto przygotować specjalny dip, który doskonale wzbogaci ich smak. Składniki: • ½ kg ziemniaków • 300 g kremowego serka • Szczypiorek, bazylia • Dressing jogurtowy marki Kühne • Sól Przygotowanie: Podgotuj ziemniaki przez ok. 20 minut w osolonej wodzie. Następnie zawiń każdego ziemniaka oddzielnie folią aluminiową i połóż w grillowym żarze na ok. 30 minut. Serek wymieszaj z 5 łyżkami dressingu jogurtowego, dodaj posiekany szczypiorek i bazylię. Kiedy ziemniaki będą gotowe podawaj je z przygotowanym dipem.
Wegańska sałatka do dań z grilla
Na grillu można również przygotować pyszne warzywa, które połączone z odpowiednim sosem stworzą wyśmienite danie, idealne dla wegan i wegetarian. Składniki: • 300 g młodych ziemniaków • Kilka rzodkiewek • Zielona fasolka • Oliwa z oliwek • Dressing włoski marki Kühne • Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki umyj i zawiń w folię aluminiową. Umieść w dobrze rozgrzanym grillu i piecz do momentu, kiedy będą miękkie. Fasolkę umyj, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem i również grilluj do miękkości. Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki. Kiedy warzywa będą już miękkie połącz wszystko razem i dopraw dressingiem włoskim. Smacznego! Więcej informacji na temat marki Kühne, znaleźć można na stronie www.kuhne.pl
/źródło - / |