Klasy energetyczne - o co w nich chodzi?
Wpisany przez S.Z.   
środa, 14 czerwca 2017 12:06

Klasy energetyczne – o co w nich chodzi?

Kiedy stajemy przed wyborem odpowiedniej lodówki, najczęściej zwracamy uwagę na wymiary oraz jej wygląd. Warto jednak bliżej przyjrzeć się etykietom energetycznym, które znajdują się na każdym sprzęcie AGD. Jeśli nauczymy się je czytać, okaże się, że są bardzo przydatne, ponieważ zawierają istotne informacje o klasie energetycznej i parametrach sprzętu. Dzięki temu z łatwością dokonamy trafnego zakupu urządzenia, którym będziemy cieszyć się przez lata, oszczędzając przy tym na rachunkach za prąd. Eksperci firmy Whirlpool postanowili wyjaśnić, w jaki sposób czytać etykiety, by już nigdy nie były trudnym do rozszyfrowania technicznym opisem.


Czego możemy dowiedzieć się z etykiety energetycznej?

Wszystkie etykiety występujące w tej samej kategorii urządzeń wyglądają tak samo. Dzięki temu konsumenci mogą łatwiej porównać parametry sprzętu – przede wszystkim pojemność użytkową oraz zużycie energii elektrycznej i wody. Znajdziemy na nich najważniejsze dane i cechy urządzenia, informacje o marce oraz modelu produktu, a także intuicyjne strzałki będące prostym objaśnieniem efektywności energetycznej. Etykiety mówią nam również o poziomie emitowanego hałasu, a także wydajności i użyteczności pozostałych funkcji. Dzięki kolorowym strzałkom, każdy z klientów pozna realną efektywność energetyczną sprzętu, a więc ilość zaoszczędzonego prądu. Ale jak prawidłowo czytać etykiety? To proste – odcień głębokiej zieleni świadczy o produkcie o najwyższej energooszczędności, zaś kolor czerwony oznacza sprzęt o najniższej klasie energetycznej. Kupując lodówkę, warto również zwrócić uwagę na wskaźnik EEI, który podpowiada konsumentowi
o efektywności zużycia prądu. Składają się na niego następujące czynniki:
• roczne zużycie energii,
• pojemność sprzętu,
• najniższa temperatura komór,
• dostępne opcje chłodzenia – jak np. NoFrost znana z lodówek marki Whirlpool, która pozwala na utrzymanie optymalnych warunków przechowywania produktów.
Dzięki takiemu oznakowaniu konsument będzie w stanie określić zużycie energii elektrycznej przez dany sprzęt, a także porównać je z innym modelem występującym w podobnej cenie.

Jak oznakowane są poszczególne klasy energetyczne?

Klasy energetyczne są przyporządkowane literom – od A (urządzenie zużywające najmniej prądu) do G (urządzenie zużywające najwięcej prądu). Warto jednak zaznaczyć, że od końca 2010 roku wprowadzono również takie oznakowanie jak A+, A++ oraz A+++, które symbolizują sprzęt jeszcze bardziej zaawansowany technologicznie, pojemniejszy i zużywający energię w bardziej efektywny sposób. Przykładowo, bezszronowa lodówka marki Whirlpool, model BSNF 8783 OX, została przyporządkowana klasie energetycznej A+++, ponieważ posiada wiele dodatkowych funkcji, jak zamrażarka z systemem No Frost, czy Fresh Control oraz zapewnia bardzo niskie zużycie energii elektrycznej – na poziomie 169 kWh rocznie. A więc im wyższa klasa energetyczna produktu, tym mniejsze koszty związane z jej eksploatacją, a tym samym dbałość o środowisko naturalne dzięki niższemu zużyciu energii.

Lodówka Whirlpool Supreme Dual NoFrost

Najwyższej jakości lodówka Whirlpool Supreme Dual NoFrost została stworzona w odpowiedzi na potrzeby konsumentów, aby ułatwić im życie i pozwolić na efektywne i ekonomiczne przechowywanie żywności. A to wszystko za pomocą zastosowanych technologii:

• Supreme Dual NoFrost
Sekret tej innowacyjnej technologii Whirlpool tkwi w dwóch niezależnych systemach NoFrost – jednym w chłodziarce i jednym w zamrażarce, dzięki czemu korzystamy z zalet technologii Total NoFrost bez wysuszania żywności. To gwarancja optymalnych warunków do przechowywania świeżego i mrożonego jedzenia.

• 6. Zmysł Fresh Control
Ten system nieustająco monitoruje temperaturę i wilgotność panującą w lodówce, a także przywraca prawidłowe parametry temperatury szybciej niż w tradycyjnej lodówce.

• Technologia Freeze Control
Dzięki niej zamrożone jedzenie nie traci wilgotności ani smaku. Znacznie obniżając wahania temperatury w zamrażarce podczas procesu automatycznego usuwania szronu zapobiega powstawaniu odparzeń mrozowych, chroniąc jedzenie przed utratą jakości i koloru.

• Komora Activ0°
Jest to komora, w której panują idealne warunki do przechowywania świeżego mięsa i ryb. Temperatura w Activ0° wynosi około 0°C, co oznacza, że jedzenie dłużej pozostanie świeże i zachowa swój wygląd oraz wartości odżywcze. System chłodzenia w komorze Activ0° może zostać wyłączony, a sama komora może być używana do standardowego przechowywania żywności.

/źródło - /