Karnawał na okrągło – czyli Zakręcona pizza
Zakręcona pizza (1 pizza, o średnicy ok. 27 cm)
Składniki 250 g mąki pszennej + do podsypania 150 ml mleka ciepłego (nie gorącego) 7 g drożdży suszonych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka Oliwy z oliwek Extra Vergine marki Olitalia + 1 do posmarowania ciasta + 1 do posmarowania blaszki
Dodatki 80 g oliwek Manzanilla marki Serpis 100 g sera żółtego wędzonego 50 g parmezanu 250 ml Passaty Vellutata marki Valfrutta bazylia 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek Extra Vergine marki Olitalia
Wykonanie:
1. Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier, oliwę oraz mleko. Ważne jest, aby mleko było tylko lekko ciepłe. 2. Całość wymieszaj i wyrób na elastyczne ciasto. 3. Utwórz kulę z ciasta, posmaruj je oliwą, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości. 3. Przygotuj sos. Oliwę rozgrzej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklij, dodaj passatę i duś kilka minut do zagęszczenia się sosu. Na koniec dodaj pokrojoną bazylię, wymieszaj i zestaw z ognia. 4. Oliwki pokrój w plasterki. 5. Sery zetrzyj. 6. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj, w razie potrzeby delikatnie podsyp mąką. Z uzyskanych krążków wytnij przy pomocy dużego talerza dwa okręgi. 7. Foremkę wysmaruj oliwą, ułóż 1 z okręgów, posmaruj sosem, posyp oliwkami i serem. Przykryj drugim blatem, lekko uciśnij. 8. Na środek ciasta ułóż małą kokilkę, natnij ciasto na 4 części, i te na kolejne. Skręcaj kolejne części tworząc spiralne kawałki. 9. Nagrzej piekarnik do 220°C, piecz pizzę na środkowej półce przez ok. 15 minut do zarumienienia się ciasta. 10. Podawaj pizzę z sosem, posypaną świeżą bazylią.
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska
/źródło - / |