Męskie grillowanie - burger z rusztu - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 27 maja 2017 08:21

Męskie grillowanie – burger z rusztu

Nic nie nadaje takiego aromatu i smaku mięsom, jak przyrządzenie ich na ruszcie. Jednak nie zawsze jest to proste zadanie. Właściwe doprawienie, a następnie wypieczenie wołowiny to prawdziwa sztuka. Aby ułatwić to zadanie, eksperci marki Kühne przygotowali 3 przepisy, które doskonale nadadzą się na męskie spotkania przy grillu.

Burger z piekła rodem
Miłośnikom ognistych przypraw polecamy połączenie chili ze smakiem brazylijskiego pieprzu, pomidorów, papryki i cebuli. Wystarczy dobrze dobrany sos, aby stworzyć wyrazistą i bardzo ostrą potrawę.
Składniki:
• 200 g mielonej wołowiny
• Bułka do burgera
• Sos Aji Panca Chilli marki Kühne
• Papryka Chilli marki Kühne
• Pomidor
• Cebula
• Ser
• Sałata lodowa
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wołowinę mieszamy z solą i pieprzem. Formujemy płaskie kotlety i grillujemy po kilka minut z każdej strony do momentu otrzymania pożądanego poziomu wysmażenia. Bułkę przekrawamy na pół i grillujemy przez kilkanaście sekund. Warzywa myjemy i kroimy. Na pieczywo kładziemy liść sałaty, robimy kleks z sosu, kładziemy pokrojone papryczki chilli, ugrillowane mięso, plasterek sera, pomidora i cebulę.


Przydymiony burger
Jeśli lubimy mięso o słodkim posmaku dymu, to do rozpalenia grilla możemy posłużyć się drewnem np. dębowym. Doskonale nada się do wołowiny oraz drobiu. Jeśli natomiast grillujemy na węglu, to możemy nadać potrawom tego wyjątkowego smaku dzięki odpowiednim przyprawom i sosom.
Składniki:
• 200 g mielonej wołowiny
• Bułka do burgera
• Sos Żurawinowy BBQ marki Kühne
• Dwa plastry wędzonego boczku
• Pomidor
• Sałata
• Ser
• Czerwona cebula
• Korniszony marki Kühne
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wołowinę mieszamy z solą i pieprzem. Uformowane z mięsa kotlety i boczek grillujemy po kilka minut z każdej strony do momentu otrzymania pożądanego poziomu wysmażenia. Warzywa myjemy i kroimy. Na przekrojoną bułkę kładziemy liść sałaty, pomidora, ugrillowane mięso, ser, boczek, robimy kleks z sosu, kładziemy pokrojone korniszony i cebulę.


Burger egzotyczny
Wszystkim miłośnikom indyjskich smaków polecamy połączenie egzotycznych owoców i curry. Jeśli nie chcemy sami przygotowywać tak skomplikowanych sosów wystarczy, że zaopatrzymy się w te gotowe.
Składniki:
• 200 g mielonej wołowiny
• Bułka do burgera
• Sos Indian Curry marki Kühne
• Pomidor
• Sałata
• Czerwona cebula
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wołowinę mieszamy z solą, pieprzem i sosem. Tak przyprawione mięso zostawiamy na 30 minut w lodówce. Następnie uformowane z niego kotlety grillujemy po kilka minut z każdej strony do momentu otrzymania pożądanego poziomu wysmażenia. Warzywa myjemy i kroimy. Bułkę przekrawamy na pół, kładziemy na niej liść sałaty, pomidora, ugrillowane mięso i cebulę.
Smacznego!

 
Nowości z portfolio marki Kühne dostępne są w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Kühne, znaleźć można na stronie www.kuhne.pl

/źródło - /

Poprawiony: sobota, 27 maja 2017 08:33