Co polska mama wie o zbilansowanej diecie? |
![]() |
![]() |
Wpisany przez S.Z. |
piątek, 26 maja 2017 07:45 |
Co polska mama wie o zbilansowanej diecie?Moda na zdrowy styl życia staje się coraz bardziej popularna, a wiedza w tym zakresie bardziej powszechna. Prawidłowe żywienie ma kluczowe znaczenie dla zdrowia, dobrego samopoczucia, a także pełni istotną funkcję w profilaktyce chorób dietozależnych. Świadomość żywieniowa Polek rośnie – z badań przeprowadzonych na grupie polskich mam wynika, że 70% wie czym jest zbilansowana dieta.
Co o zbilansowanej diecie wie polska mama?Świadomość zasad zbilansowanej diety i stosowanie się do tych reguł jest bardzo istotne, gdyż prawidłowe żywienie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia. Jak wynika z badań polskie matki w większości posiadają wiedzę na temat prawidłowych nawyków żywieniowych, a 70% kojarzy zbilansowaną dietę z dietą bogatą w produkty zgodne z Piramidą Zdrowego Żywienia i Regularność posiłkówPonad połowa (56%) badanych mam zdaje sobie sprawę, że zbilansowana dieta wiąże się ze spożywaniem 5 posiłków dziennie. Regularność i właściwe proporcje są bardzo ważne w zbilansowanej diecie. – Regularne posiłki mają pozytywny wpływ na metabolizm oraz zapewniają prawidłowy poziom cukru we krwi. Dlatego ważne jest, aby dbać o ich regularność i właściwe proporcje, najlepiej jeśli dzienne menu rozłożymy na 5 posiłków w odstępach 3-4 godzinnych – mówi profesor Stoś. Miejsce warzyw i owoców w diecieBlisko połowa (48%) badanych kobiet poprawnie sklasyfikowało warzywa i owoce jako podstawowy element zbilansowanej diety. W 2016 roku Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ), wprowadził zmiany do Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Przed zmianą Piramidy u jej podstaw znajdowały się produkty zbożowe, a w zmienionej wersji ich miejsce zajęły warzywa i owoce. – Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, warzywa, owoce i przetwory z nich pochodzące, powinny stanowić większość tego, co zjadamy w ciągu dnia. Dziennie należy spożywać minimum 400 g warzyw i owoców, podzielonych na 5 porcji, a jedną z nich stanowić może szklanka (200 ml) soku. Owoce, warzywa i soki to cenne źródło witamin, mikro- i makroelementów oraz innych substancji o działaniu antyoksydacyjnym – dodaje profesor Stoś. Śniadanie ważnym posiłkiem dniaSpośród badanych matek , 98% spożywa śniadanie codziennie, a co piąta matka, deklaruje również, że codziennie do śniadania spożywa sok. – Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem dnia i nie należy o nim zapominać. Zbilansowane śniadanie powinno składać się z białka zawartego w produktach mlecznych, błonnika, witamin i składników mineralnych pochodzących z produktów pełnoziarnistych oraz porcji warzyw i owoców. Sok może być szybkim rozwiązaniem na uzupełnienie witamin cennych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na przykład szklanka soku pomarańczowego (200 ml), także tego pasteryzowanego, dostępnego w kartonie, dostarcza ok. 50-60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Tak skomponowane śniadanie dostarczy cennych składników odżywczych oraz doda energii na cały dzień – podkreśla profesor Stoś.
|