Skutki nietolerancji laktozy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 06 maja 2017 10:16

Skutki nietolerancji laktozy

Po wypiciu kawy z mlekiem źle się czujesz? A może gdy zjesz twarożek boli Cię brzuch? Jeśli takie objawy masz tylko po spożyciu produktów mlecznych, być może ich przyczyną jest nietolerancja laktozy? Czym ona jest i jakie są jej skutki?

Słów kilka o nietolerancji laktozy

Laktoza to cukier występujący w mleku. Jest ona jedną z substancji, które najczęściej wywołują nietolerancję ze strony układu pokarmowego. Przyczyną nietolerancji laktozy jest brak w organizmie laktazy czyli enzymu rozkładającego laktozę. U osoby pozbawionej tego enzymu, po spożyciu mleka, sera czy innego produktu mlecznego, laktoza ulega fermentacji w jelicie grubym, drażniąc błonę śluzową. Wówczas pojawiają się dolegliwości ze strony układu pokarmowego – najczęściej ból brzucha, wzdęcia czy biegunka. Nietolerancja laktozy może być wrodzona, może mieć także charakter pierwotny, dziedziczny. Nietolerowanie laktozy może być też spowodowane wtórnym niedoborem laktazy. Jest on wynikiem chorób i różnych czynników, które powodują uszkodzenia nabłonka i kosmków jelitowych produkujących laktazę. Możemy tu zaliczyć np. chorobę Leśniowskiego-Crohna, zespół krótkiego jelita, infekcje żołądkowo-jelitowe wywołane przez bakterie lub wirusy, celiakie czy mukowiscydoze. Również nadmiar stosowania leków – antybiotyków, bądź niesterydowych leków przeciwzapalnych może powodować zaburzenia w produkowaniu laktazy.

Jak rozpoznać czy Twój organizm nie toleruje laktozy?

Otóż nie jest to proste, gdyż wiele jej objawów jest podobnych do innych schorzeń przewodu pokarmowego np. zespołu jelita drażliwego. Jeśli męczą Cię biegunki, wzdęcia, uczucie „przelewania się” w jamie brzusznej, cierpisz na bóle brzucha, kolki czy nadmierną ilość gazów to sygnały, że być może powodem tych dolegliwości jest nietolerancja laktozy. Zanim jednak postawisz u siebie taką diagnozę koniecznie sprawdź czy ich powodem nie jest rozpoczynająca się choroba. Kiedy ją wyeliminujesz wówczas możesz poprosić o przebadanie w kierunku nietolerancji laktozy. W tym celu lekarz może zlecić kilka badań: wodorowy test oddechowy, badanie pH stolca, test doustnego obciążenia laktozą. Dobrym sposobem na dowiedzenie się czy laktoza nam szkodzi jest próba eliminacyjna – przez dwa tygodnie należy nie jeść produktów zawierających laktozę. Jeśli w tym czasie objawy ustąpią, a po ponownym spożyciu laktozy znowu się pojawią to można podejrzewać nietolerancje tego cukru.

Dieta bez laktozy – moda czy lekarstwo?

Od pewnego czasu obserwujemy, że coraz więcej osób wybiera produkty pozbawione laktozy. Zapewne niektórzy kupują je pod wpływem mody na tego typu produkty, jednak dla osób, którym rzeczywiście laktoza szkodzi są one wybawieniem. W przypadku pierwotnego lub wrodzonego niedoboru laktazy leczenie polega przeze wszystkim na dożywotnim wyeliminowaniu z diety produktów zawierających cukier mleczny. Spożycie przez takie osoby choćby niewielkiej ilości laktozy może mieć dla nich poważne skutki, czasem zagrażające życiu. Obecnie na rynku jest spory wybór produktów nie zawierających laktozy, dlatego osoby, które nie powinny jej spożywać mogą normalnie funkcjonować, nie rezygnując z jedzenia ulubionych produktów. Mleko krowie, kozie można zastąpić mlekiem roślinnym: sojowym, ryżowym, migdałowym, kokosowym. Zamiast tradycyjnego sera polecamy tofu, które ma sporą ilość wapnia i białka. Dodatkowo warto sięgnąć po produkty oznaczone etykietką bez laktozy. Powstają one na bazie mleka, które nie zawiera laktozy, a mają tyle samo wapnia co zwykłe mleko. Jeśli masz ochotę na małą mleczną przekąskę sięgnij np. po jogurt Naturalny Pitny bez Laktozy z oferty Bakomy. Produkt ten ma łagodny smak, który sprawdzi się na śniadanie, jako dobry pomysł na przekąskę, a także jako dodatek do sałatek czy sosów. Jogurt Naturalny Pitny bez Laktozy Bakoma nie tylko nie zawieraj laktozy, ale także posiada wysoką zawartość białka, na braki którego cierpią osoby nie trawiące cukru mlecznego. Dodatkowo żywe kultury baterii oraz L.Casei poprawiają perystaltykę jelit, łagodzą dolegliwości ze strony układu pokarmowego uzupełniając naturalną florę bakteryjną. Naturalny jogurt pitny bez Laktozy to 400g pysznego jogurtu w wygodnej butelce, którą możesz zabrać ze sobą do szkoły, pracy, czy w podróż. Wsparciem dla diety mogą być także tabletki laktazy, które pomagają w trawieniu pokarmów mlecznych.

Na nietolerancje laktozy cierpi coraz więcej osób. Jeśli Ty także jesteś w tej grupie pamiętaj, że jedną z najskuteczniejszych metod, aby nie odczuwać dolegliwości spowodowanych tym schorzeniem jest właściwa dieta. Na szczęście pojawia się coraz więcej produktów, które nie zawierają tego nietolerowanego cukru. Takim produktem jest Jogurt Naturalny Pitny od Bakomy, który dla osób z trudnością w trawieniu laktozy może być świetną alternatywą dla tradycyjnego jogurtu.

/źródło - /