Wpisany przez S.Z.
|
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 12:01 |
Ravioli z jelenia
Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej, zachęca Was do przyrządzenia dzikiej uczty. Proponuje Wam obiad w postaci smakowitych i aromatycznych ravioli z jelenia.
Składniki: 400 mąki pszennej 100 mąki z pszenicy durum 3 jajka 100 gr zmiksowanych jagód łyżka oliwy z oliwek extra virgin pół marchewki 1 łodyga selera naciowego 1 cebula gałązka tymianku łyżka oleju 600 gr filetów z jelenia kieliszek czerwonego wina 50 gr wędzonego boczku ¼ jabłka mały kawałek masła 2 plasterki speck
Sposób przygotowania: Zaczynamy od ciasta; w misce mieszamy dwie mąki, 3 jajka i zmiksowane jagody. Na patelni podsmażamy na oliwie drobno pokrojoną marchewkę, selera, cebulę, gałązkę tymianku i pokrojone na kawałki mięso z jelenia. Zalewamy czerwonym winem i gotujemy przez 2-3 godziny. Ugotowaną całość miksujemy, aby otrzymać nadzienie do naszych tortellini. Na innej patelni podsmażamy cebulę, wędzony boczek i pokrojone w kostkę jabłko. Dodajemy czerwoną kapustę pokrojoną na plastry i po godzinie całość miksujemy, otrzymując w ten sposób kremowy sos. Nadziewamy ciasto naszym nadzieniem z jelenia i robimy tortellini, które gotujemy w osolonej wodzie. Na oliwie podsmażamy pokrojony w plasterki speck. Teraz składamy cały talerz. Zaczynamy od warstwy kremu z czerwonej kapusty, na którą wykładamy odcedzone i podsmażone na maśle (wymieszanym z tymiankiem i odrobiną wody z gotowania tortellini) tortellini. Całość przykrywamy chrupiącym speckiem, gałązką tymianku i polewamy odrobiną rozpuszczonego masła.
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
|
Poprawiony: poniedziałek, 10 kwietnia 2017 12:08 |