Mięso z chowu bez antybiotyków znaczy lepsze? Drukuj Email
Wpisany przez W.P.   
sobota, 25 lutego 2017 08:56

Mięso z chowu bez antybiotyków znaczy lepsze?

Wchodząc do sklepu mamy różnorodny wybór pięknych i pachnących warzyw oraz owoców, dobrych mięs i ryb. Jak w dzisiejszych czasach, przy masowych produkcjach, wierzyć, że to, co kupujemy jest zdrowe, bez konserwantów oraz że mięso jak drób jest bez antybiotyków?

 

W mediach często można usłyszeć o nieuczciwych praktykach w produkcji żywności. Coraz częściej sytuacja zmusza hodowców drobiu do skorzystania z antybiotyków oraz ulepszaczy w celu poprawy wyglądu mięsa, ale i wydajności procesu produkcji. To od nas zależy jakiego pochodzenia drób kupimy, na opakowaniu powinno być zaznaczone, że mięso jest bez antybiotyków. Odpowiednia dieta jest ważna w każdym wieku, więc warto rozsądnie dobierać składniki i co najważniejsze, czytać etykiety.

Czy jest to możliwe, że kupowany przez nas drób jest bez antybiotyków?

Oczywiście, że tak. Jednak należy zwracać szczególną uwagę przy wyborze drobiu, aby był bez antybiotyków. Zwierzęta karmione są antybiotykami, które odkładają się w mięśniach. Długotrwałe spożywanie takiego mięsa może sprawić, że ludzie będą bardziej odporni na antybiotyki, przez co będzie obniżona skuteczność leczenia podczas choroby. Również istnieje prawdopodobieństwo pojawienia się reakcji alergicznych. Na świecie do produkcji zwierzęcej zużywa się 4 razy więcej antybiotyków niż w medycynie ludzkiej. Więcej informacji znajduje się na: http://www.farmio.com/mieso-z-chowu-bez-antybiotykow

Jak firmy sprawdzają, że drób jest bez antybiotyków?

Na Polskim rynku istnieją firmy, które karmią kury paszą certyfikowaną, wolną od genetycznie zmodyfikowanych organizmów oraz gwarantują, że drób jest bez antybiotyków. Firmy współpracują z rodzinnymi fermami, położonymi w czystych regionach rolniczych. Ważne dla nich jest to, aby naturalnie wzmacniać kury i karmić je kaszami bez GMO. Firmy w celu kontroli często pobierają próbki jaj i badają czy są jakieś pozostałości. Produkty są poddawane badaniom laboratoryjnym, mające na celu wykrycie niedozwolonej ilości antybiotyków lub innych środków, które mogą negatywnie wpłynąć na organizm. W dzisiejszych czasach najbardziej ceni się jakość, a nie ilość. Dlatego hodowcy powinni dbać o swoich klientów i oferować zdrowe i zaufane produkty.

Poprawiony: sobota, 25 lutego 2017 09:05