Dłużej młody i zdrowy - jak geny mogą w tym pomóc? |
![]() |
![]() |
Wpisany przez S.Z. |
niedziela, 05 lutego 2017 09:33 |
Dłużej młody i zdrowy – jak geny mogą w tym pomóc?Przywiązujemy coraz większą uwagę do naszego zdrowia i wyglądu. Stosujemy diety, które mają zapewnić piękny i młody wygląd na dłużej. Czy jednak poza zewnętrznymi działaniami jest jeszcze jakiś sposób, by spowolnić proces starzenia i zwiększyć swoją pewność siebie? Podpowiedzi warto szukać w naszych genach!
Skóra z wiekiem traci swoją jędrność i witalność. Nieustannie jednak szukamy sposobu, by zatrzymać ten proces. Sięgamy po drogie kremy, zmieniamy swoje przyzwyczajenia żywieniowe, a czasem nawet rezygnujemy z naszych ulubionych słabostek. Jak mówi dr inż. Tomasz Czernecki, dietetyk genetyczny - najlepszym źródłem informacji - jesteśmy my sami. - To nasze predyspozycje genetyczne powinny być wskazówką jak dbać o zdrowie oraz jakie sposoby na zachowanie młodego wyglądu w naszym wypadku przyniosą najlepsze efekty. Wynik badania DNA, który otrzymamy będzie stanowił podstawę do wprowadzenia ewentualnych zmian w dotychczasowym trybie życia – wyjaśnia.
Kolejnym ważnym czynnikiem wpływającym na nasze samopoczucie jest stres. Zbyt długo przeciągający się stan napięcia, może znacząco wpływać na nasze zdrowie. Wśród najczęstszych objawów wymieniana jest bezsenność, różnego rodzaju lęki oraz ogóle osłabienie układu odpornościowego. Szukając odpowiedniego sposobu na załagodzenie tego stanu, warto spojrzeć w geny. Zapisana jest tam informacja odnośnie tego jak nasz organizm odbiera hormon stresu i jakie są możliwości osłabienia jego działania np. za pomocą diety.
Więcej informacji: Tomasz Czernecki - pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, wykładowca dietetyki na 2 uczelniach, autor 17 publikacji naukowych (w tym kilku punktowanych na liście filadelfijskiej) i 2 monografii naukowych. Założyciel Koła Naukowego Technologów Żywności UP w Lublinie, oraz pomysłodawca i organizator poradni dietetycznej działającej przy UP w Lublinie. Uczestnik wielu projektów badawczych. Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności. Redaktor naczelny czasopisma Journal of NutriLife. W laboratorium Vitagenum odpowiada za rozwój i badania z zakresu nutrigenomiki i nutrigenetyki. Prywatnie – miłośnik gór, dobrej książki, gitary klasycznej i motocykli. Tata dwóch córek. Każdą wolną chwilę poświęca rodzinie i rozwijaniu swoich zainteresowań, którymi stara się zarażać swoich bliskich. Zespół Vitagenum stanowią naukowcy wyspecjalizowani w nutrigenomice, nutrigenetyce, genetyce, dietetyce i żywieniu człowieka. Współpraca biotechnologa, genetyka i dietetyka zaowocowała powstaniem koncepcji Vitagenum. O naszym doświadczeniu świadczą setki sekwencji DNA opublikowanych w międzynarodowej bazie danych NCBI GenBank. Posiadamy technologię pozwalająca uzyskiwać sekwencję dowolnego fragmentu DNA z genomów ludzi, zwierząt, roślin, bakterii, a nawet wirusów. /źródło - Synertine BP/ |