Focaccia - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 04 lutego 2017 11:03

Focaccia

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej, zachęca Was do przyrządzenia smacznej przekąski. Chcecie zrobić wrażenie na Waszych gościach i zaskoczyć ich wyjątkową przekąską? Sprawdźcie przepis na włoską focaccie!

Składniki:
• 450g mąki
• 100g oliwy z oliwek (do ciasta)
• 25g świeżych drożdży lub torebka suszonych
• 11g soli(do ciasta)
• 1 łyżeczka słodu lub cukru
• wody ok. 1 szklanka
• 400g białej cebuli
• oliwa i gruba sól na wykończenie

Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w piórka (2/3 mm), posoloną, wymieszaną z oliwą, odstawimy żeby puściła sok.
Rozrabiamy ciasto mieszając najpierw mąkę z solą, oliwą i szklanką (około) wody i dopiero na końcu dodajemy drożdże i cukier. Konsystencja ciasta musi być miękka, ale nie kleista. Wyrabiamy przynajmniej przez 20 minut. Pozostawiamy do odpoczęcia w cieple pod ściereczką na przynajmniej 1 godzinę. Po godzinie wyrabiamy jeszcze raz przez 5 minut i znów pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Blachę obficie smarujemy oliwą, rozciągamy ciasto, nakłuwamy widelcem, obficie smarujemy oliwą z oliwek, rozkładamy cebulę i posypujemy grubą solą (mozna focaccię "ubrać" dodatkowo oliwkami czy kaparkami).Tak przygotowane ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut. Do nagrzanego piekarnika (200 stopni C, bez termoobiegu) wstawiamy i pieczemy ok.45 minut, póki nie zrobi się złota.

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl