Wpisany przez S.Z.
|
poniedziałek, 09 stycznia 2017 10:31 |
Karnawałowe przekąski z owocami w wersji Fit
Karnawał to idealny czas na organizowanie przyjęć w gronie znajomych. Warto pamiętać, że oryginalne i pyszne przekąski to połowa sukcesu udanej imprezy. Tworząc karnawałowe menu warto jednak postawić na zdrowe owoce z puszki. Dzięki nim nie tylko w szybki i łatwy sposób przygotujemy smaczne oraz pełne witamin przekąski, ale również zadbamy o figurę po świętach.
Wraz z początkiem nowego roku rozpoczyna się karnawał, czyli czas, w którym chętnie organizujemy domowe przyjęcia. Dobre menu to podstawa udanej imprezy. Na jakie dania powinniśmy postawić? Najlepiej sprawdzą się oryginalne oraz pełne witamin przekąski z owocami z puszki. Łatwo je przygotować i nie mają tak negatywnego wpływu na naszą wagę, jak tłuste dania czy tzw. zapychacze, czyli na przykład chipsy.
Owocowe sushi Składniki: * 1 puszka brzoskwiń marki np. Sandra * 4 duże prostokątne wafle tortowe klasyczne lub czekoladowe * 1 opakowanie serka mascarpone * 1 tabliczka mlecznej czekolady * 50 g śmietany kremówki * 4 obrane kiwi * 6 łyżek miodu * 2 łyżki cynamonu * 6 świeżych liści mięty Przygotowanie: W małym naczyniu podgrzewamy miód i smarujemy nim czekoladowe wafle tortowe, tak aby namiękły. Następnie nakładamy na nie serek mascarpone i równomiernie rozmieszczamy pokrojone brzoskwinie i kiwi. Całość posypujemy cynamonem i zwijamy wafle w kształt rulonu. Następnie zawijamy je ciasno w ściereczkę i studzimy około 20 minut. W tym samym czasie do garnka wkładamy czekoladę oraz śmietankę kremówkę, a następnie całość podgrzewamy cały czas mieszając, aż do całkowitego roztopienia się czekolady. Z gotowych rulonów zdejmujemy ściereczki i kroimy je na kilka mniejszych części. Gotowe owocowe sushi przekładamy na talerze i dekorujemy miętą oraz kremem czekoladowym.
Słodki deser w ananasie Składniki: * ½ puszki mango marki np. Sandra * ½ puszki gruszek marki np. Sandra * 2 nieduże świeże ananasy * 4 banany * 1 limonka * 2 jogurty typu greckiego * 7 łyżek mrożonych malin * 6 łyżek miodu * 6 łyżek migdałów * 6 łyżek orzechów włoskich * 6 łyżek orzechów nerkowca Przygotowanie: Od ananasów odcinamy liście, przekrajamy je na pół i drylujemy. Następnie kroimy w drobną kostkę miąższ z ananasa, mango, gruszki oraz banany. Owoce skrapiamy wyciśniętym sokiem z limonki. W osobnym naczyniu za pomocą blendera miksujemy migdały, orzechy włoskie oraz orzechy nerkowca. Następnie jogurt grecki mieszamy z miodem. Do wydrylowanych połówek ananasa nakładamy na przemian warstwę owoców, jogurtu z miodem oraz orzechów. Gotowe ananasy z owocami schładzamy w lodówce. Przed samym podaniem polewamy ich zawartość musem ze zmiksowanych malin.
Smacznego!
/źródło - / |
Poprawiony: poniedziałek, 09 stycznia 2017 10:41 |